Wan Gölü’nde boğulma değil cinayet var!

Wan ve ilçelerinde bu yıl Wan Gölü’ne girerek serinlemek isteyen 11 kişi hayatını kaybetti. Sadece Temmuz ayı içinde gerçekleşen 11 boğulma vakasının sebebi ise, ihmaller zincirinden oluşuyor.

Dünyanın en büyük göllerinden biri olan Wan Gölü, son yıllarda artan kirliliğe rağmen ilgi odağı olmaya devam ediyor. Her yıl yüz binlerce insanın serinlemek için girdiği doğa harikası Wan Gölü’nde yaşanan ihmaller zinciri bu yıl da can almaya başladı. Sadece geçtiğimiz Temmuz ayı içinde 11 genç serinlemek için girdiği Wan Gölü’nde hayatını kaybetti. Bu ölüm vakalarının en büyük nedenlerinden biri yüzme faaliyetine uygun olan yerlerin kamu kurumları tarafından işgal edilmesi. Valilik, DSİ, Karayolları, Jandarma, Emniyet’in ardından son yıllarda AKP’ye yakınlığı ile bilinen sendikalar da Wan Gölü kıyısını işgal ederek kamp alanına çevirdi. Bu da Wan halkını riskli bölgelerde göle girmeye mecbur bırakırken, bu bölgelerde yaşanan boğulma olayları da geçtiğimiz yıllara göre daha da arttı.

Geçtiğimiz Temmuz ayı içinde Erdîş ilçesi Eganis Mahallesi yakınlarında göle giren 16 yaşındaki Muhammet Kabir Pacal, Wan'ın Tuşba ilçesinde göle girip, akıntıya kapılan Fırat Eker (21) ile arkadaşı Mazlum Genez (21), Saadettin Çekmen (27), 16 yaşındaki Polat Özister, 14 yaşındaki Muhammed Gürhan ve 14 yaşındaki Berkay Özister hayatını kaybetti. Yine kimliği öğrenilemeyen 4 kişi daha Wan Gölü’nde boğularak hayatını kaybetti.

Gölde yaşananların boğulma değil cinayet olduğunu söyleyen HDP Van İl Ekoloji Eş Sözcüsü Mesut Bor, göl ve göletlerde boğulma vakalarının artmasının nedeni akarsuların göle döküldüğü yerlerde yoğunluk farkından oluşan ani akıntılar olduğunu belirterek, kıyı şeridinin dar olduğu yerlerde yüzme faaliyetinin oldukça riskli olduğunu kaydetti. Kamu kurumlarının yüzmek için uygun kıyı şeritlerini tabiri caizse işgal etmelerinin halkı daha riskli bölgelerde göle girmek zorunda bıraktığını belirten Bor,  bu durumun boğulma vakalarını arttırdığını ifade etti. Her ne kadar boğulma vakası dense de bu ölümlerin adının cinayet olduğunu söyleyen Bor, “AFAD, DSİ ve belediyelerin gerekli önlemleri almaması ve bilgilendirme çalışması yapmadığını görüyoruz. Bu yıl Wan’da yaşanan boğulmaların asıl nedeni ihmaldir ve bunun sorumlusu belediye, AFAD, DSİ ve kolluk güçleridir” ifadelerini kullandı.