Van’daki Adalet Nöbeti sürüyor

Van’daki Adalet Nöbeti’nde tutsak annesinin Kürtçe konuşmasına saldıran Türk polisi, "Türkçe konuşun. Sizi dinlemek istemiyorum” dedi.

Hasta ve infazları yakılan tutsak yakınları, Adalet Nöbeti eylemini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü içerisinde bulunan Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde sürdürdü. Polisin, valilik yasağını gerekçe göstererek engel olmaya çalıştığı eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il örgütlerinin yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Tevgera Jînen Azad (TJA) aktivistleri destek verdi.
 
ATK binası önünü TOMA ile ablukaya alan polis, binaya kısa bir mesafe kala eylemcilerin önünü kesti. Polisin tutumuna tepki gösteren Van F Tipi Cezaevi’nde 7 yıldır tutsak bulunan Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur, Kürtçe yaptığı konuşmada, “Çocuğum için buradayım, adalet için buradayım” dedi. Bunun üzerine polis, Timur’un anadilinde yaptığı konuşmaya tepki göstererek, “Türkçe konuşacaksanız konuşun. Sizleri dinlemek istemiyorum” ifadelerini kullandı.
 
Bunun üzerine gruptakiler, polise tepki gösterdi.
 
Diyalogları çekmek isteyen gazeteciler ise polis tarafından engellendi. Gazetecilerin görüntü almasına engel olan polis, Jinnews Muhabiri Zelal Tunç’u Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirerek bölgeden uzaklaştırdı.