İrade gaspını protesto eden 13 kişiye tutuklama

Wan ve Bedlîs’te Wan’daki irade gaspına karşı yapılan protestolara katıldıkları gerekçesiyle evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alınan 13 kişi tutuklandı.

SİYASİ SOYKIRIM OPERASYONU

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan hakkında verdiği karar sonrası “kentte yapılan protesto gösterilerine katılmak” gerekçesiyle 13 Mayıs sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında 55 kişi gözaltına alındı.

Dün savcılıkta ifadesi alınan 15 kişiden 8’i tutuklanırken 7 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bugün ise emniyet işlemlerinin ardından savcılığa sevk edilen 15 kişiden 4 kişi tutuklanırken ŞanoWan oyuncusu Ferhat Aslan’ın da içinde olduğu 5 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 6 kişinin işlemleri ise hala devam ediyor.

Tutuklamaların gerekçesi olarak “polise mukavemet”, “örgüt üyesi olma” ve “kamu malına zarar verme” iddiaları gösterildi. 3 gündür emniyette tutulan 55 kişiden 25’inin ise ifadelerinin alınması bekleniliyor.

Bitlis Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında Bedlîs merkez, Tetwan (Tatvan) ve Xîzan (Hizan) ilçelerinde, sabah saatlerinde birçok eve polis baskın düzenlendi. Baskınlar sırasında 16 kişi gözaltına alınırken, Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifade işlemleri devam ediyor. Gözaltı gerekçesi öğrenilmezken, dosyaya gizlilik kararı getirildi.

Gözaltına alınanlardan 3 kişi emniyet işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, savcılığa sevk edilen 3 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.  Savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Mehmet Sakin Altın ise tutuklandı.