YNK’li vekil Gelali, Roj Peşmergelerinin tasfiyesini istedi

Federal Kürdistan Bölgesi’nde YNK’li parlamenter Serko Azad Gelali, parlamento ve hükümeti Roj Peşmergeleri adlı oluşumu tasfiye etmeye çağırdı.

Gelali’nin çağrısı Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed El-Mismari’nin Türk devletinin Hewlêr’de Roj Peşmergeleri ile birlikte eğittiği çeteleri Libya’ya gönderdiğine ilişkin açıklamasından sonrasına denk geldi.

RojNews’in haberine göre Kürdistan Bölgesi Parlamento Başkanlığı’na bir mektup gönderen YNK’li Gelali, Mismari’nin Hewlêr’den Libya’ya taşınan çetelere dikkat çeken açıklamasını hatırlattı.

Gelali, Roj Peşmergelerinin 12 Nisan 2012’de Kürdistan Bölgesi Eski Başkanı’nın kararıyla kurulduğunu hatırlatırken, sayılarının 6 bin olduğuna işaret etti.

KURULUŞLARI YASAL DEĞİL, NEYE GÖRE MAAŞ ALIYORLAR?

Gelali, “Hepsi Batı (Rojava) Kürdistanlı. Yıllardır hükümetten maaş alıyorlar ve eğitiliyorlar. Hükümet hangi gerekçe ile maaş veriyor ve bütçe ayırıyor? Bunların aylık masrafları ve maaşları 15 milyar dinara yakındır. Yasaya göre maaş alanların Irak kimliğine sahip olmaları gerekiyor. Başından beri yasaya aykırıdır ve bu gücün kurulması yasal değildir” dedi.

Bunların resmi yerlerde eğitim gördüğünü ve “kendilerini satan Türkiye’ye yakın çetelerle omuz omuza savaştıklarını” belirten Gelali, “Roj Peşmergeleri, Rojava Kürtleridir ve ENKS’ye bağlıdır. KDP bunlara destek veriyor ve silahlandırılmışlar. Kürdistan Bölgesel hükümetine bağlı olarak kurulmuşlar ve yıllardır maaş alıyorlar. DAİŞ çeteleri ve Türkiye ordusu Rojava Kürdistanı’na saldırdıklarında ve kuşattıklarında, Roj Peşmergeleri Efrîn’i ve Kobanê’yi savunmadı” dedi.

TASFİYE EDİLMELİ

Mismari’nin açıklamalarının araştırılmasını isteyen Gelali, ilgili yetkililerin soruşturma başlatmalarını ve “bu gücü tasfiye ederek Rojava Kürdistanı’na göndermelerini” istedi.

PEŞMERGE ADINI KİRLETTİ

Gelali, şunları ifade etti: “Kürdistan Bölgesel hükümetinin konuya ilişkin resmi açıklama yapmasını talep ediyorum. Başbakan ve İçişleri Bakanlığı nezdinde bunun ciddiyetle sorgulanması gerekiyor. Çünkü, Kürtlerin bölgede ve uluslararası alandaki itibarini düşürdüler ve çete olarak tanıttılar. Çünkü, peşmerge teröristlere karşı uluslararası koalisyonun bir parçasıdır. Peşmerge ismi kutsaldır. Yurtsever, ulusal, özgürlükçü ve kurtarıcı bir güçtür. Bu şekilde adlandırılamaz."