HPG: Kapsamlı saldırılara yanıt verildi, 1 işgalci cezalandırıldı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), işgalci Türk devletinin kesintisiz devam eden yoğun saldırılarına karşılık veren gerillanın bir işgalciyi cezalandırdığını bildirdi.

Yazılı bir açıklama yapan HPG-BİM, “İşgalci Türk ordusu, güçlerimize karşı elindeki tüm savaş tekniğini kullanarak yoğun bir şekilde saldırmaya devam etmektedir” dedi.

HPG-BİM, “Güçlerimizin bulunduğu direniş mevzileri 1 kez yasaklı bombalarla ve 103 kez de obüs, tank, ağır silahlarla bombalanmıştır. 22-23 Ocak 2023 tarihinde Botan’ın Besta alanında şehadete ulaşan yoldaşımızın Ronahî Penaber arkadaş olduğu netleşmiştir” diye ekledi.

İşgalci Türk ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırıların ayrıntıları şöyle verildi:

“Zap bölgesinde;

– 1 Mart saat 13:30’da Sîda’daki direniş mevzilerimize işgalciler tarafından saldırı gerçekleştirilmiş, güçlerimiz tarafından kendini savunmak için ağır silahlarla cevap vermiştir.

– 2 Mart saat 06:30’da Çemço’daki direniş mevzilerimize işgalciler tarafından saldırı gerçekleştirilmiş, YJA Star güçlerimiz tarafından kendini savunmak için suikast taktiğiyle cevap vermiş ve bunun sonucunda 1 işgalci cezalandırılmıştır.

İşgalci TC ordusunun yasaklı bombalarla gerçekleştirdiği saldırılar;

– 1 Mart’ta Sîda’daki direniş mevzilerimiz yasaklı bombalarla 1 kez bombalanmıştır.

İşgalci TC ordusunun gerçekleştirdiği saldırılar;

– 1 ve 2 Mart’ta Çemço ve Sîda’daki direniş mevzilerimiz saldırı helikopterleri, obüs, tank ve ağır silahlarla 103 kez bombalanmıştır.

2. 5 Şubat 2023 tarihli açıklamamızda, 22-23 Ocak 2023 günlerinde Botan’a bağlı Besta alanında düşmanla girilen çatışmada 6 yoldaşımızın şehadete ulaştığı bilgisini paylaşmıştık. Ayrıca Rojbîn, Delîla, Sila, Nûda ve Dîrok yoldaşlarımızın ayrıntılı kimlik bilgilerini paylaşmış, diğer yoldaşımızın da ayrıntılı kimlik bilgileri netleştiğinde halkımızla paylaşacağımızı belirtmiştik. Şehadete ulaşan altıncı yoldaşımız fedai komutanımız Ronahî Penaber’dir.”

Açıklamada şehit düşen gerillanın kimlik bilgileri şöyle yer aldı:

Kod Adı: Ronahî Penaber
Adı Soyadı: Aysel Bayhan
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Nahide – Emin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 22 Ocak 2023 / Besta

Açıklamada gerillaya ilişkin devamla şunlar ifade edildi: “Kurdistan’ın kadim şehirlerinden olan Wan faşist ve sömürgeci Türk devletinin tüm saldırılarına rağmen direniş çizgisinden taviz vermemiş, yurtseverliğin en derinden yaşandığı başat şehirlerimizden olmuştur. İçerisindeki güçlü aşiret yapılanmasıyla tüm soykırım saldırılarına karşı sadece ayakta kalmayı değil en güçlü cevapları da vermeyi başaran Wan halkımız bu yönüyle en bariz örneklerden olmuştur. Ronahî yoldaşımız da böyle güçlü bir gelenekten gelen, bu saldırılara karşı onurunu koruma mücadelesinde her zaman var olmuş, bedeller vermiş, kadim aşiretlerimizden olan Mamxurî aşiretine mensup yurtsever bir ailede doğmuş ve büyümüştür. Özgürlük mücadelemize güçlü bağlarla bağlı olan bir aile ve çevrede büyümesi Ronahî yoldaşımızda daha erken yaşlarda yurtseverlik bilincinin oluşmasına neden olmuştur. Yine daha küçük yaşlarda faşist Türk devletinin köy yakma ve göçertme politikalarına maruz kalan ailesiyle birlikte Maxmur’a göç etmesi Ronahî yoldaşımızda düşman bilincinin oluşmasına ve büyük öfke duymasına neden olmuştur. İçinde doğduğu toprakların özlemiyle büyüyen Ronahî yoldaşımız her zaman düşmandan hesap sormanın hayalini kurmuştur. Hayalini gerçekleştirmenin gerilla saflarına katılmak ile olacağını fark eden Ronahî yoldaşımız 2009 yılında gerilla saflarına katılmıştır.

