Wan’da AKP’nin yeni rant kapısı

AKP-MHP faşist iktidarı ekonomik krizin faturasını halka ödetmeye devam ediyor. Wan’da bulunan tarihi yapıların girişine yüzde 200’e varan zamlar yapıldı. Duruma tepki gösteren yurttaşlar, yapılan zamlardan dolayı tarihi yerleri ziyaret edemiyor.

Kurdistan’ın kadim kentlerin başında gelen Wan şehri Kürt tarihinde önemli bir yere sahip. Zengin bir tarihe sahip olan Wan kenti, Milattan Önce (M.Ö) 4 bin yıllarından bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. M.Ö 2 bin yılların başında Kürtlerin ataları olan Hurri-Mitani uygarlığı kuruldu. Hurrilerin davamı olan Urartular, Wan ve çevresine hakim olduktan sonra başta Kurdistan olmak üzere bölgede uzun süre hüküm sürdü. Urartulardan sonra Kürt Med İmparatorluğu dönemi başladı.

Binlerce yıllık kadim tarihe sahip olan Wan kentinde kurulan medeniyetler, devlet ve imparatorluklar arkalarında birçok tarihi yapı bıraktı. Bu tarihi yapıların büyük bölümü Türk devletinin Kurdistan’ı işgal etmesi ile yağmalandı ve yok edildi. 1915 yılından bu güne kadar binlerce tarihi yapı Türk devletinin asimilasyon politikası ile ortadan kaldırıldı. Kürt halkının ve diğer halkların bıraktığı binlerce yıllık bu yapıların yerine Türkleri simgeleyen ucube yapılar inşa edildi.

TARİHİ YAPILAR RESTORASYON ADI ALTINDA YAĞMALANDI

Kürt halkını asimilasyona uğratmak için diline, kültürüne saldıran Türk devleti, Van’ın Erciş ilçesi Geliyê Zilan Bölgesine Kırgız Türklerini, Özalp ilçesine Lazları, Bitlis’in Ahlat, Adilcevaz ve Muş’un Malazgirt ilçelerine Türkleri yerleştirdi. Türk devletinin özellikle Wan Gölü çevresinde bulunan yerleri hedef alması ise bilinçli politikanın bir ürünü. Kurdistan tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Kürtlerin Xelat (Ahlat) olarak adlandırdığı ilçeye saray yapılırken, yine Wan Gölü kıyısında bulunan, tarihi neolitik döneme kadar giden Muradiye ilçesinde Türk Otakları kurarak buranın Türk yurdu olduğu yalanını yaydılar.

Türk devletinin devreye koyduğu asimilasyon politikaları ile başta Wan olmak üzere Kurdistan kentlerinde bulunan binlerce tarihi yapı yağmalandı ve yok edildi. Ayakta kalan tarihi yapılar ise restorasyon adı altında özünden uzaklaştırılarak tahrip edildi. 

AKDAMAR ADASI’NA GİRİŞ 210 TL

Yıllarca devletin yasakları nedeniyle Kürt halkına ve turistlere kapalı olan tarihi yapılar son yıllarda AKP’nin rant kapısı haline geldi. AKP-MHP iktidarına bağlı Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1 Nisan’dan itibaren müze ve tarihi yapıların giriş ücretlerine yüzde 200’e varan zamlar yaptı. Geçen yıl Akdamar Adası’na giriş 60 TL iken yeni yapılan zamla birlikte 150 TL’ye yükseltildi. Yine 35 TL olan Akdamar Adası’na ulaşım için kullanılan tekne ücreti ise 60 TL’ye yükseltildi. Bir kişinin Akdamar Adasını ziyaret etmesi için 210 TL ücret ödemesi gerekiyor. Akdamar Adası ile birlikte Wan Müzesi ve Wan Kalesi’nin giriş ücretleri de zamlandı. Bu zamlarla birlikte Wan Müzesi ve Wan Kalesi’nin giriş ücreti 20 TL’den 50 TL’ye yükseltildi.

Bahar ayları ile birlikte Akdamar adası, Wan Kalesi, Van Müzesi’ne ziyaretçi sayısında artış beklenirken yapılan yeni zamlar tepkilere neden oldu. Akdamar Adası’na gitmeyi düşünen birçok kişi bu zamlarla birlikte ziyaretlerinden vazgeçti. Yurttaşlar, AKP’nin bu zamlarla halkı soymaya başladığını söyledi.