'Umutlarımızı yok etmelerine izin vermeyeceğiz'

Irak hükümeti ve KDP arasında imzalanan anlaşmaya tepki gösteren Şengalliler, büyük bedeller ödeyerek elde ettikleri kazanımları koruyacaklarını belirterek, "Umutlarımızı yok etmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.

Şengalliler, Irak hükümeti ve KDP arasında 9 Ekim'de Şengal üzerinden varılan anlaşma ve sonrasında gelişen Şengal’e yönelik saldırılara karşı kurumlarını korumak için nöbet tutuyor. Şengal merkezde, Xanesor, Gohbel ve Sînûnê ilçelerinde de halk her akşam kurumlarını korumak için ayakta.

Kurumlarını sonuna kadar koruyacaklarını söyleyen Şengalliler, KDP ve Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya karşı kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini belirtiyorlar. Sinûnê Meclisi eşbaşkanı Xwedêda Îlyas Kiçî, meclis üyesi Xelef Qasim ve Sinûnê belediye meclis üyesi Xeyrî Berkat Îsmaîl konuya ilişkin bilgiler verdi.

HAİNLER ŞENGAL TOPRAKLARINA GELMESİN

Şengal'e yönelik bu kirli planı asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Sinûnê Meclisi eşbaşkanı Xwedêda Îlyas Kiçî, Êzidî halkını DAİŞ vahşeti ile yüz yüze bırakan güçlerin, kirli planlarını devreye koyduğunu kaydetti. Bu kirli siyasete karşı direneceklerini kaydeden Xwedêda Îlyas Kiçî, "Umutlarımızı yok etmelerine izin vermeyeceğiz. Çünkü büyük emekler ve şehitlerin kanı üzerine kuruldu bu umutlar. İnanıyoruz ki insanlarımız kendisine ihanet edenlere sırtını dayamayacaktır. Bize ihanet eden, bizi katliamla karşı karşıya bırakan partiyi desteklemeyin. Fikir, düşünce, zihin, irade olarak 2014 yılındaki gibi değiliz. Hainlerin Şengal topraklarına gelmesini istemiyoruz" diye konuştu.

ÊZİDÎ TOPLUMUNU KORUMAYA HAZIRIZ

Olası saldırılara karşı Şengal halkının kurumlarını korumak için canlı kalkan nöbeti tuttuğunu hatırlatan Sinûnê meclis üyesi Xelef Qasim, Şengal'e ilişkin alınan kararın Êzidî halkına hiçbir faydası olmadığına dikkat çekti. Êzidî halkının kendi iradelerini hiçe sayan hiçbir kararı kabul etmeyeceklerinin altını çizen Qasim, bundan dolayı nöbet tutmaya devam edeceklerini ifade etti. Her türlü saldırıya karşı hazır olduklarını vurgulayan Xelef Qasim, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Kimsenin 2014 yılındaki gibi bize saldırmasına izin vermeyeceğiz. Herkes şu an nöbet tutuyor. İrademizi tanımayanları biz de tanımıyoruz. Êzidî toplumunu savunmaya hazırız."

'6 YILLIK KAZANIMLARIMIZ TEHLİKEDE'

Nöbet tutmanın en önemli görevleri olduğunu kaydeden Sinûnê belediye meclis üyesi Xeyrî Berkat Îsmaîl ise şunları belirtti: "Ne yaparsak kendimiz için yaparız kimse gelip bizim için bir şey yapmaz. Bu kurumlar bizim kurumlarımız, bu iş bizim işimiz. 6 yıldır bu kurumları biz yönetiyoruz. Bugün evde oturma ve sessiz kalma günü değildir. Bugün 6 yıllık kazanımlarımız tehlikededir, Êzidî halkı kazanımlarına sahip çıkmalıdır.

Irak hükümeti neden özerkliğimizi kabul etmiyor, neden asayişimizi tanımıyor? Savunma gücümüz YBŞ'dir. 6 yıldır da bizi koruyorlar. Bu güç Êzidî gençlerden kuruldu. Eğer yarın Neçirvan Barzanî'nin peşmergeleri Şengal dağına gelirse, Êzidîler bir fermanla daha karşı karşıya kalacaktır. Biz artık örgütlü bir halkız, örgütlendik, kurumlarımızı inşa ettik. Kimseye ihtiyacımız yok. Bu şeref ve namusumuzu korumak için bu nöbette yer alıyorum. Asayiş ve YBŞ biz Êzidî halkının savunma gücüdür. Çocuklarımı, evimi bırakırım ama asayişimi bırakmam."