Botan’ın cesur yüreği: Mîrza Bargiran

Türk devletinin saldırılarına karşı Kurdistan’ın birçok bölgesinde 9 yıl boyunca amansız bir mücadele yürüten gerilla Mîrza Bargiran, cesareti, korku bilmeyen yüreğiyle düşmana geçit vermedi.

Mîrza Bargiran (Mirza Sezek) toprağına, suyuna, doğasına bağlı bir ortamda ve Koçer kültüre sahip bir ailede büyür. Mîrza, Kurdistan dağının zirvesinde özgürlük, eşitlik ve adalet için savaşan bir gücün olduğunu daha çocukken öğrenir. O andan itibaren kaderini kendisi belirler ve özgürlük davasının bir savaşçısı olmaya karar verir. Türk devletinin Kürt halkına uyguladığı vahşete yakından tanık olan Mîrza Sezek, genç yaşında mücadeleye atılarak yurtsever, devrimci gençlik çalışmalarında yer alır. Gençlik çalışmaları yürüttüğü sırada 2010 yılında tutuklanarak hapse girer. Zindanda 6 ay kalan Mîrza, bu sürede düşman gerçekliğini ve halkının özgürlük mücadelesini daha yakından tanır. Dışarı çıktığında da çalışmalarını aktif bir şekilde yürütür ancak yine düşmanın hedefi haline gelir ve 2012 yılında yeniden tutuklanarak 2 yıl zindanda kalır.

Zindan ortamına bir devrim akademisi olarak yaklaşan ve düşman karşısında asla geri adım atmayan Mîrza, Mazlum Doğan, Hayri Durmuş, Kemal Pir ve Sakine Cansızların izinden giderek mücadelesini her alanda kararlı bir şekilde yürütür. 2014 yılında zindandan çıktıktan sonra devrimci çalışmalarına devam eder. Soykırımcı Türk devletinin tekrar hedefi haline gelir. Artık demokratik siyaset alanında çalışma yürütemeyeceğini anlayan Sezek, 2014 yılında Botan’ın Herekol bölgesinde gerilla saflarına katılır. "Bu yaşamda nasıl yeni bir Mîrza yaratabilirim?" Halkıma nasıl iyi bir evlat olabilirim? Rêber Apo'ya nasıl gerçek yoldaş olabilirim?” sorularının cevabını arayarak yola çıkar ve Herekol’da yeni savaşçı eğitimini görür.

YAŞAMINI HALKININ DAVASINA FEDA EDER

İlk yılını Herekol'un zorluklarının ve güzelliklerinin tadını çıkararak tamamlayan Mîrza, Berwarî’den Garisa’ya, Herekol’dan Garzan’a kadar birçok yerde çalışma yürütür. Üstlendiği kuryelik göreviyle sayısız yoldaşını Botan’dan Garzan’a, Garzan’dan da Botan’a aktarır. Hedeflediği zafere ulaşmak için büyük bir özveriyle mücadele eden gerilla Mîrza, 2015 yılında Botan’da suikast taktiği üzerine uzmanlaşma eğitimi görür. Türk devletinin 24 Temmuz 2015’te Kürt halkına ve Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne karşı başlattığı imha saldırılarına karşı aktif eylemsellik sürecine katılan gerilla Mîrza, faşist Türk devleti soykırım amacıyla Kurdistan şehirlerine saldırmaya başlayınca Kürt halkının geliştirdiği öz yönetim döneminde doğup büyüdüğü, yıllarca devrimci faaliyetler yürüttüğü Sêrt’te sürece katılır. Sêrt’teki öz yönetim direnişinin öncü militanlarından olan gerilla Mîrza, çok büyük fedakarlıklar gösterir.

Sêrt’den döndükten sonra Botan sahasına geçen HPG’li Mîrza, 2017 yılının Nisan ayında, işgalci Türk devletinin Botan’ın Kato ve Herekol bölgelerine aylarca sürecek olan kapsamlı işgal harekatına karşı amansız bir direniş sergiler. Botan dağlarında 9 yıl boyunca aralıksız bir şekilde mücadele yürüten gerilla Mîrza, Botan’ın cesur yüreği olur. Mîrza Bargiran, Önder Apo'nun emeğini boşa çıkarmamak için tüm yaşamını Kürt halkının davasına feda eder. Yaşamın her anında ve her mekanda kendisini Önderlik ideolojisi temelinde eğiten gerilla Mîrza, 4 Temmuz 2023 günü Besta’da gerçekleşen düşman saldırısında yoldaşı Bengîn Barman (Kahraman Karataş) ile birlikte şehadete ulaşır.