HDP Van seçim çalışmalarında çalınmadık kapı bırakılmıyor

HDP Van Büyükşehir ve ilçe belediye eşbaşkan adayları, Van ve ilçelerinde halkla buluşuyor.

HDP Van seçim çalışmalarını Edremit, İpekyolu, Tuşba, Gürpınar, Özalp, Saray, Gevaş ilçelerinde sürdürdü. Özellikle köylerde yoğun ilgiyle karşılanan HDP’li siyasetçileri halk adeta bağrına bastı. Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Bedia Özgökçe, Edremit’te düzenlenen programlara katılırken, Mustafa Avcı ise, İpekyolu ilçesinde halkla buluştu.

Seçim çalışmaları kapsamında HDP Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Bedia Özgökçe Ertan, Edremit Belediye Eşbaşkan adayları Gülcan Kaçmaz ve Medeni Özer sırasıyla Tekstil Kent, okul ziyareti ve büro açılışları gerçekleştirdi.

Özgökçe ve beraberindekiler ilk olarak Tekstil Kent’ti ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Burada işçilerle sohbet eden Özgökçe, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullara dikkat çekti. Milyonlarca emekçinin emeğinin karşılığını alamadığını belirten Özgökçe, “Biz emekçilerin yoldaşıyız, arkadaşıyız. Hep birlikte başaracağız” diye konuştu.

‘DEMOKRATİK YEREL TOPLUM ANLAYIŞINI BENİMSİYORUZ’

Ardından yine ilçede bulunan bir okulu ziyaret eden Özgökçe burada öğrencilerle ilgilendi ve okul yetkilileriyle eğitim faaliyetlerine ilişkin bilgi alışverişinde bulundu. Burada konuşan Özgökçe, “Halkımızın hakları kabul edilmediği için toplum olarak bir kaosa sürüklendi hem de gittikçe kutuplaşan bir seyir izliyor. Ancak biz taleplerimizden vazgeçmiyoruz. İrademizden vazgeçmiyoruz duruşumuzdan vazgeçmiyoruz. En nihayetinde, bu toplumda Türkiye toplumunda bu toprakların bir parçası ve bir hafızası ve bir geleceği olduğu, ayrılmaz bir parça olduğumuzu bir kesim olduğumuzu ve bir halk olduğumuzu, yaşatmak adına her ne varsa bunun mücadelesini içerisinde olduğumuzu anlatıyoruz. Yerel yönetimlerinde de bir partimiz var çoğulcu, şeffaf ve kendimizi var eden koşulları yaratan demokratik yerel toplum anlayışını benimsiyoruz. Bu çizgide hareket ediyoruz” dedi.

Tesktil Kent ve okul ziyaretlerini ardından Çiçekli mahallesinde büro açılışı gerçekleştiren Özgökçe ve Edremit eşbaşkan adaylarına DTK temsilcileri de eşlik etti. HDP heyetinin köye girişi halay ve zılgıtlarla karşıladı. Burada konuşan Van Büyükşehir Eşbaşkan Adayı Bedia Özgökçe, HDP’nin ülkede eşit olma mücadelesini veren bir parti olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Ülkede eşit olma mücadelesi veren eşit olmak için, ölen öldürülen, ölmeye devam eden bir toplum var. Ayrımcılığa maruz kalıyor. Ülkenin ve dünyanın tüm sorunlarının çözüleceğine inanıyoruz. Ve bunun mücadelesini veriyoruz.”

‘TÜM BASKI VE YÖNELİMLERİ ONURUMUZLA YENDİK’

