YNK: KDP 27 yıl önceki ihanetinden ders almadı

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Politbürosu, KDP’nin 27 yıl önce diktatör Saddam Hüseyin rejimine ait tankların Hewlêr’e girmesine neden olan “ihanetinin” yıldönümünde bir açıklama yaptı.

YNK yazılı açıklamasında KDP’nin 31 Ağustos 1996’da diktatör Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimine ait tankların Kurdistan Bölgesi Parlamentosu ve Kurdistan Bölgesi’nin başkenti Hewlêr’e girmesinin önünü açtığını hatırlattı.

“Baas rejimi, özgürlük hayalinin başkentini ve ülkemizin kurum merkezlerini işgal ederek ulusal değerlerimize hiçbir zaman unutulmayacak ölümcül zararlar verdi” diyen YNK, Kürt halkının beş yıl boyunca Baas rejiminin zulmüne başkaldırdığını ve topraklarının bir kısmını kontrol etmeyi başardığını hatırlattı.

YNK, “Ancak KDP, iç savaştaki güç dengesini bahane ederek Enfal ve kimyasal silah saldırılarını gerçekleştiren orduyu Hewlêr ve Kurdistan’a getirdi. Bunun sonucunda yüzlerce peşmerge ve Irak muhalif gücü şehit düştü, yüzlercesi esir alındı veya kaybedildi. Şovenist ordunun silahları Kürdistan halkının seçilmiş parlamentosunun onurunu kırdı” dedi.

Açıklamada, 31 Ağustos ihanetinden ders alınması gereken yerde aynı politikanın sürdürüldüğü belirtildi.

YNK, KDP’yi kast ederek “Hala yurtsever güçleri suçluyor ve asılsız iftiralar atıyorlar. Bu adaletsizlik için sayısız parayı, gücü ve medya sahtekarlığını kullanmış, ihanet tarihinin yaralarını ve yürüttükleri yanlış politikaları iyileştirmek yerine bu ihaneti meşrulaştırmışlardır” diye ekledi.

YNK son olarak şu mesajı verdi: “Bu acı hatırada, kin ve intikam yerine tarih boyunca karşılaştığımız bu tür felaketlerin bıraktığı izleri silmeye çalışmalıyız. Bizler doğru olan ulusal politikalar için 1996 yılının Ağustos ayında yaşananları görmezden gelmeye ve bu uğurda mücadele etmeye hazırız. Kara günün yıldönümü vesilesiyle başta Kürdistan başkentinin işgaline karşı direnen onurlu şehitlerimiz ve kahramanlarımız olmak üzere tüm şehitlerimiz ve kurbanlarımızı saygıyla anıyoruz.”