Aileler Türk devletinin katlettiği yakınları için buluştu

Kayıp yakınları, Dersim, Amed, Colemêrg, Êlih ve İzmir'de Türk devleti tarafından katledilen yakınları için buluşmaya devam etti.

KAYIP YAKINLARI

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile kayıp yakınları, adalet arayışlarını sürdürdü.

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, 797'nci haftada Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde açıklama yaptı. Bu haftaki eylemde Cumartesi Anneleri'nin eyleminde hikayeleri okunan Örhan Ailesi için adalet istendi.

İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, kayıp yakınlarının 30 yılı aşkındır mücadele ettiğine işaret ederek, “Artık arşivler açılıp etkili bir soruşturma yürütülmeli” dedi.
Kaybettirilen Mehmet Selim Örhan'ın oğlu olan Sûr Belediye Eşbaşkanı Adnan Örhan da "Babamların kaybedildiğinde ben 11 yaşındaydım. Bugün 41 yaşındayım. Hepimizin ihtiyacı olan adalet maalesef bulunmuyor" dedi.
İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Baver Çindemir, Örhan Ailesi'nin hikâyesini okudu.

 
ÊLİH
İHD Êlih Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 633’üncü haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. DEM Parti, DBP, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile Barış Anneleri de eyleme katıldı. Kürt Dil Bayramı dolayısıyla bu haftaki açıklama Kürtçe okundu.
İHD Şube yöneticisi Melek Atalay, 17 Mayıs 1994 tarihinde Sêrt merkeze bağlı Kışlacık köyünde ikamet eden ve 3 arkadaşıyla birlikte kaybedilen Abdulcelil Kaçar’ın akıbetini sordu.

 
DERSİM
İHD Dersim Şubesi, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında şube binasında açıklama yaptı. İHD Şubesi yöneticisi Özgür Ateş, kayıplar için hakikat ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Ateş, "Geçmişte yaşanan benzeri acıların bir daha yaşanmaması, yüzleşmenin sağlanması ve toplumsal barışın tesisi için Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmalı" dedi.

 
COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, Gever (Yüksekova) ilçesindeki Sanat Sokağı’nda 123'üncü haftada bir araya geldi. DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Barış Anneleri de eyleme katıldı. Bu haftaki eylemde Gever'e bağlı Wargenima köyünde 2 Mayıs 2019’da koyunlarını otlattığı sırada askeri bölgeden açılan ateşle katledilen 46 yaşındaki Sertip Şen’in faillerinin yargılanması istendi.
İHD Colemêrg Şube Eşbaşkanı Musa Bor, Şen için adalet istemeye devam edeceklerini vurguladı. 

 

İZMİR

İHD İzmir Şubesi üyeleri, 2 haftada bir gerçekleştirdiği oturma eylemi için Konak'taki eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Bu haftaki eylemde gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigül’ün akıbeti soruldu.

İHD İzmir Şube Yöneticisi Fırat Canoğlu, Yedigül’ün gözaltına alındıktan sonra işkenceye maruz bırakıldığını ve kendisinin en son kanlar içinde görüldüğünü aktardı.