İşgal saldırıları Silêmanî'de protesto edildi

Silêmanî'deki sivil toplum örgütleri, işgalci Türk devletinin Rojava ve Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarını protesto etti.

İŞGAL VE İHANETE TEPKİ

Silêmanî’de bulunan Baxê Giştî Parkı’nda bir araya gelen çok sayıda kişi, işgalci Türk devletinin işgal saldırılarına karşı basın açıklaması yaptı.

Şinê Ali tarafından okunan açıklama metninde, şu ifadelere yer verildi: 

“Kurdistan Bölgesi’ndeki tüm partilere ulusal ve yurtsever sorumluluklarımız gereği çağrı yapıyoruz. İktidar ve muhalefetin halkın yanında olması ve ulusal ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirerek işgal saldırılarına karşı durmasını talep ediyoruz. Eğer iktidar ve muhalefet olarak sizler Kürt halkına karşı geliştirilen bu düşmanlık ve işgal saldırılarını desteklemiyorsanız vicdani, ahlaki ve ulusal sorumluluklarınızı yerine getirin.”

Irak, Kurdistan Bölgesi, Avrupa ve ABD’li yöneticilerin işgalci Türk devletinin dünya kamuoyunun gözleri önünde gerçekleştirdiği işgal saldırılarını durdurma konusunda sorumluluk alması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, şöyle devam edildi: “Çünkü Türk devleti, Başûrê Kurdistan toprakları üzerinde askeri üslerini artırarak işgali genişletiyor. Kurdistan Bölgesi, Irak devletinin bir parçası olarak federal bir statüye sahiptir.”

Açıklamada, Misak-ı Milli planının Kurdistan’da stratejik olarak başarılı olması halinde Irak ve Suriye’nin de işgal edileceğinin altı çizilerek, “Bu durum, bölgede daha fazla istikrarsızlığa yol açarak milyonlarca insanın göç etmesine sebep olacaktır. Bu nedenle Kurdistan’da devam eden savaş stratejisi, tüm Ortadoğu ve dünya üzerinde etkisini gösterecektir. Ortadoğu, dünya siyasetinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu nedenle Türk devletinin bu işgal saldırısı, dünya siyasetini doğrudan etkileyecektir” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Biz sivil toplum aktivistleri ve Kürt sivil toplum örgütleri olarak Irak ve Şam hükümetleri, Arap Birliği, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve NATO gibi uluslararası hukuk kurumları ile stratejik ilişkileri olan devletlere sesleniyoruz. Türk devletinin bu işgaline karşı çıkın. Ayrıca Kürt sorununa siyasi bir çözüm bulunması için sorumluluklarınızı yerine getirin.”