Şemzînan Newrozu'nda sandıklara sahip çıkma çağrısı

Şemzînan’ın Gomanê dağı eteklerinde Newroz kutlandı. Kutlamada gaspçı iktidara karşı 31 Mart'ta sandıklara sahip çıkma çağrısı da yapıldı.

Colemêrg'in Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde, “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” (Şimdi Özgürlük Zamanı) şiarıyla gerçekleşen Newroz kutlamasına yağmur çamur dinlemeyen halk Pêsan Newroz alanına akın etti. Kutlamaya renkli kiras û fistanlar ve şal û şepikleriyle katılan yüzlerce kişi, yağmura rağmen coşkulu anlar yaşadı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) sarı, kırmızı, yeşil flamalarıyla süslenen alan, “Rabê DEM hat”, “Dem Dema Şemzînan’ê ye”, “zindanlara bin selam”, “Yaşam biziz yöneten biz olacağız”, “Ampül ışığı değil, güneşin ışığı hepimize yeter” ve “Dem gelir, devran döner” döviz ve pankartlarıyla donatıldı. Kutlama, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı. Kutlamaya katılan yurttaşlar sık sık, “Bijî berxwedana zindana”, “Jin, jiyan azadî” ve “Şemzînan sizinle gurur duyuyor” sloganlarını haykırdı.
DEM Parti Şemzînan Belediyesi eşbaşkan adayı Nazdar Öpengin, Newroz’un tüm halklara barış getirmesi temennisinde bulunarak, Newroz’un Dehaklar'a karşı başkaldırının ve mücadelenin günü olduğunu hatırlattı. Seçildikten sonra belediyeyi halkla birlikte yöneteceklerini vurgulayan Öpengin, “Başarı bizimdir, zafer 31 Mart’ta bizim olacaktır” dedi.  

'KATLİAMCI VE TALANCILARA KARŞI İRADEMİZİ GÖSTERELİM'

Ardından Konuşan DEM Parti Şemzînan Belediyesi eşbaşkanı adayı Naif Eroğuz da iki ayı aşkın süredir ev ev gezdiğini belirterek, “31 Mart’ta hile ve hurdalarla alınan belediyemizi geri alıp halkımıza armağan edeceğiz. Halkımız için hizmet edeceğiz. AKP ise halka hizmet yapmayacağını söylüyor. Bizler belediyeyi halkımız, kurumlarımız, kanaat önderlerimiz ve kadınlarla yöneteceğiz” diye konuştu. Şemzînan’daki tüm sorunlara halkla birlikte çözüm olacaklarını vurgulayan Eroğuz, “31 Mart’ta belediyelerimizi geri alıp gerekli cevabı vereceğiz. AKP’nin 5 yıldan beridir hizmet adı altında Şemzînan’da birçok iş yaptığının farkındayız. Biz aileci bir belediye değil halkçı bir belediye inşa edeceğiz” diyerek, halka 31 Mart’ta sanıklara giderek iradelerine sahip çıkma çağrısında bulundu.

 Halkı selamlayan DEM Parti Colemêrg milletvekili Onur Düşünmez, “Mübarek Ramazan ayında AKP Allah’tan korkmadan, Kürtlük adına kirli politikalar yürütüyor. AKP seçim araçlarında utanmadan Kürtçe şarkılar açıyor. Sanki, Meclis’te Kürtçeye tahammülü olmayan, konserleri yasaklayan AKP’liler değilmiş gibi utanmadan Şemzînan’da ve Kurdistan’da Kürtçe şarkılar açıyorlar. Bu alanda toplanan binler seçim gecesinde size gerekli cevabı verecektir” diye belirtti.

 Binlerce kişinin AKP’nin “kirli politikaları”na cevap vermek için alanda toplandığını ifade eden Düşünmez, şöyle devam etti: “AKP, zulmün, katliamların, tüm Kurdistan halkına talan politikaları yürütenlerin ortağıdır. Şeyh Said’lerin, Şeyh Ubeydullah Nehir’nin torunlarıyız. Şeyh Said’i terörist ilan ediyorlar. Sizin atalarınızı hain ve terörist ilan edenlere gerekli cevabı tüm alanlarda vereceğinize inanıyorum.”
Konuşmaların ardından, Hozan Serwan, Hozan Cevdet Şemzînî, Adem Şemzînî ve İzzet Şemzînî sahne alarak kutlamaya coşku kattı. Newroz programı halaylarla son buldu.