Wanlılara suyu zehir ettiler

Kayyum belediyesi tarafından yönetilen VASKİ, 2023 yılı içinde üçüncü kez suya zam yaptı.

50 bin kişiyi su borçları nedeniyle icraya veren ve icra dosyasını da AKP yöneticisi olan avukatlara havale eden VASKİ’nin Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, tüm skandallara rağmen hala görevinin başında duruyor. Kaplan’ın görevde kaldığı süre boyunca halka yönelik baskı ve hukuksuz uygulamalar da artıyor.

Kayyum belediyesine bağlı VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, göreve geldiği günden bu yana başarısız bir performans sergileyerek binlerce kişiyi tebligatsız icraya verdi. Son olarak mahalle muhtarı ve yakınlarını genel müdürlük binasında darp eden MHP’li Kaplan, geçtiğimiz temmuz ayında suya yüzde 30’luk bir zam yapma kararı aldığını açıkladı. Ancak faturalara yansıyan ise yüzde 60 oldu. VASKİ, bu zammın kırkı çıkmadan bir kez daha suya zam yaptı. VASKİ tarafından geçtiğimiz günlerde suya bir kez daha zam yapıldığı açıklandı.

Son yıllarda 50 bin kişiyi su borçları nedeniyle icraya vermesi ve makam odasında su şikâyetlerini dile getiren yurttaşların darp edilmesiyle gündeme gelen VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan,  “Bazen zam yapıyoruz ama Türkiye’nin en ucuz suyunu Van halkı içiyor’ iddiasında bulunmasına rağmen Wan, Kürt illeri arasında suyu en pahalı olan il sıralamasında ilk sırada bulunuyor. 

Belediyelerin gasp edildiği 2016 yılından bu yana VASKİ’yi yöneten kayyumlar, sadece 2020 yılından bu yana; yani 3 yılda suya 6 defa zam yaptı. Kayyumlar sadece 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden önce o yıl içinde suya zam yapılmayacağını açıklamıştı. Ancak Wan halkı, o yıl suya zam yapılmamasının faturasını sonraki yıllarda en yüksek biçimde ödemeye başladı. 

VASKİ geçtiğimiz hafta; yani Temmuz ayında yapılan zammın üzerinden bir ay geçmeden yaptığı açıklamada suya bir kez daha zam yapıldığını açıkladı. Böylelikle dağından derelerinden su akan Wan’da suyun en düşük metreküp fiyatı 30 TL olarak belirlendi.