Hewlêr’de petrol rafinerisindeki yangın söndürülemiyor: En az 10 yaralı

Güney Kurdistan’da Hewlêr-Giwêr karayolu üzerinde bulunan bir petrol rafinerisinde çarşamba günü çıkan yangın hala söndürülemedi. Yangında en az 10 kişi yaralandı.

Nedeni şimdilik bilinmeyen yangın çarşamba akşamı bir asfalt tankında başladı ve Hewlêr’in güneybatısındaki bir yol üzerinde bulunan ikinci bir komşu rafineriye sıçradı.

İtfaiyeciler gece yarısı büyük siyah duman dalgaları oluşturan alevleri söndürmeye çalışırken, Hewlêr Sivil Savunma Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "Çoğunluğu Hewlêr Sivil Savunma'dan olmak üzere 10'dan fazla kişi yaralandı" denildi. 

Üç itfaiye aracının da alevler arasında kalarak yandığı bilgisi verildi. Açıklamada perşembe günü çok sayıda Sivil Savunma ekibinin "nedeni henüz bilinmeyen" yangını söndürmeye çalıştığı ifade edildi. 

Sivil Savunma, "Yangın bir rafineride başladı, ardından ikinci rafineriye sıçradı" derken, dört yakıt tankının yandığını kaydetti. 

Bir yandan kavurucu sıcaklar yaşanırken, diğer yandan son haftalarda alışveriş merkezleri, depoları ve hatta hastaneleri etkileyen bir dizi yangın meydana geldi. Güney Kurdistan’daki bazı yangınlar, Türkiye desteklı ırkçı paramiliter gruplar tarafından üstlendi. 

Bununla birlikte Irak ve Güney Kurdistan’da, özellikle inşaat ve taşımacılık sektörlerinde güvenlik standartlarına uyulmaması nedeniyle düzenli olarak yangınlar ve ölümcül kazalar yaşanıyor. 

Sahip olduğu muazzam hidrokarbon zenginliğine rağmen hem Irak hem de Kurdistan Bölgesi’nin altyapısı, özellikle yolsuzluklarla dolu kötü kamu yönetimi nedeniyle iyileştirilmiyor. 

Aralık 2023'te Güney Kurdistan'da öğrenci ve öğretmenlerin kaldığı bir üniversite binasında çıkan yangında en az 14 kişi hayatını kaybetmişti. 

Bu olaydan üç ay önce de Qereqoş’ta bir festival salonunda yapılan düğünde çıkan yangında yaklaşık yüz kişi hayatını kaybetmişti.