Hasta tutsak Kaya'ya işkence devam ediyor

86 yaşında yüzde 93 engelli, yatalak ve ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya, Êlih'ten İstanbul Adli Tıp Kurumu'na elleri kelepçeli ve gözleri kapalı bir şekilde götürüldü. İstanbul Tıp Kurumu ise Kaya'ya ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdi.

CEZAEVİNDE İŞKENCE

Türk devletinin siyasi tutsaklara yönelik işkence ve zulmü bitmek bilmiyor. Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 86 yaşındaki Abdulalim Kaya, 2008’de katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve cezası 2011’de onandı. Bursa’da 2021 yılının Ekim ayında prostat hastalığı nedeniyle ameliyat edildi, henüz dikişleri dahi alınmadan 14 Ekim 2021’de gözaltına alınarak Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

Hasta haliyle 60 gün boyunca tek başına tutulan Kaya’nın cezası 4 Ocak 2021’de 6 aylığına ertelendi. Sêrt'e dönerek tedavisine burada devam etmeye başladı. 2021’de yüzde 91 engelli raporu verilen Kaya, tek böbrekle yaşamak zorunda. Demans teşhisi de konulan, yaklaşık bir yıl önce kalbinden dolayı anjiyo yapılan Kaya’ya, 12 Ekim 2022’de Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından bu sefer yüzde 93 engelli raporu verildi. Abdulalim Kaya, ağır hastalıklarına rağmen 31 Mart 2023’te tekrar tutuklanarak Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

Hastalıklarından dolayı Elazığ R Tipi’ne götürülen Kaya, burada 1 buçuk ay boyunca tek başına tutuldu ve durumu daha da kötüleşti. Bunun üzerine ailesi Êlih’e tekrar getirilmesi için başvuruda bulundu. Kaya yaklaşık 5 ay önce Batman M Tipi’ne getirildi. Adli Tıp Kurumu (ATK), 31 Ağustos 2023’te ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu verdi. Geçtiğimiz günlerde Kaya, Êlih'ten İstanbul Adli Tıp Kurumu'na elleri kelepçeli, gözleri kapalı bir şekilde götürüldü. İstanbul Adli Tıp Kurumu, Kaya'ya yeniden "Cezaevinde kalabilir" raporu verdi.

BABAM HER AN ÖLEBİLİR

Kaya'nın oğlu İsmail Kaya, babasının 86 yaşında, yüzde 93 engelli, şeker, tansiyon, böbrek, prostat kanseri olduğunu ve sağ kulağının yüzde 80 duymadığını belirterek, "Babam yaşamını tekerlekli sandalyede sürdürebiliyor, başkasının yardımıyla temel ihtiyaçlarını görüyor. Êlih'ten İstanbul’a kadar babamın elleri kelepçeli ve daha vahimi gözleri bağlı olarak görülmüştür. Maalesef tüm hastalıklarına rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu, babama cezaevinde kalabilir raporu verilmiştir" dedi.

Babasının 16 Mart'ta Batman Cezaevi'nden Beşiri Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gönderildiğini dile getiren Kaya, şöyle konuştu: "Pazartesi günü ailem görüşe gittiğinde babam görüşe tekrar tekerlekli sandalye ve gardiyanların yardımıyla görüşe getirilmiş. Babamın, 23 kişilik bir koğuşta kaldığını ve yerlerde yattıklarını yanından gelen başka bir arkadaşı söyledi. Koğuş arkadaşı, "Babanızın durumu hiç iyi değil, her an ölebilir diye sabaha kadar sırayla nöbet tutuyoruz" dedi. Babamla konuştuğumuzda nerede olduğunu bile bilmiyor, bizleri tanımadı. Sadece çok hasta olduğunu söyledi. Buradan tüm insanlığa çağrı yapıyorum; babam ve babam gibi birçok hasta tutsak var. Bir an evvel tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz. Evlerinde tedavi olsunlar. Mafya babaları, katiller, tecavüzcüler aflarla cezaevinden çıkabiliyor ama hasta ve siyasi tutsaklar cezaevinde kalıyor. Buradan çağrımız şu; tüm hasta ve siyasi tutsaklar bir an önce serbest bırakılmalıdır."