Van’da Arvas’ın olmadığı kurum yok

AKP Van Milletvekili Abdulahat Arvas’ın yaklaşık 70 akrabası devlet kurumlarında görev yapıyor.

Van’da Arvasi etkinliği, Abdulahat Aras’ın 2018 seçimlerinde Van milletvekili olmasından sonra daha da arttı. Neredeyse bütün kamu kurumlarının başında Arvaslar bulunuyor.

Arvasilerin devletle olan ilişkileri, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına dayanıyor. Seyyid Muhammed Sıddık, Van Müftüsü iken Birinci Dünya Savaşı’nda Van’ın Gürpınar ilçesinde Ermeniler ile girdiği bir çatışmada yaşamını yitirdi. Oğlu Seyyid Muhammed Masum, 1942’deki ölümüne kadar İl Müftüsü’ydü. Ermeni Soykırımı’nda aktif rol alan Van Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurucuları arasında bulunan Seyit Muhammed Arvasi, Meclis’e Van mebusu olarak da davet edilmişti. Van’da İl Müftülüğünü Cumhuriyetin kuruluşundan geçen yıla kadar Arvasiler yapıyordu.

AKP Milletvekili olan Abdulahat Arvas’ın 70 yakını kamu kurumlarında çalışıyor. Milletvekili olmasından önce devlet kurumlarında işe girenler ise Arvas’ın milletvekili olmasından sonra üst düzeylerde görev yapıyor. AKP Van Milletvekili Abdulhalat Arvas’ın yakınlarından Reşit Arvas, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademik personel; Meki Arvas, Bahçesaray Belediye Başkanı; Cüneyt Arvas, Özalp İlçe Milli Eğitim Müdürü; Sıbgatullah Arvas, Gevaş İlçe Müftüsü; Übeydullah Arvas, Tuşba İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü; Turgut Arvas, Ziraat Bankası Van Bölge Yöneticisi; Abdulhadi Arvas, KOSGEB Van İl Müdürlüğü’nde müdür yardımcısı; Abdulilah Arvas, Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda yönetici; Adil Arvas, Van İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalışan ve kızı Şeyma Arvas, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak üst düzey noktalarda görev yapıyor. 

Nurullah Arvas, Diyanet-Sen Van Şube Başkanı, Cihannüma Van Yönetim Kurulu üyesi, Van Kurumsal İletişim Başkanı, Memur-Sen Van İl Başkan Yardımcısı ve Diyanet-Sen Genel Merkez Denetleme Kurulu üyesi olarak üç maaş alıyor. 

Arvas ailesinin en etkili olduğu ilçe olan Erciş’te ise kurdukları hükümdarlık çok ileri boyutlarda. Seyid Hasan Arvas Erciş Kaymakamlığında müdür olarak görev yapıyor.

Van’da birçok medrese ve kuran kursları da bulunuyor. Van’da Abdülbakir Arvasi Eğitim Merkezi, Erciş’te Arvasi Yatılı Erkek Kuran Kursu, Arvasi Yatılı Kız Kuran Kursu bulunurken, Bahçesaray’da Arvasi medresesi faaliyetlerini sürdürüyor.