Kriz Koordinasyon Masası aralıksız çalışıyor

Amed Büyükşehir Belediyesi, yangına dair kurduğu Kriz Koordinasyon Masası ile hastanelerde ve mahallelerde aralıksız çalışıyor.

Amed’in Çinar (Xana Axpar) ile Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçeleri arasında çıkan yangına dair Amed Büyükşehir Belediyesi Kriz Koordinasyon Masası kurdu. Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun’un koordinasyonunda kurulan masada Genel Sekreter Emrullah Gördük, Genel Sekreter Yardımcıları Reşat Bakan, Aziz Özdoğan, Özgür Yıldız ve Zerrin Türk ile daire başkanları gece boyunca yangının çıktığı alanda çalıştı.
Serra Bucak ve Doğan Hatun ile Büyükşehir Belediyesinin yönetim kademesi yangının ilk anından itibaren kırsal mahallelerde yangın söndürme çalışmalarını ve insani ihtiyaçların karşılanmasını koordine etti. Kırsal mahallelerdeki aileleri ziyaret eden eşbaşkanlar, daha sonra yaşamını yitiren halkın yakınlarını ziyaret etti.  

DBB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın ilk verilerine göre Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 10’u ağır olmak üzere 22 yaralının tedavisi sürüyor.

YARALI CANLILARA İLK MÜDAHALE

Yine Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nın verilerine göre çok sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvanın yanında doğal yaşamın önemli bir parçası olan farklı türde canlı da yaşamını yitirdi. Yangın söndürme çalışmaları sürerken Daire Başkanlığının veteriner hekimlerinin de içinde yer aldığı uzman bir ekip yaralı hayvanlara ilk yardımda bulundu. Daire Başkanlığı’ndan 2 veteriner hekim, 3 saha çalışanıyla birlikte Wan ve Mêrdîn Büyükşehir Belediyeleri ve Dicle Üniversitesi ekipleri ilkyardım çalışmalarında yer aldı. Yaralı hayvanlara ilk müdahaleden sonra Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine nakledildi. Yangından etkilenen bölgelerdeki canlılara ilk müdahale çalışmaları devam edecek.

İstanbul’da faaliyet yürüten Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği de çalışmalara destek vermek için Amed’e doğru yola çıktı.

Yangının dün gece 22.09’da İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na ihbar edildiği ve 22.10’da Büyükşehir Belediyesinin Çınar İtfaiye Amirliği’nden 2 itfaiye aracı ve 6 itfaiye eri çıkış yaptığı aktarıldı. Hemen ardından yine Bismil’den 2 itfaiye aracı ve 6 itfaiye eri, kent merkezdeki Kantar İtfaiye Amirliğinden 1 itfaiye aracı ve 4 itfaiye eri ve Merkez Şubeden 1 adet itfaiye aracı ile 4 itfaiye eri bölgeye ulaştığı kaydedildi.

 Toplamda 6 itfaiye aracı ile 20 itfaiye eri yangın söndürme çalışmasına katıldı. İtfaiye ekiplerinin yangını etkisini sınırlandıktan sonra Şemrex ilçesinde yangın alanında süren müdahale çalışmalarına katıldığı belirtildi. Belediye 1 itfaiye aracı ve 1 su tankerini olası bir olumsuzluk anında müdahale edebilmek için sahada bekletiyor.  

 İÇME SUYU TEDARİKİ VE SOĞUTMA ÇALIŞMALARI

DBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı 4 su tankeri ve 10 personelle, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı 10 sulama arazözü ve 24 personelle, DİSKİ Genel Müdürlüğü ise 6 su tankeri, 1 kepçe, 1 vidanjör ve toplam 14 personelle yangın bölgesine ulaştı. DİSKİ Genel Müdürlüğü bugün de yangınından etkilenen kırsal mahallelere 7 su tankeri ile içme suyu sağladı. DİSKİ yurttaşların mağduriyetinin giderilmesi için aynı ekiple yurttaşlara içme suyu sağlamaya devam edeceğini duyurdu.

 Öte yandan çevre belediyeler de yangın söndürme çalışmalarına katılarak destek verdi. Riha Büyükşehir Belediyesi 1 itfaiye aracı, Wêranşar (Viranşehir) Belediyesi 3 su tankeri, Semsûr Belediyesi 1 itfaiye arazözü ve 16 personel, Cizre, Silopi, Batman, Merkez Sur, Yenişehir, Kayapınar ve Bağlar belediyeleri de ekipleri ile yangın söndürme çalışmalarında yer aldı. Alevlerin daha fazla yaşam alanlarına ulaşmaması için soğutma çalışmaları devam ediyor.
DBB Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın ilk tespitlerine göre yangın 66 kilometre alanda etki gösterdi. Söz konusu alanda tarım arazileri ve kırsal mahalle etkilendi. Yangının etkili olduğu alanda her ne kadar bozkır bitki örtüsünde yetişen buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi tahıl ürünleri bulunmakta ise de bölgede iklim özelliklerinden dolayı maki bitki örtüsünde yetişen zeytin gibi ağaçları da yanmaktan kurtulamadı. Bölgede aktif bir hayvancılık yapıldığını kaydeden Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ciddi ölçüde can ve mal kaybı yaşandığını belirtti.

HASTANELERDE DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Amed Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri de tedavi altında olan yaralıların ailelerine destek sundu. Ekipler Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hasta yakınlarına battaniye, çocuk bezi, ıslak mendil, su ve içecek dağıtımı yaptı. İki hastanenin yanı sıra Adli Tıp Merkezi’nde bekleyen hasta yakınlarına çorba dağıtıldı. Yine aynı şekilde söz konusu üç yerde toplam 450 kişiye yemek ikram edildi. Yine Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çay semaveri kuruldu, Dicle Üniversitesi’nde de çay semaveri kurulacağı belirtildi.