YRD: Seyit Evran’ın dalgalandırdığı bayrağa sahip çıkılacak

YRD Koordinasyonu, şehit düşen Özgür Basın geleneğinin öncülerinden Seyit Evran’ın bıraktığı mirasa vurgu yaparak, “Seyit Evran yoldaşımızın her zaman yükseklerde dalgalandırdığı bayrağa sahip çıkılacak ve anısına bağlı kalınacaktır” dedi.

YRD Koordinasyonu yaptığı açıklamada Seyit Evran’ın “Kurdistan Özgürlük Gerillasının seçkin bir neferi olarak halkına karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirirken, Özgür Basınla olan bağını hiçbir zaman koparmadığını” vurguladı.

HALKIN VE GERİLLANIN SESİ, KALEMİ

YRD’nin açıklaması şöyle:

“Özgür Basın geleneğimizin öncülerinden Seyit Evran arkadaşımızı geçirdiği kalp krizi sonucu 22 Eylül 2023 tarihinde kaybettik.

Musa Anter’in katledilişinin 31. Yıl dönümünde, anısına gazetecilik ödüllerinin dağıtıldığı günlerde Seyit Evran arkadaşımız da Özgür Basın şehitlerimiz arasındaki o soylu yerini almıştır. Aynı geleneğin farklı kuşakları olarak, öğrencisi olduğu; Kürt aydınlanmacı bilge insan; Özgür Basın’ın Koca Çınarı Musa Anter ile yaşadığı bu buluşma, o güne kadar onurla taşıdığı mirası devrettiği yoldaşları için maneviyatı büyük bir anlam ifade etmiştir.

Böylesine derin ve tarihsel bir misyonun sahipleneni olarak; Seyit Evran arkadaşımız 15 Ağustos 1984 Büyük Gerilla atılımının toplumda yarattığı o ruhsal şekillenişin temsilcisi olarak Kurdistan Özgürlük Mücadelesi katılmıştır. Bu katılımını 1980’lerin sonralarına doğru da okumakta olduğu Çukurova üniversitesinde daha ileri bir safhaya taşımıştır. Sadece bununla da sınırlı kalmamıştır. Aynı zamanda halka yönelik çalışmalar ve Özgür Basın faaliyetlerinin örgütlenmesi ve yürütülmesinde de görev ve rol üstlenmiştir.  Musa Anterlerle, Gurbetelli Ersözlerle Özgür Basın’ın ilk günlük gazetesi olan Özgür Gündemle başlayan bu yürüyüşünü Kurdistan halkının özgürlük mücadelesini, aktif bir katılımla daha ileri bir aşamaya taşırmasını bilmiştir. Amed’te Özgür Kurdistan Gerillasına yaptığı katılımda atılan bu adımın somut bir ifadesi olmuştur.

 Seyit Evran arkadaşımız Kurdistan Özgürlük Gerillasının seçkin bir neferi olarak halkına karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirirken, Özgür Basınla olan bağını hiçbir zaman koparmamıştır. Halkı aydınlatmaya, gerillanın kalemi ve sesi olmaya devam etmiştir. Uluslararası komplonun ardından, Kurdistan Özgürlük Hareketi’nin almış olduğu geri çekilme kararıyla gelinen Medya Savunma Alanlarında da basın-yayın çalışmalarının daha örgütü ve güçlü yürütülmesinde rol üstlenmiştir. Bir süre sonra da yapılan görevlendirmeler doğrultusunda bu çalışmalarını Rusya’da sürdürmüştür. Ardından da yeniden ülke sahasına dönmüş ve dağ basın çalışmalarının yürütülmesinde yer almıştır. Burada da engin basın tecrübe ve birikimini hem birlikte çalıştığı hem de basın çalışmasına yeni dahil olan arkadaşlarına aktararak; görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinde hazır hale gelmelerini sağlamıştır. Yapılan görevlendirmeler doğrultusunda Başur ve Rojava Kurdistan’da faaliyetlerini bir adım dahi geri atmadan yürütmüştür.

BÜYÜK EMEK SAHİBİ OLDU

Ömrünün 35 yılını Kurdistan Özgürlük Mücadelesine, Özgür Basın çalışmalarının örgütlenmesi ve yürütülmesine adayan Seyit Evran arkadaşımız, bu anlamlı ve değerli yaşamına; bitmek bilmeyen enerjisi, gücü, azmi ve kararlılığıyla büyük çalışmalar sığdırmıştır. Gurbettelli Ersöz akademisi eğitimlerinin ve Ajans faaliyetlerinin örgütlendirilmesinde, yürütülmesinde önemli rol oynamıştır. Yüzlerce makale, dosya haberleri hazırlayarak, fotoğraf ve kamera çekimleri yaparak Kürdistan Özgürlük Gerillasının, halkının tüm insanlığa ulaşan sesi olmuştur. Katıldığı TV programlarında ve Ajanslara geçen haber ve yorumlarıyla duyurduğu bu sesin daha geniş toplumsal kesimlere ulaşmasını sağlamıştır. Bu yönüyle Seyit Evran, sadece yurtsever Kurdistan halkının izlediği, takip ettiği, görüş ve yorumlarının öğrenilmek istendiği bir Özgür Basın öncüsü olduğu kadar; Kurdistan Özgürlük Gerillasının, Kurdistan halkının özgürlük yürüyüşüne ilgi duyan herkesin izlediği, görüşlerini öğrenmek istediği Özgür Basın’ın öncüleri arasında yerini almıştır. APOCU çizginin sarsılmaz bir takipçisi olan Seyit Evran, yaşamında ve çalışmalarında bunu temsil etmek ve halka ulaştırmak için büyük emek sahibi olmuştur.  

BIRAKTIĞI BOŞLUĞU YOLDAŞLARI DOLDURACAK

Özgür Basınımız ve halkımız nezdinde böylesine kalıcı ve güçlü yer edinen Seyit Evran arkadaşımızın şehadeti Özgür Basın için yeri doldurulamaz bir boşluk yaratmıştır. Ama nasıl ki Musa Anter’lerin, Cengiz Altun’ların, Ferhat Tepe’lerin, Gurbetelli Ersöz’lerin bıraktıkları boşluk, yoldaşları tarafından doldurulmuşsa aynı şekilde, bu boşluk da Seyit Evran’ın bıraktığı mirası devralan yoldaşları tarafından doldurulacaktır.

YRD olarak Seyit Evran yoldaşımızın her zaman yükseklerde dalgalandırdığı bayrağa sahip çıkılacak ve anısına bağlı kalınacaktır. Sömürgeci-soykırımcı TC Devletine karşı “halkımızın kutsal var olma ve özgürlüğe ulaşma” mücadelesinin yılmaz neferleri olarak üstlenilen görev ve sorumluluklar yerine getirilecektir. Seyit Evran yoldaşımız da bu mücadele de en ön saflarda yerini alarak yol göstermeye devam edecektir.

LAYIK OLACAĞIZ

Bu temelde Özgür Basın geleneğimizin seçkin temsilcilerinden Seyit Evran yoldaşı ve onun şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor ve anılarına layık olma sözümüzü yineliyoruz.

Tüm Kurdistan gençliğini özgür basın çizgisini sahiplenmeye, her alanda kolektif ve komünal tarzda katılarak çalışmaları büyütmeye, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlama ve özgür yaşamı inşa etme mücadelesini zafere taşımaya çağırıyoruz.”