TUAY-DER: Cezaevlerinde risk büyük

TUAY-DER, cezaevlerinin büyük risk altında olduğuna dikkat çekti, "Düzenlemeden tüm tutsaklar eşit yararlanmalı" dedi.

Cezaevinde yeterli önlemlerin alınmamasına ilişkin TUAY-DER’den yapılan yazılı açıklamada, “Biz virüsle dışarıda mücadele etmekte zorlanırken, cezaevindekiler ne gibi önlemler alabilir?” denildi.
Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), koronavirüs nedeniyle büyük bir risk altında olan cezaevlerindeki son duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı tarafından tutsaklar hakkında yeterli bilgi verilmediğine dikkat çekilen açıklamada, ailelerin büyük kaygılar yaşadığı belirtildi.

'HİJYEN YOK, TEMİZLİK ÜRÜNÜ YOK'

Birçok cezaevinde hijyen kurallarının uygulanmadığı, dezenfekte yapılmadığı, havalandırma sürelerin yetersiz olduğu, çamaşır suyu ve temizlik ürünlerinin ise yeterli miktarda verilmediğine değinilen açıklamada, "Dışarıda bulunan vatandaşlar olarak her türlü imkâna sahipken virüs ile mücadele etmekte zorluk yaşarken cezaevinde bulunan tutuklular ne gibi önlemler alabilir" diye tepki gösterildi.

'TÜM TUTSAKLAR EŞİT FAYDALANMALI'

Her gün evlerine gidip gelen gardiyanların ve diğer memurların tutsaklar ile iç içe olması nedeniyle büyük bir riskin oluştuğunun vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi: "Yeni torba yasa teklifinde siyasi tutuklular açısından hiçbir iyileşme olmaması Anayasa’da belirtilen eşitlik ilkesine aykırıdır. Biz TUAY-DER olarak ayrımcılığa hayır diyoruz. Adalet Bakanlığı’na seslenerek mahkumlar arasına fark koymayın, diyoruz. Tüm mahkumlar yasa çerçevesinden eşit olarak faydalanmalı, diyoruz. Hasta mahkumlar için yasa değişikliğini beklemeden hiçbir mahkum hayatını kaybetmeden derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."