Van'da asker ve gardiyanlardan tutsaklara işkence

Gardiyan ve askerler, Van T Tipi Kapalı Cezaevi'nde ayakta sayım dayatmasını kabul etmeyen 20 tutsağa işkence yaptı.

Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Barış Karaca, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, maruz kaldıkları hak ihlallerini anlattı. Kardeşiyle yaptığı telefon görüşmesini paylaşan Özgür Karaca, dayatılan ayakta sayımı kabul etmedikleri için 20 tutsağa işkence edildiğini aktardı.

SALDIRIYA UĞRADILAR, HÜCREYE ATILDILAR

Özgür Karaca, şunları söyledi:
“Kardeşim, 5 Nisan’da koğuşlarına gardiyan ve askerler tarafından keyfi uygulamalarla ayakta sayım dayatması yapıldığını ve buna karşı gelen aralarında kardeşimin de bulunduğu 20 tutsağın işkenceye maruz kaldığını söyledi. Kardeşim ve 3 arkadaşı sonrasında kirli olan hücrelere atılmış. Normalde kardeşimle her Salı günü telefon görüşmesi yapıyorduk. Cezaevini aradığımızda kardeşimin kendi isteğiyle çıkmadığını söylediler. Daha sonra kardeşimle konuştuğumuzda durumun öyle olmadığını öğrendik. Salgın sonrası koğuş değişikliği yapıldığını ve gittikleri koğuşta televizyon olmadığını belirten kardeşim, gelen mektuplarının kendilerine verilmediğini ifade etti. Kitaplarının bir ay önce alındığını ve geri verilmediğini de anlattı."

'BIRAKILMALARI GEREKİRKEN HAK İHLALLERİ ARTTI'

Cezaevlerinde insanlık dışı uygulamalar yapıldığını ve tutsakların taleplerinin yerine getirilmediğini belirten Karaca, “Tutuklu yakını olarak bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Salgının olduğu bir dönemde tutukluların bırakılması yerine daha çok hak ihlali yaşanıyor. Bu insanlık dışı uygulamalara karşı tüm kamuoyunun duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.