Van halkı: Her zamankinden daha güçlüyüz!

Van'da dün yüzbin kişinin katılımıyla gerçekleşen Newroz kutlamaları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve HDP’nin kapatılma davasına karşı bir duruş gösterildi.

Van'da Newroz kutlamaları 1992, 1998 ve 2008’de ortaya konulan direnişle tarihe geçerken, Van halkının son 20 yıldır tarihi Van Kalesi eteklerinde gerçekleştirdiği Newroz kutlamaları sadece 2020 yılında salgın nedeniyle gerçekleştirilemedi. 2021 Newroz’u ise tecritin yoğunlaştırıldığı ve HDP’nin kapatılma davasının başladığı haftaya denk gelmesi nedeniyle büyük önem taşıyordu. Van’da özellikle AKP çevreleri ve iktidar bürokrasisi Newroz'a katılımının düşük olacağını söylüyordu. Hatta bundan o kadar emindiler ki, HDP’nin yaptığı izin başvurusuna bugüne kadar görülmemiş bir biçimde alelacele ‘Evet’ denildi. Ancak dün yaşanan manzara karşısında barikatların önünde duran polisler bile şaşkınlığını gizleyemedi. Hatta bazı polislerin gelen halka, “Pandemi var dayı, ne işiniz burada” şeklinde telkinlerde bulunması dikkat çekti.

İşte bu görüntünün mimarı olan Van halkı, son yılların en görkemli Newrozlarından birine neden her şeye rağmen katılım gösterdiğini ANF’ye anlattı.

'ZULMÜN KARŞISINDA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

Newroz alanına ulusal kıyafetleriyle giren Mehmet Koç, “Kürt halkı her zaman zulüm karşısında geri adım atmamış ve direnişini daha güçlü bir biçimde sürdürmüştür. Bu bir gerçekliktir ve defalarca ispatlanmıştır. HDP halkların partisidir. Kürt halkı asla vazgeçmeyecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan şunu bilsin ki, Kürtler HDP olmasa bile yeni parti ile yoluna devam edecektir. Partimizin kapatılmasını kendi irademin gasp edilmesi olarak görüyorum. Bu büyük hatadan mutlaka dönülmelidir. Kürtler yeni bir parti kurar yoluna devam ama eder, parti kapatmanın Türkiye’ye halklarına, barışına, demokrasisine zararı çok büyük olacaktır” dedi.

'KÜRT HALKININ İRADESİNİ KIRAMAZLAR'

Yeşil, sarı, kırmızı renklerle Newroz’a katılan Selma Şipal ise şunları söyledi: “Newroz'u zindanda ki yoldaşlarımıza adıyoruz. Onların direnişini buradan selamlıyoruz. Erdoğan maalesef bu coşkuyu, bu halkı görmüyor.  Kaç defa partimizi kapattılar biz daha güçlüsünü açtık. Kürt halkının iradesi büyüktür ve heybesinden daha büyük partiler çıkaracaktır. Tüm zindanların kapısını kıracağız ve Sayın Öcalan’da cezaevinden çıkacaktır. Kürt halkının iradesi kırılmaz. Her zaman olduğundan daha güçlüyüz. Tüm şerefli Kürt halkının Newroz'u kutlu olsun” diye konuştu.

'ŞU ANDA GÖRDÜĞÜMÜZ MANZARADIR HDP'

Newroz’a katılan Kader Ahmetoğlu’da şöyle konuştu:  “Öncellikle HDP’nin kapatılması ve Sayın Gergerlioğlu’nun Meclis'ten polis marifetiyle çıkarılmasını kınıyoruz. İstanbul Sözleşmesini de kaldırdılar, bunu neden yaptılar. Kadın katliamının önünün açıyorlar. Biz kadınlar her zaman var olduk var olmaya da devam edeceğiz. HDP biziz, bizi kapatamazlar. İşte şu gördüğümüz manzaradır HDP. O yüzden hükümete burada çağrımız bundan vazgeçmesidir.”