Zap'ta şehit düşen 3 gerillanın kimlikleri açıklandı

Zap’ta şehit düşen 3 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Fedai yoldaşlarımız Cumali, Tolhildan, Hawarların ve tüm devrim şehitlerimizin intikamını alarak, hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“Düşmanın işgal saldırılarını genişleterek sürdürdüğü Zap’ın Girê Cûdî Direniş Alanı’nda düşmana karşı harekete geçen ilk hareketli timlerin içerisinde yer alan Cumali, Tolhildan ve Hawar yoldaşlarımız daha saldırının ilk anlarında düşmana ağır darbeler vurmuşlardır. Tıpkı Zap’ın diğer direniş alanlarında olduğu gibi Girê Cûdî Direniş Alanı’nda da direnişin fedaice olacağını belirleyen bu yoldaşlarımız Şehid Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’nin startını vermişlerdir. Cumali, Tolhildan ve Hawar yoldaşlarımızın mücadelelerini kararlılıkla zafere taşıyacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Cumali Devran
Adı Soyadı: İbrahim Dinçer
Doğum Yeri: Adana
Anne – Baba Adı: Kamile – Hüseyin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 
26 Mayıs 2022 / Zap

 

Kod Adı: Tolhildan Karker
Adı Soyadı: Mehmet Aylu
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Milkiye – Salih
Şehadet Tarihi ve Yeri: 25 Mayıs 2022 / Zap

 

Kod Adı: Hawar Qamişlo
Adı Soyadı: Menaf Ali İsmail
Doğum Yeri: Qamişlo
Anne – Baba Adı: Mihat – Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: 
25 Mayıs 2022 / Zap

 

CUMAALİ DEVRAN

Cumali yoldaşımız aslen Suruç’lu bir ailenin ferdi olarak Adana’da doğmuştur. Ailesinin yurtsever olmasından dolayı Kürdistan Özgürlük Hareketini çocukluğundan itibaren tanıma fırsatı yakalamıştır. Cumali yoldaşımız PKK’nin önder kadrolarının direnişle örülmüş yaşam hikayelerini dinleyerek büyümüş, kendisi de böyle onurlu bir yaşamın sahibi olmak istemiştir. Bu kahraman şehitlerimizin bütün zorluklara rağmen fedai bir şekilde düşmana karşı direnmeleri Cumali yoldaşımızı derinden etkilemiştir. Kürdistan halkının yaşadığı kölelik şartlarının ancak radikal bir mücadele ile sonlandırılabileceğine inanmış, bunun için gerilla mücadelesinin daha fazla büyütülmesi gerektiğini düşünmüştür. Düşmanın kendisine ve halkımıza dayattığı yaşam biçimini hiçbir şekilde kabul etmeyen Cumali yoldaşımız her onurlu Kürt genci gibi insanca, ortak, eşit ve özgür yaşamın kaynağı olan Kürdistan dağlarına gelmeye karar vermiştir. Ülkemiz Kürdistan’da savaşın en yoğun yaşandığı yıllardan biri olan 2015 yılında gerilla saflarına katılan Cumali yoldaşımız keskin zekası sayesinde hızlıca gerilla yaşamına uyum sağlamıştır. Yaşanan yoğun savaş sürecine daha fazla katkıda bulunmak için kendisini askeri anlamda yetkinleştirmiştir. Gerilla saflarına katıldıktan sonra da fedai komutanımız Zilan başta olmak üzere fedai yoldaşlarımızın yaşam ve mücadele hikayelerini araştırmış, her anını onlar gibi fedai bir duruşun sahibi olmak için yoğunlaşarak geçirmiştir. Yaptığı araştırmalarda özellikle Sara–Sakine Cansız yoldaşın yaşamından ve mücadelesinden derinden etkilenmiştir. Sara yoldaş şahsında Kürt kadının işgalciliğe karşı mücadelesini ve duruşunu daha iyi anlamış, bunun için kadın yoldaşlarının iyi bir yoldaşı olabilmek için büyük bir çabanın sahibi olmuştur. DAİŞ çetelerine karşı verilen uzun bir savaş pratiğinin ardından Metîna alanına geçen Cumali yoldaşımız burada tim komutanlığı görevi üstlenmiş ve bu görevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. 2021 yılında işgalci Türk devletinin başta Avaşîn olmak üzere Medya Savunma Alanları’na yönelik başlattığı işgal saldırılarında şehit düşen fedai komutanımız Cumali Çorum yoldaşın aylarca süren destansı direnişinden etkilenen Cumali yoldaşımız, Hêzên Taybet’e geçerek Cumali ismini almıştır. Fedai ruhlu Apocu bir militan olan Cumali yoldaşımız işgal saldırılarının boyutlanarak sürdüğü 26 Mayıs 2022’de Girê Cûdî Direniş Alanı’nda düşmana karşı saldırıya geçmiştir. Onlarca işgalcinin cezalandırıldığı birçok eyleme katılan Cumali yoldaşımız yüksek saldırı ruhuyla örnek bir Apocu militan olmuştur. Cumali yoldaşımız, PKK gerçeğinde şehitlerin ölümsüz olduğunu, bir Cumali’nin binlere dönüştüğünü kişiliğinde bir hakikat haline getirmiştir. Bizler de yoldaşları olarak Cumali yoldaşımızın bizlere devrettiği mücadeleyi daha da büyüterek işgalcilere tarihinin en büyük dersini vereceğiz.