Büyük bir heyecanla Kurdistan’ın özgür dağlarına gelen Ronahî yoldaşımız bu heyecanını şehit olduğu an’a kadar korumayı bilmiştir. Ronahî yoldaşımızın düşmana duyduğu öfke ve gerillaya olan sevgisi yaşama daha çabuk adapte olmasını sağlamıştır. Yeni savaşçı eğitim devresini Xakurkê’de alan Ronahî yoldaşımız, eğitimlerini başarıyla bitirdikten sonra pratiğe çıkmıştır. Xinêrê, Avaşîn, Cîlo, Garê ve Metîna alanlarında çeşitli görevler üstlenen Ronahî yoldaşımız büyük bir tecrübe edinmiştir. Pratik yürüttüğü süreçte kendini askeri yönden geliştiren Ronahî yoldaşımız, branş eğitimleri de alarak uzmanlaşmış ve profesyonel gerilla olarak pratiğe daha aktif bir katılım sergilemiştir. Bulunduğu tüm ortamlarda yaşamda toprarlayıcı rolü üstlenmiş, cesareti ve kararlı duruşuyla rengini belli etmiştir. Emekçi ve fedakar bir katılımın sahibi olan Ronahî yoldaşımız bu özellikleriyle de yoldaşlarınca örnek alınmıştır. Bu dönemde sadece askeri yönden gelişmenin özellikle bir kadın gerilla olarak yeterli olmayacağının farkına varan Ronahî yoldaşımız, Şehîd Berîtan Özgür Kadın Akademisi’nde eğitim görmüştür. Eğitim sürecinde yürüttüğü pratiklerde çıkan eksiklikleri daha net bir şekilde gören ve yoğunlaşma fırsatı bulan Ronahî yoldaşımız, bu eksikliklerden önemli dersler çıkarmayı bilmiştir. Eğitim süreci içerisinde özgür kadın ilkeleri ve bunların pratikleştirilmesi üzerinde derin yoğunlaşmalar geliştiren Ronahî yoldaşımız, yürüttüğü tartışmalarla gelişimini yoldaşlarıyla da paylaşmış, öğrendikçe öğreten konumda olmayı bilmiştir. Mütevazi duruşuyla yoldaşları tarafından sevilen ve sayılan bir yoldaş olmayı başaran Ronahî yoldaşımız, bu katılımını şehit olduğu an’a kadar sürdürmüştür. Yine eğitim sürecinde Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ni anlama ve pratikleştirilmesi üzerine derin yoğunlaşmalar geliştirmiştir. Kadın ordulaşması üzerine her zaman tartışmalar yürüten Ronahî yoldaşımız, yürüttüğü pratikler ve edindiği tecrübeler ışığında öncü bir YJA Star komutanı olma yolunda emin adımlarla yürümüştür. Zîlan ve Berîtanların çizgisinde yaşamanın ve savaşmanın arayışçısı olan Ronahî yoldaşımız, çevresindeki yoldaşlarına da bu arayışı aşılamasını bilmiştir.

Düşmana olan kin ve öfkesini bilince çıkarmayı başaran Ronahî yoldaşımız, duygularını kendisi için bir mücadele zemini haline getirmeyi başarmıştır. İçindeki öfke büyüdükçe mücadelesini de büyüten Ronahî yoldaşımız bu temelde gerillanın kıblegahı olan Botan’a geçmiştir. Burada birçok alanda bulunan Ronahî yoldaşımız, öncü bir YJA Star komutanı olarak başarılı pratikler yürütmüştür. Düşmana ağır darbeler vurulan birçok eylemde öncü rol oynayan Ronahî yoldaşımız, cesareti ve kararlılığıyla yoldaşları için güç ve moral kaynağı olmuştur. Devrimcilik yaşamı boyunca şehitler çizgisine bağlı olan ve bu çizginin gerekliliklerini yerine getirmenin mücadelesini veren Ronahî yoldaşımız, eylemliliğiyle de şehitlerimizin intikamlarını almanın savaşçısı olmuştur.

Ronahî yoldaşımız 22 Ocak 2023 günü Besta alanında düşmanla girilen çatışma sonucu şehadete ulaşarak ölümsüzler kervanına katılmıştır. Ronahî yoldaşımız yaşamındaki kararlı ve cesaretli duruşuyla büyük bir direniş mirası bırakmıştır. Biz de yoldaşları olarak başta Ronahî yoldaşımız olmak üzere tüm şehitlerimizin bizlere bıraktığı direniş mirasını büyüteceğimizin hayallerindeki yaşamı gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.

Bu temelde başta Ronahî yoldaşımızın yurtsever ailesi olmak üzere yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”