Wan Gölü’nü ‘parselleme’ toplantısı

Wan’da AKP, Van Gölü'nü paylaştırma planını devreye sokmaya başladı. AKP ve yandaşları, basına kapalı olarak, “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı” adı altında Van Gölü sahillerini kendi aralarında parselleme toplantısı düzenledi.

30 Haziran 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Wan Gölü 'Doğal Sit Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' ilan ederek Wan Gölü sahilleri AKP ve yandaşları tarafından parselleme kanunu çıkardı.

HALKA VE BASINA KAPALI TOPLANTI

 “Doğal Sit, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” kanunu ile Wan Gölü, AKP ve yandaşlarına peşkeş çekildikten sonra Wan Valiliği ve devlet yetkililerinin katıldığı “Wan Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı” toplantısı basına kapalı şekilde yapıldı. Toplantının basına kapalı olmasının yanı sıra toplantıya demokratik kurumlar ve çevre dernekleri çağrılmadı. AKP ve yandaşlarının katıldığı toplantı, Wan Gölü sahillerinin kendi aralarında parselleme toplantısı olarak belirtiliyor.

30 Haziran’da Wan Gölü'nün “Doğal Sit, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” kanununun çıkması AKP ve yandaşlarını sevindirirken, Wan Barosu, Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER), Wan-Hakkari-Bitlis Eczacılar Odası, Wan-Hakkari Tabip Odası, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMOBB) Wan İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Wan Diş Hekimleri Odası, Wan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Wan Şubeler Platformu tepki göstermişti.

WAN GÖLÜ HALKA YASAK

Yıllardır Wan Gölü ve sahillerini halka yasaklayan AKP ve kayyumu, sahilleri devlet kurumları arasında parsellemişti. Wan Gölü'ne sahili olan İpekyolu, Edremit ve Tuşba gibi merkez ilçelerin sahilleri halka yıllardır yasak durumda. Bu sahillerde birçok asker ve polis karakolları ile evleri bulunuyor. Yine karayolları, Devlet Su İşleri, sağlık kurumları gibi birçok devlet kurumunun konutları, piknik alanları, dinlenme alanları ve plajları bulunurken birçok AKP’linin iş yerleri ve konutları bulunuyor.

Wan halkının ise, Wan Gölü sahiline gitmek için en az 30 ile 40 kilometre uzağa gitmesi gerekiyor.

Buna tepki gösteren Wanlılar, daha önce halkın belediyesini gasp eden AKP ve yandaşlarının şimdi de Wan Gölü'ne göz diktiğini, amaçlarının ise rant ve talan olduğunu belirtti.