Viyan’ın çizgisini takip eden YJA-Star komutanı: Adar Amed

PKK’nin öncü kadrolarından Viyan Soran’ın 2006 yılında gerçekleştirdiği eylemden çok etkilenen ve 2008 yılında gerilla saflarına katılan Adar Amed, Kurdistan’ın sembolleşen yiğit YJA-Star komutanlarından biri oldu.

Komutan Adar Amed, (Hatice Ay), 1990 yılında Amed’de, yurtsever bir ailede dünyaya gözlerini açar. Adar Amed daha 2 yaşındayken babası Abdullah Ay, kontralar tarafından vurularak şehit edilir.

Ailesinin köyden Kulp merkeze taşınmasının ardından köy ve şehir hayatı arasındaki farkı, okulda Kürtler ve Türkler arasındaki farkı, kadının toplumdaki konumunu ve kadınlarla erkekler arasındaki farkı daha iyi görür. Kafasındaki çelişkilere ve sorulara cevap bulmaya çalışan Adar Amed, PKK’nin öncü kadrolarından Viyan Soran’ın 2006 yılında gerçekleştirdiği eylemden çok etkilenir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmadan Kürt halkının bir yaşamı olamayacağı kanaatine varır, bu kararlılıkla 2008 yılında doğup büyüdüğü Amed’den gerillaya saflarına katılır. Gerilla saflarında yaşamın anlamını bulan Adar Amed, büyük bir aşk ve tutkuyla Apocu ideoloji ve felsefeyi esas alır.

2008-2014 yılları arasında Türk devletinin saldırılarına karşı Amed’de kesintisiz bir mücadele sergiler. 6 yıllık Bakur pratiğinde birçok zorluğun üstesinden gelir. Güçlü iradesiyle zorluklar karşısında pes etmeyen bir YJA Star gerillası olarak 2014 yılında Medya Savunma Alanları’na geçer.

Her devrimcinin mücadelesinde önemli bir değişim ve dönüşüm noktası haline gelen çok etkili aşamaları vardır. Özgür kadın akademisi Şehîd Bêrîtan Akademisi’nde eğitim almak da Adar Amed için yeni bir dönüm noktası olur. Özgür kadın kişiliğindeki ısrarı yaşamına da yansıtan Adar Amed, eğitim süreci boyunca çıkardığı sonuçları daha sonra yürüteceği güçlü pratiğin basamakları haline getirir.

PKK’DEKİ YOLDAŞLIK İLİŞKİLERİNDEN ÇOK ETKİLENİR

Şehîd Rojîn Gewda Operasyon Okulu’nda eğitime dahil olan Adar Amed, daha sonra Haki Karer Akademisi’ne geçer. Haki Karer Akademisi’nde HPG’nin yeniden yapılanma projesini esas alan eğitim sürecine dahil olur, zafer gerillacılığını kişiliğinde gerçekleştirmeye kilitlenir.

Adar Amed de binlerce devrimci gibi hareketteki yoldaşlık ilişkilerinden çok etkilenir. Yoldaşlık ilişkileri üzerine şu değerlendirmelerde bulunur: “Rêber Apo’nun felsefesi ve düşüncesinin yanı sıra insanı bu yaşama çeken bir diğer şey, yoldaşlıktır. Yoldaşlık ilişkisine en çok önem veren Rêber Apo’dur. Rêber Apo özellikle sistemin aldatma ve yalanla bize kazandırdığı özelliklerle savaştı ve PKK paradigmasını yüreğimize, beynimize yerleştirdi.”

Kürt Halk Önderi ve şehitlere bağlılığı, istikrarlı devrim yürüyüşü, özgürlük aşkı ve mücadele azmi ile yoldaşlarına her zaman örnek olan Adar Amed, dünyaya gözünü açtığı topraklarda kendisini işgalci düşmanla bir kez daha yüzleşmeye hazırlar.

Berîtan Şemzînan’ın, Devrim ve Nûman Amed’in yoldaşı olan Adar Amed, yaşamında kimi örnek alacağını, kimin izinden gideceğini bilir. Adar Amed için gerçek çizgiyi temsil eden bu kahramanlara sonuna kadar inanır. Onların ve diğer yüzlerce şehit yoldaşının intikamını almak için bir kez daha sıcak mücadele alanlarına gider. YJA Star komutanı olarak 4 yıl boyunca Amed eyaletinde bölge komutanlığı düzeyinde önemli bir rol ve misyon üstlenen Adar Amed, Abdullah Öcalan ve şehitlere layık olmak için gece gündüz çalışarak, her şeyini feda eder.

Amed’in sembolleşen yiğit YJA-Star komutanlarından olan Adar Amed, 20 Eylül 2020 yılında Türk devletinin Dicle bölgesine yönelik saldırısı sonucu yoldaşları Dicle Sêrt ve Diren Wan ile şehitler kervanına katılır.