Yakılarak katledilen Ataman’ın davasında tazminat kararı

Wan’ın Erdîşilçesinde 2016 yılında polisler tarafından ateşe verilen evde yanarak can veren Hediye Ataman’ın eşi tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, devleti tazminat ödemeye mahkum etti.

Wan’ın Erdîş (Erciş) ilçesinde Ahmet Ataman’a ait ev, 18 Kasım 2016’da polisler tarafından düzenlenen baskın sırasında ateşe verilerek yakıldı. Olayda Hediye Ataman yanarak can verirken eşi Ahmet Ataman ise polisler tarafından işkence edilerek gözaltına alındı.

Ahmet Ataman'a 9 Nisan 2018 tarihinde 18 yıl 4 ay hapis verildi. Ataman’ın avukatları Mahmut Kaçan ve Esra Akgün, verilen kararı Erzurum Bölge İstinaf Mahkemesi'ne taşıyan avukatların yaptığı itiraz Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 6'ncı Ceza Dairesi tarafından reddedildi.

Eşi katledilen, ağır hapis cezasına çarptırılan, işkenceye uğrayan Ahmet Ataman, hukuk mücadelesinden vazgeçmeyerek ağır yaşam ve hak ihlallerine ilişkin Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Ataman, başvurusunda evinde yapılan baskında eşini polislerin katlettiğini, evinin ateşe verildiğini ve olayda herhangi bir polisin yaralanmadığını söyledi. “Güvenlik görevlilerine karşı kasten öldürmeye teşebbüs ve devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” suçlamasıyla müebbet hapis verilen Ataman’ın başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı.

'POLİSLERİN İFADESİ DOĞRU DEĞİL'

Anayasa Mahkemesi kararında, “Kontrol altındaki kişilerin vücutlarında bir yaralanma tespit edilmişse ve kötü muamele iddiaları da varsa yaralanmanın nasıl oluştuğu konusunda makul bir açıklama getirme yükümlülüğü idari, yargısal kurumlarıyla devlete aittir. Soruşturma sürecinde doktor raporlarında işkence kasten yaralamaya ilişkin herhangi bir hususun tespit edilmediği iddia edilse de olay tutanağında dahi yer almayan, doktor raporlarına yansımayan operasyon sırasında demir çubukların üzerine düştüğü yönündeki beyanı da başsavcılık ve itiraz makamının kararına değerlendirmeye alınmamıştır” denilerek haklarında soruşturma açılan polislerin ‘Kafalarına demir çubuklar düştü’ şeklindeki ifadelerini doğru bulmadı.

'İNSAN ONURUYLA BAĞDAŞMAYAN İŞKENCE VAR'

Mahkeme, başvurucu Ahmet Ataman’ın ihlal tespitinin yeniden soruşturmaya tabi tutulması gerektiğini belirterek devletin 390 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. İhlal iddiaları hakkında mahkemenin yeniden karar vermesi gerektiği belirtilen kararda, olayda insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi.

KAÇAN: ATAMAN'IN DAVASI YENİDEN GÖRÜLMELİ

Ataman’ın avukatı Mahmut Kaçan, Erdîş’te 2016 yılında bir katliam yapıldığını ancak örtbas edildiğini söyledi. Katliamdan sorumlu polisler hakkında açılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandığını belirten Kaçan, Anayasa Mahkemesinin kararının ardından Erciş Cumhuriyet Başsavcılığını yeniden soruşturma başlatması gerektiğini ve olayda ciddi hak ihlallerinin bulunduğunu belirterek, hukuki mücadelelerini sürdürdüklerini ifade etti.

Kaçan; “Ağır hapis cezasına çarptırılan Ahmet Ataman’ın uğradığı hak ve yaşam ihlali Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanmıştır. Dolayısıyla Ataman’ın yeniden yargılanması sürecini başlatacağız. Ancak bu kararla beraber eşi Hediye Ataman’ın katledildiği de resmen açığa çıkmıştır” ifadelerini kullandı.