HPG: Dijwar yoldaşın anıları mücadelemize ışık olacak

Garê’de şehadete ulaşan gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “Dijwar yoldaşımızın şehadeti biz yoldaşları için her ne kadar ağır olmuşsa da ardından bıraktığı değerli anıları mücadelemize ışık olacaktır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi şehit gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“Dijwar Tolhildan yoldaşımız, 2 Mart 2022 günü Garê’de şehitler kervanına katıldı.

Dijwar yoldaşımız tutkuyla başladığı devrimci yaşamını düşman baskılarının en yoğun yaşandığı Türkiye metropollerinde ve daha sonra da kapitalist sistemin merkezlerinde inatla ve aşkla sürdürdü. Daha sonra özlemini duyduğu Kurdistan dağlarına gelerek mücadelesini daha da büyüttü. Gerilla saflarındaki her anını dolu dolu yaşayan ve hakkını veren yoldaşımız; tereddütsüz katılımı ve güçlü yoldaşlığı ile birlikte çalıştığı her bir yoldaşının yüreğinde yer edinmeyi başardı. Tertemiz yüreğinde büyüttüğü hayaller uğruna dur durak bilmeden mücadele eden Dijwar yoldaşımız, devrimci yaşamına güzel anılar ve unutulmaz bir yoldaşlık sığdırdı.

Dijwar yoldaşımızın başta değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Xelfetî ve Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Dijwar Tolhildan yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Dijwar Tolhildan
Adı Soyadı: Mustafa Yalçınkaya
Doğum Yeri: Riha
Anne – Baba Adı: Havva – Kasım
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2 Mart 2022 / Garê

Dijwar yoldaşımız Riha’nın Xelfetî ilçesinde yurtsever bir ailede doğdu. Doğduğu toprakların mücadelemizin ilk filizlendiği alanların başında gelmesi ve bu nedenle yurtseverlik kültürünün baskın olmasından dolayı Dijwar yoldaşımız küçük yaştan itibaren partimiz PKK’yi ve mücadelemizi tanıdı. Her Kürt çocuğu gibi yaşamla ilgili çelişkileri çocuk yaşta gittiği sömürge okullarında başlayan yoldaşımız, burada özellikle annesinden öğrendiği, yaşamının tümünde kullandığı dilinin yasaklı olduğunu öğrendi. Böylece düşman gerçekliğini tanımaya başlayan yoldaşımız, her ne kadar belli bir süre okula devam etmişse de hiçbir zaman düşmanın soykırımcı zihniyetini ve uygulamalarını kabul etmedi. Kendisini var eden özünü koruyabilmek için yoğun bir çabanın içinde olarak soykırımcı Türk devletine gerekli cevabı verdi. Küçük yaştan itibaren ailesinin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli işlerde çalışan Dijwar yoldaşımız, çalışkan kişiliği ile çevresinde sevilen biri olmayı başardı. Rojava Özgürlük Devrimi’nin geliştiği süreçlerde halkımızın özgürlük mücadelesini daha yakından takip etmeye başlayan Dijwar yoldaşımız, halkımızın kazanımlarına yönelik gelişen çete saldırılarına karşı büyük bir öfke duydu. Özellikle Türk devletinin bu çete saldırılarını yönlendirmesi Dijwar yoldaşımızın da mücadele etmek için arayışlara girmesine neden oldu. Gelişen saldırılara karşı en doğru mücadele alanının Kurdistan dağlarında gerilla saflarına katılmak olduğunun bilincinde olan yoldaşımız çeşitli sebeplerle bu istemini gerçekleştiremedi. 2017 yılının başlarında Avrupa’ya giden Dijwar yoldaşımız burada da mücadelesini sürdürdü. Bir süre yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer alan yoldaşımız aktif katılımı ile Avrupa’da bulunan Kürt gençlerinin örgütlenmesinde ve bilinçlenmesinde emek sahibi oldu. Halkımıza ve Hareketimize yönelik düşman saldırılarının en yoğun olduğu 2019 yılında bir yurtsever, devrimci Kürt genci olarak üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini düşünen Dijwar yoldaşımız, kapitalist sistemin kendisine sunduğu yaşam koşullarını reddederek yüzünü Kurdistan dağlarına döndü.

