Genç başlayıp genç bitirecek olanların Newroz'u: Amed

2024 Amed Newrozu'nda halk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a, Kürt Özgürlük Hareketi'ne bağlılık ve inancını dosya düşmana bir kez daha gösterdi.

Kurdistan’da her Newroz bayramı, Amed’de yapılan final Newroz'u ile zirveye ulaşıyor. Amed’de yapılan Newroz kutlamaları, Kurdistan’ın ve Türkiye’nin her yerinden milyonlarca Kürdün katıldığı ve Kürt halkının herkese açık bir mesaj verdiği bir eyleme dönüşüyor. Bu gelenek 2024 yılında da değişmedi. Yine Kürt halkı hem dostlarına hem de düşmanlarına bedeli ne olursa olsun özgürlük mücadelesinin sonuna kadar süreceği mesajını Amed’de verdi.

Yıllardır Amed Newrozu sadece Kurdistan’da değil, Türkiye ve tüm dünyada ilgiyle izlenir, merakla beklenir. Kürt halkının nabzını, Kürt halkının gündemini ve Kürt Özgürlük Hareketi'nin halkta nasıl bir etki yarattığını merak edenler her yıl Amed Newrozu'nda toplanan Kürt halkına, onun verdiği mesajlara bakar.
Son yıllarda Kürt halkı üzerinde gerçekleştirilen ve halen devam ettirilen Çökertme Planına, Kürt halkının içeriden çürütülmek istenmesine, yozlaştırma girişimlerine, soykırım boyutlarına ulaşan saldırılara bir cevap niteliğini taşıyan Newroz kutlamaları bu yıl belki de kimsenin beklemediği kadar coşkulu ve net cevaplarıyla tarihe geçmiş oldu.

SADECE SLOGAN DEĞİL...

Kürt Özgürlük Hareketi'nin tanımı haline gelen ‘Genç başladık, genç bitireceğiz’ şiarının, yine 'Jin Jiyan Azadi'nin slogandan ibaret olmadığını Kürt halkı Newroz'da göstermiş oldu. Alanda konuştuğumuz gençlerden birinin sözüyle: “Bizi buraya getiren, bizi biz yapan, bizi yok olmaktan kurtaran kudrete şükürler olsun, ona saygı göstermeyene biz de saygı duymuyoruz."

Kürt Özgürlük Hareketi ile bağının zayıflatılmak istendiği bir dönemde gerçekleşen Amed Newrozu'nun en dikkat çeken yanı kadınların ve gençlerin yoğun katılımı oldu. Alanın neredeyse yüzde 70’ini Kürt gençleri, Kürt kadınları oluşturmuştu ve çoğu ulusal kıyafetleri ile alanda yerlerini almıştı.

GERİLLANIN SİMGELERİ GENÇLERİN OMUZLARINDAYDI

Özellikle Kürt özgürlük gerillasının kullandığı egal ve puşiler de gençlerin neredeyse tamamında vardı.

Newroz alanı, alana girişlerin başladığı sabah 08.30 itibarıyla dolmaya başlamıştı. Polis alanın kalabalık olmaması, halkın Newroz alanına girmesini engellemek için halkı arama noktalarında çeşitli bahanelerle bekletti, ulusal kıyafetlerin, sarı, kırmızı, yeşil renklerin alana girmesini engelleme çalıştı ancak yağmur altında saatlerce arama noktasında bekletilmesine rağmen Kürt halkı, Newroz kutlamalarının bitmesine bir saat kala bile olsa o alana girip, pes etmeyeceğini gösterdi.

ALANDA HERKES HPG’NİN MÜJDESİNİ KONUŞTU

Newroz alanını dolduran binlerce Kürt gencinin gündemi ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kırılmasına yönelik eylemlerin artmasıydı. Bunun yanında ise alanda en çok konuşulan bir diğer konu ise bir gün önce Halk Savunma Merkezi tarafından açıklanan yeni gelişmeler oldu. Alanın neredeyse her yerinde gerilla müjdesi ve görüntüler konuşuluyor, halk birbirine görüntüleri gösteriyordu. Konuştuğumuz gençler yaşanan gelişmelerin dünya çapında önemli olduğunu, Kürt özgürlük gerillasının, bir gerilla ordusu olarak dünya tarihindeki yerini aldığını belirtiyordu. Gençler, Kürt Özgürlük Gerillasının kendisine düşen görevi yerine getirdiği, halkların daha fazla mücadeleye  sahip çıkması gerektiği konusunda hemfikirdi. Kurdistan’ın birçok parçasında başlayıp Amara’da biten Özgürlük Yürüyüşünün devamının gelmesi gerektiği de konuşuluyordu.
Newroz alanında genç kadınların yoğunluğu da dikkat çekiyordu. Genç kadınların Newroz alanındaki coşkusu ise sıklıkla atılan ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganına yansıyordu. Müziğin sustuğu bazı zamanlarda gençler ‘Jin Jiyaz Azadi’ ve ‘Bijî Serok Apo’ sloganlarıyla halay çekmeye devam ediyordu.
'Rabe' şiarıyla kutlanan Newroz'ların tamamında olduğu gibi Amed’de de Kürt halk, 'rabe' çağrısına karşılık verdiğini ve üstüne atılmak istenen ölü toprağından sıyrıldığını ortaya koydu. 2024 Amed Newrozu'nda halk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a, Kürt Özgürlük Hareketi'ne bağlılık ve inancını dosya düşmana gösterdi.