YBŞ Komutanı Pîr Çeko törenle uğurlandı

Türk devletinin SİHA saldırısı sonucu şehit düşen YBŞ Komutanı Pîr Çeko, son yolculuğuna uğurlandı.

İşgalci Türk devletinin dün Berava köyü yakınlarında Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile saldırısında şehit düşen Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Komutanı Pîr Çeko (Seed Ali Bedel) için binlerce kişinin katılımıyla tören düzenlendi. Çeko’nun cenazesi Xanesor Şehitleri Hastanesi’nden alınıp Dahola ilçesine bağlı Belistên köyündeki evine götürüldü. Daha sonra araç konvoyları eşliğinde Şehit Dilgeş ve Şehit Berxwedan Mezarlığı’na götürüldü.

Pîr Çeko’nun cenazesi, aralarında siyasi parti ve örgüt temsilcileri, askeri güçler ve sivil kurum yetkililerinin de bulunduğu binlerce kişi tarafından davul zurna eşliğinde askeri törenle defnedildi.

Törende YBŞ ve Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) Komutanlığı adına söz alan Tîrêj Şengalî, “Bugün Êzidî toplumu iki komutanını, iki liderini kaybetti. Komutan Pîr Çeko bir direniş okuluydu. Zerdeşt yoldaşın öğrencisiydi. Fermanın ardından Şengal’den Reqa’ya kadar tüm savaş meydanlarında yerini aldı. Êzidî kadınlarının intikamı için savaştı. Savaşta ağır yaralansa da görev ve sorumluluklarından geri adım atmadı. Tecrübe ve cesaretle komuta mertebesine ulaştı.”

PÎR ÇEKO’NUN YOLU ÖZGÜRLÜĞE GİDEN YOLDUR

Şehit Komutan Pîr Çeko’nun her zaman düşmanın hedefinde olduğunu bildiğini belirten Tîrêj Şengali, şöyle devam etti: “Ama düşman tehdidinden hiçbir zaman korkmadı. Bir an bile durmadı. Pîr Çeko’nun yolu başarı ve Êzidî halkının özgürlüğüne giden yoldur.”

Şehitlerin intikamını alacakları sözünü veren Tîrêj Şengalî, “Şehitleri onurlandırmak için kendimizi güçlendirmemiz gerekiyor. İhanete ve işgale karşı net bir tavır almamız gerekiyor. Êzidî toplumunda ajan ve hainlere yer olmamalı. Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Irak devletinin net bir tavır alması şarttır” diye belirtti.

Şengal Özerk Yönetim Kurulu Eş Başkanı Heso İbrahim ise; “Êzidî halkının iki kahramanını kaybettik. Kanımızın son damlasına kadar bu davanın takipçisi olacağız” vurgusunu yaptı.

KANLARI YERDE KALMAYACAK

Komutan Pîr Çeko’nun abisi Ekrem Alî Bedel de törende bir konuşma yaptı. Alî Bedel, “Pîr Çeko’nun ailesi olarak biz hayatta olduğumuz sürece bu şehitlerimizin yolundan gideceğimize söz veriyoruz. Bu şehitlerimizin hiçbiri yerde kalmayacak. Pîr Çeko sadece benim kardeşim değil, bütün Êzidî halkının kardeşiydi.”

Konuşmaların ve askeri törenin ardından Şehit Pîr Çeko’nun naaşı, annelerin zılgıtları eşliğinde Êzidî halkının komutan ve öncüleri Mervan Bedel ve Saîd Hesen’in yanına defnedildi.

Törenin ardından Dahola’nın Belistên köyünde bulunan Şehit Pîr Çeko’nun evinin önüne çadır kurularak taziyeler kabul edildi. Taziye üç gün sürecek.