Mücadele azmi ve kararlılığı en üst düzeyde olan Dijwar yoldaşımız, Kurdistan’ın özgür dağlarıyla buluşmanın verdiği coşkusunu yaşamın her anına yansıtarak aktif bir katılımın sahibi oldu. Aldığı Yeni Savaşçı eğitimi ile dağ ve gerilla yaşamına uyum sağlayan yoldaşımız, daha önceden edindiği ideolojik ve örgütsel tecrübeleri sayesinde kısa sürede yetkin bir gerilla olmayı başardı. Dağ ortamında aldığı eğitimle daha önceden öğrendiği teorik bilgileri pratikleştirme imkanı bulan yoldaşımız, kapitalist sistemin üzerinde yarattığı olumsuz etkileri bir bir aşmayı başararak Demokratik Modernite’nin özgür insan özelliklerini kişiliğinde yaratmaya başardı. Aynı zamanda halk ve Hareket olarak içerisinde bulunduğumuz tarihi sürecin görev ve sorumluluklarının farkında olan yoldaşımız, yaşanan yoğun savaş sürecine cevap olabilmek için kendisini askeri anlamda da geliştirerek yetkinleştirdi. Bu anlamda özellikle yeni dönem gerilla taktiklerinde uzmanlaşmak için sürekli ve yoğun bir çabanın içerisinde oldu. Apocu bir militan olarak nerede hangi çalışmaya ihtiyaç duyulmuşsa orada olmayı bilen Dijwar yoldaşımız, yer aldığı her çalışmada dürüst, çalışkan ve sonuç alıcı olmayı bilerek tüm yoldaşlarına örnek oldu. Özellikle bugün mücadelemiz açısından önemi daha fazla açığa çıkan savaş tünellerinin yapımında büyük bir emeği olan yoldaşımız, yer aldığı bu çalışmada aşkla çalışarak dönem taktiğine olan inancını ifade etti.

Yaptığı bir değerlendirmede en büyük amaçlarından birinin Rêber Apo’nun iyi bir yoldaşı olmak olduğunu dile getiren yoldaşımız, bunun Rêber Apo’nun felsefesinde derinleşmekten geçtiğinin bilincinde oldu. Bu temelde her anını Önderlik çözümlemelerini okuyarak ve üzerinde yoğunlaşarak geçiren yoldaşımız ulaştığı militan kişilik ve yürüttüğü güçlü yoldaşlıkla bu amacına ulaşmak için emin adımlarla ilerledi. İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik 2021 yılından itibaren yoğun bir şekilde geliştirdiği saldırılara cevap olabilmek için sürekli savaşın yoğun yaşandığı alanlara gitmeyi öneren Dijwar yoldaşımızın önerisi yürüttüğü çalışmanın öneminden dolayı kabul edilmedi. Fakat yoldaşımız Metîna’dan Avaşîn’e kadar direniş tünellerinde sürdürülen kahramanca mücadeleyi yakından hissetti ve yüreği hep yoldaşlarıyla birlikte oldu. Büyük bir fedakarlıkla sürdürülen tarihi savaşa denk bir katlımın sahibi olabilmek için bulunduğu alan ve çalışmada temposunu daha da yükselterek yaşanan direniş sürecinde şehadete ulaşan yoldaşlarına layık olmayı başardı.

Dürüst, sade ve olgun kişiliği ile tüm yoldaşlarınca sevilen ve örnek alınan Dijwar yoldaşımızın şehadeti biz yoldaşları için her ne kadar ağır olmuşsa da ardından bıraktığı değerli anıları mücadelemize ışık olacaktır.”