TOLHILDAN KARKER

Tolhildan yoldaşımız Mêrdîn’de yurtsever bir ailede doğmuştur. Fakat ailesinin Amed’e göç etmesinden dolayı Amed’de büyümüştür. Amed’de düşman gerçekliğiyle birebir tanışan Tolhildan yoldaşımız içten içe düşmana karşı derin bir öfke duymuştur. Belli bir süreye kadar sistem okullarında okuduktan sonra ailesinin geçimine katkıda bulunmak için Türk metropollerine gitmiş, burada düşmanın halkımıza reva gördüğü yaşamı daha iyi anlama fırsatı bulmuştur. Halkımıza kölelikten başka hiçbir statüyü kabul etmeyen bu düşman gerçekliğine karşı mücadele edilmesi gerektiğine karar vererek gençlik çalışmalarına dahil olur. Çalışmalara başladıktan sonra kendi gerçekliğini daha fazla tanıma fırsatı bulan Tolhildan yoldaşımız düşmanın Kürt halkına reva gördüğü asimilasyon ve soykırım politikalarını bilinci çıkarmayı başarmıştır. Dayısı olan ve 2018 yılında şehadete ulaşan Mêrdîn eyalet komutanımız Cuma Ewênî yoldaşın şehadetinden derinden etkilenen Tolhildan yoldaşımız, 2019 yılında Amed Newroz’unda gerilla saflarına katılma kararı almıştır.

Yoldaşlığa büyük bir değer veren Tolhildan yoldaşımız yaşama sıkıca sarılmış saf, temiz ve dürüst katılımı ile örnek bir militan olmayı başarmıştır. Apocu felsefede derinleşen Tolhildan yoldaşımız her geçen gün kendisini geliştirmiş, anlam dünyasını giderek büyütmüştür. PKK’nin her koşul altında düşmandan intikam alacağını bilen Tolhildan yoldaşımız düşmana karşı büyüttüğü öfkesini keskin bir mücadeleye dönüştürmesini başarmıştır. Apocu ideolojide kendisini her geçen gün derinleştiren Tolhildan yoldaşımız PKK’nin özünü oluşturan fedailiği bir yaşam tarzına dönüştürmeyi esas almıştır. Kürdistan’da halkımıza karşı devam eden düşman zulmüne karşı fedaice mücadele edilmesi gerektiğini bilince çıkarmış, bu anlamda Agîdlerin, Zilanların, Doğa ve Zinarların ardılı olmak için Hêzên Taybet’e geçmiştir. Aldığı eğitimlerden sonra fedailikte daha da derinleşen Tolhildan yoldaşımız düşmanın 25 Nisan günü Girê Cudî alanına yönelik başlattığı saldırılara karşı müdahale eden ilk gerilla timinin içinde yer almış ve düşmana ağır darbeler vurmuştur. Düşmanın üzerine fedai bir tarzla giden Tolhildan yoldaşımız son nefesine kadar savaşarak Apocu militanlığın en iyi örneklerinden biri olmayı başarmıştır.

HAWAR QAMIŞLO

Hawar yoldaşımız Rojava Özgürlük Devrimi’nin merkezi Qamişlo’da yurtsever bir ailede doğmuştur. Gençlik yıllarını Rojava Özgürlük Devrimi atmosferi içinde yaşayan Hawar yoldaşımız, Önder Apo felsefesiyle gelişen Rojava Özgürlük Devrimi’nin açığa çıkardığı kazanımlardan derinden etkilenmiştir. Kendisinin de bir Kürt genci olarak bu devrimde yer alması gerektiğine inanmış, bunun için ilk olarak gençlik çalışmalarına dahil olmuştur. Yer aldığı çalışmalarda Önder Apo felsefesini daha iyi anlamaya başlamıştır. Çocukluğundan itibaren gerillanın direniş destanlarıyla büyüyen Hawar yoldaşımız hayalini kurduğu gerilla saflarına 2016 yılında katılır. Dağ yaşamında ilk başlarda fiziki anlamda zorluklar yaşasa da, bu zorluklar hiçbir zaman onu yıldırmamış, tam tersine her zaman zorlukların üzerine yürüyen Apocu bir kişiliği kendinde yaratma savaşımı içerisinde olmuştur. Özgürlük saflarına katıldıktan sonra çok kısa sürede büyük gelişmeler sağlayarak tim komutanlığı görevini üstlenmiş, bu görevini başarı ile yerine getirmiştir. Profesyonel bir gerilla olabilmek için uzmanlık eğitimi görmüş, büyük bir başarı ile sonuçlandırıp pratikte aktif rol oynayan yoldaşlarımızdan olmuştur. Hawar yoldaşımız yaşamda ve savaşta her daim yoldaşlığa bağlı; fedakar, emekçi, cesur ve savaşçı bir ruha sahip olmuştur. Fedaice bir katılımı ve duruşu her zaman esas alarak bulunduğu her alanda ve çalışmada rolünü başarıyla tamamlamıştır. Önderliğimizin üzerinde uygulanan tecridi kabul etmeyerek, Önderliğin etrafında kenetlenen fedai yoldaşlarının izinde yürüyen Hawar yoldaşımız, mücadele yaşamına hep bu temelde katılmıştır. Hêzên Taybet’e geçen Hawar yoldaşımız kendisini Önderliğimize daha yakın hissetmek için güçlü ve fedaice bir katılım sergilemeyi devam ettirmiştir. Düşmanın Zap, Avaşîn ve Metîna alanlarına yönelik başlattığı işgal saldırılarına karşı harekete geçerek Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’ne tereddütsüzce katılmıştır. Bu kapsamda kahramanca savaşmış ve şehitler kervanına katılmıştır.

Yaşamları, duruşları ve savaşları ile bizlere öncülük yapan fedai yoldaşlarımız Cumali, Tolhildan, Hawarların ve tüm devrim şehitlerimizin intikamını alarak, onların bağlı olduğu değerleri koruyacağımıza ve hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz. Başta değerli yurtsever aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”