En zorlu koşullarda yoldaşlarıyla omuz omuza mücadele etti

Yaşamı ve mücadelesiyle sadece Amediyê’de değil, Kurdistan'da da sembol haline gelen şehit Dilgeş Ednan, en zorlu koşullarda, en zorlu mücadele anlarında yoldaşlarıyla omuz omuza savaştı ve canını feda etti.

DILGEŞ EDNAN

Özgürlük, gönül kapısını çaldığında “Kürt müsün”, “Arap mısın”, “Türk müsün”, “hangi ulustansın” diye sormaz. Müslüman mı, Hristiyan mı, Êzidî mi olduğunu, hangi dine mensup olduğunu sormaz. Özgürlük çağrısı bu sefer de genç Arap Dilgeş’in kapısını çalar. O da büyük bir yiğitlik ve cesaretle tereddüt etmeden bu sesi duyar ve kalbinin sesini dinleyerek savaşmaya karar verir.

Hemze Muhammed Saqîr, 2000 yılında Dêrazor şehrinde yaşama gözlerini açar. İnsani değerlere sahip bir ailede büyür. Hemze, okulda tek milletin varlığını kabul eden devlet kültürünü öğrense de bunu düşüncesinin temeli yapmaz. Çünkü o öğretmenlerden önce, o kültürel eğitimi asil ailesinden öğrenir. Bu nedenle aileden görülen ilk eğitim hiçbir zaman unutulamaz. Hemze bir yandan okula giderken diğer yandan ailesine yardım etmek için genç yaşında çalışmaya başlar. Her şeyin emekle inşa edildiğini daha o yaşta öğrenir. Rojava'ya yönelik saldırıların başlamasıyla DAİŞ’in adını duymaya başlar. Gerçekten İslam adına savaştıklarını zanneder.

Ancak bu çeteler şehrine girdiğinde DAİŞ’in gerçek yüzünü görür. Gözünün önünde katledilen insanları görür. Yıllarca emek ve alınteriyle inşa edilen alanların yok edildiğini görür. Ülkesinin kadınlarına tecavüz edildiğini, kaçırıldığını görür. Bu saldırılar Hemze’de büyük bir öfke ve nefret yaratır. Dinin hiçbir zaman masum insanların öldürülmesini, yok edilmesini, tecavüz edilmesini, yerlerinin, yurtlarının talan edilmesini onaylamadığına inanan Hemze, bazı çelişkiler yaşamaya başlar. Özgürlüğüne kavuşmak isteyen her insan gibi bir umut arar. YPG-QSD güçlerini ilk kez gördüğünde bir umut kıvılcımı belirir. Her ulustan ve dinden gençlerin topraklarını çetelerden kurtarmak için savaşa katıldığını görünce hem çok etkilenir hem de şaşırır. Farklı ulustan ve dinden bu kadar çok insanı hangi gücün bir araya getirdiğini ve onları bir davaya inandırdığını sorgulamaya başlar.

ÖNDER APO’YU TANIMAYA BAŞLAR

2017 yılında YPG-YPJ güçleri şehrini kurtarınca onları daha yakından tanır. Artık o savaşçıları harekete geçiren gücün silahları değil, Önder Apo'nun düşüncelerinden aldıkları güç olduğunu öğrenir. Önder Apo'yu, fikirlerini, amacını, bu kadar insanı etrafında nasıl bir araya getirdiğini merak eder. Ve bu sorgulamayla hayatında yeni bir süreci başlatır. Önder Apo'nun Demokratik Modernite düşüncesini öğrenince kalbinin tüm insanların özgürlüğü için yeni bir ritimle attığını fark eder. Böylece artık DAİŞ’in kaybettiğine, Önder Apo'nun kazandığına inanır. Yıllar geçtikçe Önder Apo'nun fikirlerine olan bağlılığı artar. Bu toprakların bir yurttaşı olarak, gençliğinde gördüğü zulmü ve şiddeti ülkesinin çocukları görmesin diye, 2020 yılında QSD saflarına katılmaya karar verir ve yeni yaşamında Dilgeş Ednan ismini alır. Dilgeş, Kuzey ve Doğu Suriye’de birçok tecrübe edinir. Hem savaşta hem de ideolojik olarak pek çok şey öğrenir.

Rojava toprakları DAİŞ’ten kurtarılır ama düşmanın zulmü ve işgali devam etmektedir. Bundan dolayı Dilgeş, 2022 yılında yönünü Kurdistan dağlarına vererek özgürlük aşığı biri olduğunu bir kez daha ispatlar. Kurdistan dağlarının güzelliği, asiliği ve heybetine daha ilk adımında aşık olur. Aşık insanların canlarından vazgeçseler dahi aşklarından asla vazgeçmedikleri bilinir. Heval Dilgeş, büyük bir merak ve istekle dağ yaşamını öğrenir. Güleryüzlü, çalışkan ve emekçi biri olarak kısa sürede yoldaşları arasında sevilen biri olur. Hiçbir çalışmaya hayır, yapamam demeden büyük bir fedakarlıkla katılır. Böylesine tarihi bir süreçte yarı hareketli tim savaşında özgürlük adına mücadele ettiği için kendisini çok şanslı görür. İki yıl hiç ara vermeden birçok çalışmada ve eylemde yer alır. Düşmanın saldırıları karşısında bir an bile tereddüt etmez, tüm insanlığa örnek olacak fedakar bir duruş sergiler. Bu duruşuyla bir Arap genci olarak özgürlük tarihine damgasını vurur.

SADECE AMEDIYÊ’DE DEĞİL TÜM KURDISTAN’DA SEMBOL OLUR

Dilgeş yoldaş birçok alanda çalıştıktan sonra düşmana büyük bir darbe vurmak ister. Dolayısıyla işgalci devletin ve çetelerin saldırılarının bertaraf edilmesinde üzerine düşen rolü oynamak ister. Kendilerine Kürt diyen işbirlikçi güçlere de ders vermek istiyor. Ülkesine ihanet edenlerin değil özgür Kürtlerin ve Önder Apo'nun kazanacağını göstermek ister. Bu temelde Batı Zap bölgesindeki Şehîd Delîl alanına geçer. Dilgeş, savaşın en sıcak yaşandığı alanlarda en ön mevzide öncü olarak yerini alır. Teknik ve taktik konusundaki uzmanlığıyla birçok eylemde bulunur. Keskin bir nişancı olarak düşmana hiç beklemediği darbeler vurur.

Arap halkının cesur bir evladı olarak Kurdistan dağlarında Apocu ideoloji ile nasıl gelişip, güçlenip yetkinleşilebileceğinin gerçek bir örneği olan Dilgeş, yaşamı ve mücadelesiyle sadece Amediyê’de değil Kurdistan'ın her yerinde sembol haline gelir. En zorlu koşullarda, en zorlu mücadele anlarında yoldaşlarıyla omuz omuza savaşan Dilgeş Ednan, Batı Zap bölgesinde gelişen bir düşman saldırısında iki yoldaşıyla birlikte şehadete ulaşır.