Yeni dönemin Egit ve Zilanlar'ı

İnsanlığın özgürlük tarihi, Kürdistan dağlarında gerilla güçlerinin yaşam ve savaşlarıyla yazılıyor. Tarihi yazanlarla birlikte Botan dağlarında savaşın seyrine tanıklık ediyoruz.

Botan savaşının birçok bölgesinde, Besta, Kêla Memê, Gabar ve Herekol dağında gerilla güçleriyle kaldık. Cûdi ve Kato bölgelerinde yaşayıp savaşan gerilla güçleriyle de iletişimlerimiz oldu.

İlk kurşunun sıkıldığı, varlık direnişinin başladığı Botan dağlarında 26 yıldır özgürlük savaşı yürüten özgürlük gerillaları... Gerilla ordu sistemini oturtmuş durumda. Geçen zamanla birlikte değişen savaş koşullarında kendi savaşlarını yenileyen gerillalar!

Dağ başlarında yer altı yerleşke ve mevzilerini kuran, buraları yaşam ve savaş merkezleri yapan gerillalar...

Özgür bir ülke ve özgür insanlık savaşının savaşçı güçleri...

BESTA

Dağ başlarını özgürlük çeperi yapan Besta gerillalarından Besta Komutanı Nujîn Sêrt; 2020 yılında tek hedeflerinin Önderlik üzerindeki tecridin parçalanması, ülkelerinin özgürleştirilmesi olduğunu söylüyor. Bunun için ne kadar bedel ödenmesi gerekirse bedel ödeneceğini ve muhakkak savaşlarında başarı elde edeceğini vurgularken, yeni dönem savaş tarzına hazır gerilla güçlerinin olduğunu da kaydediyor. Besta gerillaları bahardan bu yana TC ordusuna karşı eylemsellikler geliştirerek Türk ordularının bölgedeki tüm savaş konseptini boşa çıkardılar.

GABAR

Direniş ve başkaldırı bayrağının dalgalandığı Gabar dağlarında TC devletinin ambargo ve kuşatma savaş konsepti gerilla güçleri tarafından bu yıl da boşa çıkarıldı. TC ordusu gerilla savaşı karşısında kendi kalekollarına tıkılıp kaldı.

Gabar gerillasına operasyonları soruyor ve şu yanıtı alıyoruz: "Ordu uçurdukları her bir İHA için ‘operasyonlar yaptık’ diyerek sadece kamuoyunu kandırmaktadır. Artık Türk devletinin sömürge ve işgalcilik savaşında operasyonun kapsamını ve sayısını asker değil İHA’lar belirlemekte. İnsanla savaşmayan biz, İHA’larla savaşımızda aldığımız tedbirler ve yeni dönem perspektifimizde başarılıyız diyebiliriz. Hani asker varsa vururuz ama karşımızda asker yok ki!"

İşgal çemberini yararak direniş kalesini güçlendiren Gabar gerillası iki gün önce yaptığı sabotaj eylemleri ile TC askerine yine büyük bir darbe vurdu. Eylemci gerillalardan biri; "hani asker görsek çarpışırız ama adeta asker avındayız. Karakollarına hapsolan bir asker sanmasın ki rahatça Kürdistan’da nefes alacak. Biz, en korunaklı gördüğü karakollarında ve zırhlarında da onları temizleyeceğiz bu ülkeden’’ dedi.

KÊLA MEMÊ VE HEREKOL

Kêla Memê ve Herekol gerillaları büyük komutanları; Azîme, Zelal, Brusk, Berxwedan ve Yekbûn’a bağlılık sözüyle eylemselliklerini yıl boyunca sürdürdüler. Askerin geçtiği ve konumlanabileceği yerleri patlayıcılarla dolduran gerillalar, askerde büyük bir korku yarattı.

"Herekol’da karargahlarını çökerttik, Kêla Memê’de kimseyi bırakmadık” haberlerini yayan ordu medyasına cevaben Gerilla Nûda Sümbül şunları kaydetti:

‘’Eğer bu haberlerin doğruluk payı var ise yıl boyunca Pervari ve Uludere yollarında gerçekleşen eylemleri kim yaptı? İçindeki onlarca askerle birlikte onlarca zırhlı aracı kimler imha etti? Gerillanın bulunmadığı bir alanda zırhlı araçlarda paramparça olan askerlere karşı yapılan eylemleri kim düzenliyor? Yoksa devlet kendi askerini kendi eliyle mi öldürüyor? Kamuoyu bunu merak eder ve sorar elbette. Gerilla eylemsellikleri her ne kadar medyaya yansıtılmasa da pusuya düşen, operasyonda darbe yiyen, karakollarında baskın yiyen asker bunu sorguluyor ve bu korkuyla askerliğinin bitmesi için gün sayıyor. Kürdistan dağlarında yaşanan savaşın özünün bilinmesi gerekir. ”

CUDÎ

Cudî bölgesinde yaşanan sıcak savaşı yaklaşık 3 yıldır anı anına buradan takip etmekteyiz. Ordu neredeyse bölgedeki tüm imkanlarını Cûdî bölgesine verirken yine en büyük darbeyi burada yemektedir. Bunu elbette gerillanın etkili eylemlerinden anlamaktayız. Cudî bölgesine doluşmak isteyen işgalci güç sık sık gerilla eylemleriyle karşılaşmakta. Suikast, sabotaj ve pusu eylemleriyle gerillalar bölgeyi adeta asker mezarlığı haline getirirken, halen birileri 'bölgeden gerillayı temizledik. Birkaç ay sonra burada piknik yapacağız' diyebilmektedir. Bu sözlere karşılık bir YJA STAR gerillası; “Bunların temizlik anlayışında ahlaksızlık yatmaktadır. Ölen her asker kendileri için temizlik oluyor herhalde’’ diyor. "Cudî dağımızda piknik yapacaklarmış. Biz buradayız ve burada olduğumuz müddetçe yapacağınız her piknik girişimi asker kanına bulanacaktır, bilginize!"

KATO

Yıla etkili ve taktiksel eylemlerle başlayan ve Botan’da adeta savaşın stardını veren Kato bölge güçlerinden Sarı İbrahim, "Biz bu dağlarda bedellerle başarılar kazandık. Ölüm biz fedailer için yeni ve özgür yaşamların filizlenmesi demektir. Savaşta verilmesi gereken her türlü bedele hazırlıklı onlarca fedai gerilla bulunmakta. Düşman iyi bilsin ki, fedai Apocu güç bulundukça bu topraklar işgalci Türk devletine haramdır” dedi.