Şengal'de kadın çalıştayı: Kirli planlara karşı kendimizi savunacağız

Şengal’de düzenlenen kadın çalıştayında konuşan YJŞ Komutanı Hêza Şengalî, “2014 yılında çektiğimiz acılar güç ve bilgeliğe dönüşmelidir. İnancımıza saldıranlara kendimizi savunarak ve örgütlülüğümüzü büyüterek yanıt vereceğiz” dedi.

Şengal’in DAİŞ çetelerinden özgürleştirilmesinin yıl dönümü vesilesiyle Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) tarafından “Kadın ve Savunma” başlığıyla düzenlenen çalıştay sona erdi.

Çalıştay öğleden sonra Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) Komutanı Hêza Şengalî, TAJÊ Diplomasi Komitesi Üyesi Ferîde Şengalî ve Şengalli Arap bileşenlerden Fatîma Mustafa tarafından verilen 3 seminerle devam etti.

YJŞ KOMUTANI: ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZÜ BÜYÜTEREK KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ

İlk semineri veren YJŞ Komutanı Hêza Şengalî, kadınların öz savunması hakkında konuştu. Savunmasız toplumun her şeyden bihaber olmaya mahkum olduğunu kaydeden Şengalî devamla şunları ifade etti: “Bizim toplumumuz Önder Öcalan’ın çağrısıyla karanlıktan kurtuldu. Doğu Kurdistanlı ve 2 çocuk annesi olan Şehit Gülçin bizler için kendini feda etti. Arîn, Bêrîvan, Rosyar ve Nûjiyan yoldaşlar Êzidî kadınlara öncülük etti. 2014 yılında çektiğimiz acılar güç ve bilgeliğe dönüşmelidir. Şehitlerin hayallerine sahip çıkmalıyız. DAİŞ’in elindeki Êzidî kadınları kurtarma ve intikam sözümüzü yineliyoruz. YJŞ yalnızca DAİŞ’e karşı değil, KDP ve Türk devletine karşı da mücadele ediyor. Bazı kesimler meşruluğumuzu sorguluyor. Bizler ise onlara şu soruyu yöneltiyoruz; 2014 yılında Şengal’den kaçan güçler mi meşru? Gücümüzü artırarak her türlü saldırıya karşılık vereceğiz. İnancımıza saldıranlara kendimizi savunarak ve örgütlülüğümüzü büyüterek yanıt vereceğiz. Şengal’e yönelik kirli planları bozacağız.”

FATÎMA MUSTAFA: SAVUNMA SADECE ERKEK İŞİ DEĞİL

Konuşmasını Arapça yapan Fatîma Mustafa ise, KDP’nin Êzidî toplumunu kandırmayı hedeflediğini ancak Êzidî ve Arap kadınların buna karşı birlik olduğunu söyledi. Savunmanın yalnızca erkeklerin işi olmadığını vurgulayan Fatîma Mustafa, kimsenin YJŞ’yi yenemeyeceğini ifade etti.

FERÎDE ŞENGALÎ: İHANET EDENLER DE, AYDINLIĞI GETİRENLER DE UNUTULMAYACAK

TAJÊ Diploması Komitesi Üyesi Ferîde Şengalî ise; “İhanet edenler de, aydınlığı getirenler de asla unutulmayacak. YJŞ ve Asayişimiz var ancak herkes kendini savunmalı ve fermanları engellemelidir. Yalnızca Şengal’de kalıp Êzidîleri savunanlar Êzidîlerin adına konuşabilir. Kimsenin şehitlerimizin kanı üzerinden yaşamasına izin vermemeliyiz.”

Seminerler sonrası Şengalli anneler TAJÊ adına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafını YJŞ adına Hêza Şengalî’ye armağan etti.

CÎHAN CELO: GÜCÜMÜZ VE İRADEMİZ VAR

Ardından çalıştayın kapanış konuşmasını yapmak üzere Şengal Demokratik Özerk Yönetim Eşbaşkanı Cîhan Celo söz aldı. Çalıştaydan mücadele, öz savunma ve düşmana karşı duruş mesajlarının öne çıktığını ifade eden Celo, “Biz kadınların gücü ve iradesi var. Artık eskisi gibi üzerimizden planlar yapamazlar. Sadece düşmanın saldırılarına karşı değil, erkeklerin saldırılarına karşı da kendimizi korumalı ve onlara karşı mücadele etmeliyiz. Êzidî kadınlar tarih boyunca direnmiştir. Bugün ise bizler ve Arap kadınlar demokratik ulus fikri çevresinde toplandık. Tecride, baskılara ve planlara karşı hep birlikte direneceğiz. Önder Öcalan’a borçluyuz, onun fikirleri sayesinde bugün buradayız. Çalıştayımızı Önder Öcalan, şehitlerimiz, tüm halkımız ve kadınlarımız şahsında kutluyoruz” diye konuştu.

Çalıştay, ‘Jin jiyan Azadî’ ve ‘Bijî Rêber Apo’ sloganlarıyla sona erdi.