TUAY-DER: İmralı'ya hemen sağlık ekibi gitmeli

Koronavirüs tehdidine dikkat çeken TUAY-DER, bağımsız sağlık örgütlerinin de içinde bulunduğu bir heyetin derhal İmralı’ya gitmesi gerektiğini belirtti.

Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerinde yaşanan son duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, birçok cezaevinde hijyen kurallarının sağlanmadığı belirtilerek, "Koğuşlar düzenli olarak dezenfekte edilmiyor. Hijyen malzemeleri eksik, havalandırma saatleri kısıtlı ve sıcak su düzenli verilmiyor" denildi.

'CEZAEVLERİNDE VAKA VAR MI?'

Açıklamada, cezaevlerinde koronavirüs tespit edilen herhangi bir tutsağın olup olmadığına dair bilginin derhal Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulması istendi.

'SAĞLIK HEYETİ İMRALI'YA GİTMELİ'

Açıklamada, tüm açık görüşlerin kaldırılması nedeniyle cezaevlerinde sadece telefon görüşmesi ile iletişim sağlandığı kaydedilerek, şunlar kaydedildi:
"Ancak İmralı Cezaevinde tutuklu bulunan Sayın Abdullah Öcalan ile 21 yıldır telefon görüşmesi yapılmadığı bilinmektedir. Telefon ile görüşme hakkının Sayın Öcalan ile İmralı'da bulunan diğer tutuklulara da tanınması, Sayın Öcalan ve İmralı cezaevinde bulunan diğer üç tutuklu ile görüşmek üzere bağımsız sağlık örgütlerinin de içinde bulunduğu bir sağlık heyetinin derhal İmralı adasına gitmesini talep ediyoruz."
Yeni infaz düzenlemesinde siyasi tutsakların faydalanmasının mümkün görülmediği ifade edilerek, başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm tutsakların serbest bırakılması istendi.