Süleymaniye’de Kürt basınına yönelik engellemelere ilişkin çalıştay

Bağımsız Gazeteci ve Yazarlar Federasyonu, Süleymaniye’de bir çalıştay düzenleyerek Kürt basınının durumu ve karşı karşıya kaldığı engellemeler ve baskıları değerlendirdi.

SÜLEYMANİYE'DE BASIN ÇALIŞTAYI

Bağımsız Gazeteci ve Yazarlar Federasyonu (Ronus), Kürt Gazeteciler Günü vesilesiyle  Süleymaniye’de bir çalıştay düzenledi. 3 panel şeklinde düzenlenen çalıştayda Kürt basınının durumu ve karşı karşıya kaldığı engellemeler ele alındı.

Kurdistan Bölgesi’nde basın kurumlarının durumlarına ilişkin konuşan Akademisyen Dr. Saman Fevzi, şunları söyledi: “Kurdistan Bölgesi’nde basın kurumlarının durumları oldukça kötü. İyi bir iletişim ve basın alanı organize etmek için hukukun üstünlüğü ilkesine ihtiyaç var. Kurdistan Bölgesi’nde basın yasası işletilemez halde.”

Halepçe Üniversitesi Basın ve İletişim Bölüm Başkanı Hetaw Heme Salih de aynı konuya ilişkin görüşlerini şöyle dile getirdi: “Kurdistan Bölgesi’nde ne yazık ki düşünce ve ifade özgürlüğü yok. Onca medya kurumuna rağmen bir adım dahi atılmadı. Kurdistan Bölgesi hükümetinin hegemonyası medyayı kendi kontrolü altına alarak boğdu.”

Kurdistan Bölgesi’nde basın özgürlüğünün durumuna ilişkin söz alan Gazeteci Kemal Rauf, şunları ifade etti: “Bugün resmi medya kuruluşları dışında halkın sesini iktidara ulaştırmak için çabalayan özel medya kurumları var. Ayrıca bu kurumların bölgeleri birbirine bağlama, kültürel tartışmalar yaratma ve halk arasında farkındalığı yayma görevi de bulunmaktadır. Öte yandan gazeteleri okurlarla buluşturmak, iç savaşa karşı kamuoyu oluşturmak ve toplumu demokratikleştirmek çok önemli.”

Kemal Rauf, sözlerini şöyle noktaladı: “Kurdistan Bölgesi’nde iktidar Kürt basınını karalıyor. Gazetecileri gözaltına alarak ajanlıkla suçluyor. Gazetecilerin can güvenliği korunmuyor. Kurdistan Bölgesi’nde her gazetecinin bu şekilde suçlanma ve tutuklanma olasılığı bulunmaktadır.”