Yargıtay, taş atan çocuklar yasasını bypass etti, ceza yağdırdı

Yargıtay, taş atan çocuklar yasasını bypass etti, artık çocuklar örgüt üyeliğinden yargılanabileceğine karar verdi.

Çocukların ‘Örgüt üyeliği ve propagandası’ gibi suçlardan yargılanamayacağına dair 2010 yılında çıkarılan yasa değişikliğine rağmen Ferdi Sertkal dosyasını inceleyen Yargıtay, Sertkal’ın pişman olmayı reddettiğini ve ileride bu suçu bir daha işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığını belirterek, hakkında verilen 10 yıl hapis cezasını onadı.

Çocukları da kapsayan 6008 Sayılı “Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Resmi Gazete’de 25 Temmuz 2010 günkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yapılan değişiklikle çocukların, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmaları ve örgüt propagandası suçunu işlemeleri halinde “terör suçu” işlemiş gibi yargılanmaması gerekiyordu. Buna göre, kamuoyunda “taş atan çocuklar” olarak bilinen çocuklar, ağırlıklı olarak bu hüküm nedeniyle tutuklandıkları veya hüküm giydikleri için serbest bırakılacaktı. Kanuna göre, çocukların özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaması, kendilerine bu mahkemelere özgü soruşturma ve kovuşturma hükümlerinin uygulanmaması ve "Terörle Mücadele" Kanunu kapsamında suçlanan çocukların da, çocuk mahkemelerinde yargılanması gerekiyor. 

2006 yılında iken Dîlok'ta yaşayan 16 yaşındaki Ferdi Sertkal, "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma, terör örgütü propagandası yapma, kamu malına zarar verme yaralama suçları" iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu. Özel Yetkili Mahkeme, 10 yıl 8 ay hapis cezası verdi ,Yargıtay cezayı onayladı. Daha sonra yapılan yasa değişikliğinden dolayı Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararı yeniden değerlendirmesi için dosyayı Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesine iade etti ve Adana 6 Ağır Ceza Mahkemesi, yetkisizlik verip Gaziantep 2. Çocuk Mahkemesi'ne iade etti. Gaziantep 2. Çocuk Mahkemesi de yeniden aynı cezaya karar verince Sertkal, Yargıtay'a başvurarak kararın temyiz edilmesini istedi.

15 yıl sonra kararını veren Yargıtay, "Sertkal’in pişmanlık duymadığı yönündeki mahkeme kanaati" ve mahkemede gözlenen durumuna göre "cezasının tecili halinde ileride suç işlemeyeceğine konusunda olumlu kanaat oluşmaması" iddiasıyla tecil hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığına, Sertkal’ın "örgüt adına suç işlediği" sabit olduğundan cezasının onaylanmasına karar verdi.

Böylece Yargıtay, 2010 yılında yürürlüğe giren ‘Çocuklar örgüt üyeliği ya da örgüt propagandası suçlarından yargılanamaz’ şeklindeki yasayı da fiilen ortadan kaldırmış oldu.

2006 yılında; yani Sertkal 16 yaşındayken başlayan yargılama süreci, Sertkal’in 33 yaşına girdiği 2023 yılında sona erdi.