Yaklaşan yerel seçimlerin yine iktidarın devletin tüm imkânlarını kullanarak kendilerini hedef aldığını söyleyen Özgökçe, “Bugüne kadar karşımızda devletin bizim halkımızın sizlerin hepinizin bütün imkânlarına sadece kendileri için kullanan ama bize ellerindeki her yetkilinin zorbalıkla uygulayan bir sistemle mücadele ederek, seçim yarışına katılıyoruz. Ancak bizlerin seçimlere biçtiğimiz rol sadece sıradan bir seçim yarışı değil, bir partiye oy vermekten çok daha fazlasıdır. Biz oyumuzu kendimize veriyoruz derken, aslında kendime, geleceğime, kültürüme, dilime, her ne olursa olsun siz ne kadar kötülerseniz kötüleyin, ama ben yine de partime oy veririm diyor. Onca zulme karşı tüm zorlukları onurumuzla yendik. Bütün katliamlara rağmen zulme karşı direnen bir halkımız var. Onuru için, kimliği için bu yüzden bu kadar zulme rağmen hala ayaktaysak işte bundandır, direnişimizdendir. Bu direnişi gösteren ve mücadeleyi yükselten sizlersiniz çünkü biz bir halkız ve bu halkın haklı sebepleri, hepimiz tarafından korunmaya değerdir” dedi.

‘BU FAŞİZM MUTLAKA KAYBEDECEK’

Son olarak açlık grevi eyleminin 113 gününde Leyla Güven’i selamlayan Özgökçe, şöyle devam etti: “Hakkâri halkının milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Sayın Leyla Güven 113 gündür bedenini açlığa yatırarak bir adım atılmasını istiyor. Diyor ki, ‘Barış olsun’, ‘Gençler ölmesin’, ‘bu ülkede artık kan akmasın. Barışa bir yol açın, Kürt halkının dediklerini duyun! Bizim taleplerimizi duyun’ diyor. Dünyanın dört bir tarafından sesini çıkaran bütün kardeşlerimiz, bütün mazlum halklar, yanımızda ama… Yanı başımızdakiler kulaklarını tıkamışlar gözlerini yummuşlar. Ama bu faşizm mutlaka kaybedecek.”

Konuşmaların ardından seçim bürosunun açılışı kurdelenin kesilmesi ve çekilen halayların ardından son buldu.

İPEKYOLU

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Mustafa Avcı ve İpekyolu Belediye Başkan adayları Şehzade Kurt ve Azim Yacan halk ve esnaf ziyaretleri ile seçim çalışmalarını sürdürdü.

İpekyolu ilçesinde taksi ve minibüs esnafını ziyaret eden adaylar, halkın sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi. İlk ziyaretlerini taksi durağına yapan adaylar taksi durakları başta olmak üzere park sorunu kenttin ulaşım sorununa yönelik birçok sorunu yerinde tartıştı.

Sorunlarını aktaran esnaf HDP’li belediyelerin sorunları çözümünde her zaman daha duyarlı ve mağdur etmeden çözdüğünü belirterek, kayyumlar sorunlara yaklaşımları mağdur etmekten öte geçmediğini söyledi. AKP iktidarının kayyumları “Halka daha iyi hizmet verecekler” iddiasıyla atadığını, kayyum döneminde halkın büyük mağduriyetler yaşadığını dile getirdi.

Ardından İskele ve Kampüs ve Şah bağı duraklarında minibüsçü esnafıyla bir araya gelen adaylar burada halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Minibüslerin güzergâh, durakları, depolama alanları ve araçlarla ilgili sorunlar dile getirildi. Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Mustafa Avcı burada kayyum ve siyasi süreçle ilgili birçok değerlendirmede bulundu.

Avcı “Kayyumların kalekola çevirdiği belediyeleri 31 Mart’ta özgürleştireceğiz ve halkımız ile beraber hizmet ve projeler üreteceklerini sorunlara karşı tüm engellemelere rağmen hizmet en iyisini yapacağız” dedi.

Van Büyükşehir Eş Başkan Adayı Mustafa Avcı esnaflardan sonra İşçi Emeklileri Derneği yönetim kurulunu ziyaret etti. Dernek Başkanı Mehmet Kaya Emekliler adına yaşadıkları sorunlara yönelik çözüm ve talepleri içeren bir dosyayı Avcı’ya teslim etti.

Avcı halk esnaf ve STK’lardan ziyaretlerinde kayyumdan olan hoşnut olmadıklarını dinliyoruz. Kentteki yapılan çalışmalar halktan uzak ve sadece kendi görüş ve düşünceleriyle yaptıklarını ve içerisinde halkı esas almaya projeler sadece sorun olarak ortaya çıkıyor. Sokaklarda yaptıkları işler şimdi esnaf için sorun olmuş çünkü esnafa danışılmadan yapılan bir çalışma haliyle esnafı mağdur ediyor.

