14 Temmuz direnişçileri için anma

14 Temmuz 1982'de "Büyük Ölüm Orucu" direnişi başlatan PKK’nin öncü kadroları Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek, şehadetleninin 42'nci yıl dönümünde anıldı. 

14 TEMMUZ

Riha 14 Temmuz' direnişinin yldönümü vesilesiyle bir panel gerçekleştirildi. 78’liler Girişimi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından Urfa Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda düzenlenen panele çok sayıda kişi katıldı. Panelin yapıldığı salona ölüm orucu şehitlerinin fotoğrafları asıldı. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şube yöneticisi Nihat Şahin, kısa bir konuşma yaptı. 

78’liler Girişimi Urfa İl Temsilcisi Mehmet Ali Artuk, "Büyük Ölüm Orucu"na giden sürecin PKK davasındaki yargılamalarla başladığını söyledi. Mehmet Hayri Durmuş'un kararı ardından 4'lerin açlık grevine başladığını belirten Artuk, özellikle yakından tanıdığı Kemal Pir'i ve onun yaşamını, duruşunu anlatarak, "Esat Oktay Yıldıran cezaevindeyken bizlere 'Buradan çıktıktan sonra insan için çıkamayacak hale geleceksiniz' dedi. Tutsakları kişiliksiz birer şahıslar haline getirmeye çalışıyordu. Ama cezaevinde başlatılan eylemin boyutları dışarıya kadar yayıldı" şeklinde konuştu. 

 DBP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ayşe Çelikbilek, "Bugün de hala cezaevlerinde büyük bir direniş mevcut. Başta Sayın Öcalan olmak üzere tüm tutsakların özgürlüğü için mücadele vermeliyiz. 'Yaşamak direnmektir' şiarıyla mücadele vereceğiz" diye belirtti.

Daha sonra konuşan 78’liler Girişimi Genel Sözcüsü Celalettin Can, Diyarbakır Cezaevi'nde uygulanan insanlık dışı işkencelerin dünyanın pek ülkesinde araştırma konusu olduğu, adına belgeseller, filmeler çekildiğini vurguladı. Can, "Diyarbakır Cezaevi pratiği Kürt siyasi hareketini tarih sahnesinden silmek içindi. Bu hareket Kürt halkın tarih sahnesine taşıyacak bir harekete ve bu hareketin önderine karşı yapılıyordu. Biz bugün Abdullah Öcalan'a yeterli yoldaşlık yapamadık. Bu bir gerçek. O yeterli yoldaşlık yapmamızı bekliyor" dedi.

Soru ve cevaplarla devam eden panel, sinevizyon gösteriminin ardından sona erdi.