Türk devletinden savaş alanlarına çete transferi

Türk devletinin, Van’da otellere yerleştirdiği yüzlerce çete mensubunu özel araçlarla önce Hakkari’ye, oradan da savaştırmak için Medya Savunma Alanları’na götürdüğü ortaya çıktı.

Türk devletinin KDP’nin de desteğiyle Medya Savunma Alanları’nda yer alan Zap, Avaşîn, Metîna’ya yönelik 14 Nisan 2022’de başlattığı işgal savaşında hemen hemen her gün onlarca asker ve korucu HPG ve YJA Star gerillaları tarafından cezalandırılıyor. Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın üslenme bölgeleri olan Medya Savunma Alanları’nda ölen askerleri kamuoyundan saklayan AKP-MHP iktidarı, savaşacak eleman açığını kapatmak için Türkiye vatandaşı olmayan çeteleri savaş alanlarına götürüyor.

Türk devletinin, savaş merkezi haline getirdiği Hakkari’ye hemen hemen her gün yabancı uyruklu kişileri getirerek oradan da çatışma alanlarına götürdüğü ortaya çıktı. AKP-MHP faşist iktidarı özellikle Suriye ve Orta Asya ülkelerinden getirdiği, yaşları 18 ile 25 olan yüzlerce çete mensubunu önce Van’a, oradan Hakkari’ye getiriyor.

Türk devleti dikkat çekmemek için Van-Hakkari arasında servisçilik yapan bazı özel firmalar yoluyla çeteleri Van’dan Hakkari’deki askeri birliklere götürüyor. Çeteler önce Van’daki otellere yerleştiriliyor ardından savaştırılmak üzere buradan savaş alanlarına transfer ediliyor.

GÖRGÜ TANIĞI: VAN’DAKİ OTELLERDE TUTULUYORLAR

Bölgedeki çete transferine şahit olan ve can güvenliğinden dolayı ismini açıklamak istemeyen bir görgü tanığı, yaşadıklarını şöyle dile getirdi: “Van’dan Hakkari’ye gidecektim. Hakkari’ye gidecek olan özel servis beni aldıktan sonra bir otelin önüne getirdi. Burada yaklaşık bir saat bekledim. Benimle birlikte bir yolcu daha vardı. Biz şoföre, neden buraya geldik; bir saat önce hareket etmemiz lazımdı, dedik. Bunun özerine şoför bize, ‘kusura bakmayın, isterseniz ücretinizi iade edelim, sizi ücretsiz Hakkari’ye götürelim’ dedi.

DAĞ KOMANDO TUGAYI’NA GÖTÜRÜLDÜLER

Bir saatin ardından otelin içinden yaklaşık 15 kişinin çıktığını aktaran görgü tanığı, devamla şu bilgileri verdi: “Bu kişilerin tamamı gençti ve aceleyle servise bindiler. Yaşları 18 ile 25 arasında gösteriyordu. Bu kişilerin hepsi yabancı uyrukluydu. Yol boyunca kendi aralarında hiç konuşmadılar. Normalde Van-Hakkari yolu boyunca birçok arama noktası bulunuyor. Bu arama noktalarında asker ve polisler tarafından arama yapılır ama bizi hiçbir arama noktasında durdurulmadan geçtik.”

Daha önce bu arama noktalarına haber verildiği izlenimi edindiklerini belirten aynı görgü tanığı, “Şehir merkezine geldikten sonra biz arabadan indik ama içinde yabancı uyruklu kişilerin bulunduğu servis aracı Fatih ve Hakkari Dağ Komando Tugayı’nın bulunduğu istikamete doğru devam etti. Daha önce de buna bezer olaylara şahit olan birçok kişi biliyorum. Buna ilişkin söylentiler vardı ama ben bizzat şahit oldum. Bu kişileri savaştırmak için getirdikleri belliydi” diye konuştu.