Türk askerlerinin Cudi’de ormanları kasıtlı yaktığının itirafı

Şirnex’in Cûdî ve Besta bölgelerindeki ormanlık alanları kasıtlı bir şekilde yaktığını belgeleyen bir görüntü ortaya çıktı.

Görüntülerde Türk askerleri, yakılan alanları göstererek keyifli bir şekilde işledikleri suçu anlatıyor.

Görüntülerin ne zaman ve hangi karakoldan çekildiği öğrenilemezken, görüntüleri çeken askerler ormanın kendileri tarafından ateşe verildiğini itiraf ediyor.

Bir asker “Aha bu da Besta’nın son hali, aha burası da Kurt” diyor. Başka asker “operasyon tamam” de ekliyor.

Başka Türk askeri ise “Bu iş iki sıfır” diyerek övünüyor.  Askerlerin konuşmalarında anlaşıldığı kadar Şirnex’in Besta dağı ve Qileban ilçe sınırlarında bulunan Cûdî dağının eteklerinin ateşe verildiği görülüyor.

Görüntüdeki askerler gayet rahat görünürken videonun devamında bir asker “Arkadaşlar, burayı da 80 binlik havan ile patlattılar” diye konuşuyor.

Cep telefonu ile askerler tarafından çekildiği anlaşılan görüntüler, Kurdistan’ın diğer bölgelerindeki ormanların da “operasyon” bahanesiyle kasıtlı bir şekilde yakıldığına işaret ediyor.

Türk ordusu her yaz sistematik olarak Kurdistan dağlarında ormanları yakarken, son yıllarda yoğun bir şekilde ağaç kesimleri yapılmaya başlandı.

En son geçtiğimiz günlerde askerler Cûdî dağı yakınında bulunan Sorbitme (Karaca) köyü ve Gera Mihetê’de bulunan ormanlık alanı ateşe vermişti.

Ateşe verilen bölgeler karakola yakın olurken, halkın yangını söndürmesine de izin verilmemişti.