Xîzan'da abluka 26'ncı gününde sürüyor

Xîzan ilçesi köyleri 26 gündür İşgalci Türk ordusunun ablukası altında ve bölge yoğun bir şekilde bombalanıyor.

Bedlîs’in Xîzan (Hizan) ilçesine bağlı Hûzeran, Akûnis, Govan, Lanîlan, Xûlepûr, Kekulan, Sûreh, Pertawan, Kuran ve Mezra Pisyan köylerinde 2 Temmuz’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak sonrası yüzlerce asker ve korucunun katılımıyla işgal saldırısı başlatıldı. Yasak kararı 6 Temmuz’da sonlandırıldı ancak işgal saldırısı sürdü. İşgal saldırısı devam ederken, Xûlepûr ve Kekulan köylerini de kapsayan geniş bir bölge bu kez 14 Temmuz’da “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, yasağın 28 Temmuz’a) kadar devam edeceği belirtildi. 

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, sokağa çıkma yasağı sonrası başlatılan işgal saldırıları sırasında halkın evlerinden dışarıya çıkmaları engellendi. Hayvanlar günlerce ahırlarda aç bekletilirken, ekinlerin toplanmasına da izin verilmedi. Operasyonun yoğunlaştığı Xûlepûr ve Kekulan köyleri kırsalı günlerce yoğun bir şekilde havadan ve karadan bombalandı. Bu sırada köyler ve çevresine MOBESE kameraları ile fotokapanlar yerleştirildi. Operasyon bölgesinde kullanılan bombalardan kaynaklı yüzlerce ağaç yanarken, iş makineleriyle de doğaya büyük zarar verildi. Ormanlık alanlar içerisinde yüzlerce ağaç kesilerek, yol yapıldı. 

İşgal saldırılarında şiddetli çatışmalar da meydana geldi. Özellikle "Özel Güvenlik Bölgesi" kararı sonrası çatışmalar yoğunlaştı. Çatışmalar 26-27 Temmuz tarihlerinde Sûreh ile Hûzeran köyleri arasında bulunan bölgede arttı. Bölge, helikopter ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile yoğun bir şekilde bombalandı. Çatışmalarda bir askerin yaralandığı kaydedildi. 

Kırsal bölgedeki bombardıman devam ederken, 27 Temmuz'da Hûzeran köyünde bulunan bir ahır ablukaya alındı. Bu sırada köyün etrafı tamamen sarıldı, giriş ve çıkışlara izin verilmedi ve yurttaşların pencerelerine dahi çıkması engellendi.  

İşgalci Türk askerleri ablukaya aldıkları bir gerillaya "teslim ol" yönünde çağrı yaptığı, HPG gerillasının yüksek sesle teslim olmayacağını söylediği öğrenildi. Bu sırada ahırda patlama sesi duyulduğu, patlama sonrası pencerelerden bombalar atılarak ahırın ateş altına alındığı kaydedildi. Teslim olmayan HPG gerillasının şehit düştüğü belirtildi Cenaze, köye getirilen ambulansla götürüldü. 

Patlamalar nedeniyle köydeki birçok evin duvarları çatladı. Bazı evlerin duvarları ise yıkıldı. Köye giriş ve çıkışlara halen izin verilmezken, köyün tüm noktalarında yüzlerce işgalci bekletiliyor.