Avcı daha sonra ise İşçi Emeklileri Derneği yönetim kurulunu ziyaret etti. Dernek Başkanı Mehmet Kaya Emekliler adına yaşadıkları sorunlara yönelik çözüm ve talepleri içeren bir dosya Avcı’ya teslim ettiler.

İpekyolu’nda seçim çalışmaları Hatuniye Mahallesi Seçim Bürosu’nun açılışıyla devam etti. HDP İpekyolu Eş Başkan Adayı Azim Yacan’ın katıldığı seçim bürosu açılışında halk halaylarla HDP’ye destek verdi.

ÇALDIRAN

HDP Çaldıran Belediye eşbaşkan adayı Faruk Demir ve beraberindekiler, çetin kış şartlarına rağmen Çaldıran'a bağlı Oruçlu (Xuni) mahallesinde halkı ziyaret ederek 31 Mart yerel seçimleri için destek istedi.

EDREMİT

Edremit Eski Cami Mahallesi halk toplantısı Leyla Güven'in 113 gündür süren direnişini selamlayarak başladı. Eşbaşkan adayları Gülcan Kaçmaz ve Medeni Özer burada yaptıkları konuşmalarda,"1 Nisan'da kayyumlar gidecek, belediyelerimizi tekrar halkımızın hizmetine açacağız" dedi.

ÖZALP

Özalp Belediye Eşbaşkan adayları Dilan Örenci ve Yakup Almaç, seçim çalışmaları kapsamında Sanayi Esnafını ziyaret ederek yaşanan sıkıntıları ve önerilerini dinledi.

TUŞBA

HDP Tuşba ilçesinde ise kadın özgün toplantıları düzenledi. Altıntepe mahallesinde kadınlarla bir araya gelen Eşbaşkan Adayı Ayşe Minaz, Kürt kadının tarihten bu yana gösterdiği direnişlerden örnekler verdi. Bugün de tarihin Leyla Güven’in direnişine tanıklık ettiğini belirten Minaz, “Biz kadınlar Leyla’nın sesine ses verebiliriz, onun gücüne güç katabiliriz. Biz üzerimize düşeni yaparsak tecrit mutlaka kırılacak ve Leyla Güven’in talepleri kabul edilecektir” diye konuştu.

GÜRPINAR

Gürpınar seçim çalışmaları ise köy gezileri ile sürdü. Köylerde halkla bir araya gelen HDP Gürpınar Eşbaşkan adayı Rojbin Akdağ, halkla sohbet etti. Sohbet sırasında 113 gündür açlık grevi eylemini sürdüren HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e dikkat çeken Akdağ şöyle konuştu: “Halkımız Sayın Leyla Güven’in sesine ses, direnişine direniş katacaktır.”

GEVAŞ

Gevaş'ta HDP'li adaylar kötü hava koşullarına rağmen çalışmalarını üç ayrı koldan sürdürdü.

Yoğun kar yağışının olduğu ilçede eşbaşkan adayı Veysi Şeker, partililerle beraber ziyaret ettiği Sarık (Yuva) mahallesinde 31 Mart'tan sonra ilçede geliştirecekleri halkı ve şeffaf belediyecilik anlayışını anlatırken, eşbaşkan adayı Melek Arapoğlu ise Atalan mahallesinde kadınlarla bir araya gelerek kadına dönük projeleri dile getirdi. Yoğun ilgi ile karşılanan Arapoğlu kadınlarla beraber bu zorlu süreci atlatacaklarını dile getirdi.

Diğer taraftan Elmalı (Taxa Jorê) mahallesinde de çat kapı ev ziyaretleri yapıldı.

SARAY

Saray Eşbaşkan adayları Caziye Duman ve Şahabettin Bilmez’de Zincirkıran köyünde halkla bir araya geldi. Duman ve Bilmez, köyde kapı kapı dolaşarak hane halkına seçimler hakkında bilgi verdi.