Kürt Dil Bayramı yürüyüşü: Dilimiz varlığımızdır

Amed'deki Kürt Dil Bayramı yürüyüşündeki mesajlarda "Dilimiz varlığımızdır. Ana dilimiz için bütün imkânlarımızı seferber edeceğiz" denildi.

KÜRT DİL BAYRAMI YÜRÜYÜŞÜ

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Kürt Edebiyatçılar Derneği, Amed Kürt Enstitüsü, Destar Dergisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Roboskî Parkı’nda bir araya gelen halk, Park Orman’a yürüdü.

DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da aralarında olduğu yüzlerce kişi, Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî lehçelerinde, “15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kutlu olsun” pankartı taşıdı.  Ulusal kıyafetleriyle eyleme katılanlar “Be ziman jiyan nabe” sloganları atarak  “Zimaneke azad/ziyaneke azad” dövizleri taşındı.
Açıklama Kürtçenin Kurmancî ve Kirmancki lehçelerinde yapıldı.
Kürt dilinin, Kürt halkının değeri olduğunu vurgulayan MED-DER Eşbaşkanı Şükran Yakut, “Dil Kürtlerin varlığı ve ulusal kimliğidir. Kürt dilinin özgürlüğü, Kürt milletinin kurtuluşudur. Kürt kadınları ve anneleri ve liderleri tüm baskılara ve zorluklara karşı mücadelelerini sürdürdüler. Celadet Elî Bedirxan ve arkadaşlarının yaydığı bu tohum, Kürt dilinin gelişimi ve mücadelesinde temel bir tarihsel kaynak haline geldi” dedi.

Hawar dergisinin "Hawar bilginin sesidir, bilgi kendini bilmektir, kendini bilmek özgürlüğe ve özgürlüğe giden yolu açar" sözleriyle yayına başladığını hatırlatan Şükran Yakut, “Çünkü dil varoluşun ilk şartıdır. Bu bilinç ve tarih, Sayın Abdullah Öcalan'ın ‘Dil bedendir, bedeninize iyi bakın’ sözüyle bu kadim gerçeği doğruluyor ve tamamlıyor. Kürtler, son 50 yıldır bu bilinç, kararlılık ve iradeyle mücadele etmiş, hala bu eşsiz mücadeleyi sürdürüyorlar” diye belirtti.

Şükran Yakut, şunları söyledi: “Halkımız başta anadilde eğitim olmak üzere hayatın her alanında iktidarlara karşı mücadelesini güçlendirecektir. Bu amaçla siyasi, kültürel, sanatsal ve ekonomik faaliyetlerimizde dilimizi kullanmaya başlayacak, birlik ve beraberliğimizi gerçekleştireceğiz. Bu bağlamda Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin bir parçası olan Kürtçe üzerindeki tecridin kırılmasına yönelik mücadeleyi yükseltmek ve yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl ‘Her der Kurdi her dem Kurdi’ sloganıyla program ve programlar düzenleyeceğiz. Kürt dilinin çığlığını ve sesini her yerde yükselteceğiz.”

 DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt siyaseti, dili ve kültürüne yönelik baskıya dikkat çekerek, “Bugün özgürce dilimizin bayramını kutlayamıyoruz. Dilimiz böyle bir baskıyla karşı karşıyadır. Bu yüzden omuzlarımıza büyük yük düşüyor. Bunların zorbalığına karşı dilimize sahip çıkmalıyız. Bundan sonra her yerde ve her zaman Kürtçe konuşup yazıp, düşüneceğiz. Kürt kültürü ve dilini yaşatacak çalışmalara daha fazla ağırlık vereceğiz. Burada belediye eşbaşkanlarımıza da sesleniyoruz; bundan sonra Kürtçe üzerinde daha çok durmalıdırlar. Dilimiz varlığımızdır. Sokak ve caddelerde dilimizi öğreneceğiz ve halkımıza da öğreteceğiz. Bunun için bütün imkânlarımızı seferber edeceğiz” dedi.