GÖRÜNTÜLÜ

Tarihi mesajlar içeren bir gerilla filmi

Geçtiğimiz günlerde Gerilla TV Medya Savunma Alanlarında devrim niteliğindeki operasyonları belgeleyen bir film yayınladı. Bir saat süren film Kurdistan dağlarındaki savaşın önemli anlarını anlatıyor.

GERİLLA EYLEMLERİ

Günümüz medya dünyasında belge arşivlemenin önemi göz ardı edilemez. Özellikle ciddi savaşların yaşandığı, gerçekle yalanın çarpıştığı bölgelerde medyanın önemi artıyor. Geçtiğimiz günlerde Gerilla TV Medya Savunma Alanlarında devrim niteliğindeki operasyonları belgeleyen bir film yayınladı. Bir saat süren bu film, gerilla güçlerinin işgalci Türk ordusunun üslerindeki gerçek görüntüleri ve Kurdistan dağlarındaki savaşın önemli anlarını anlatıyor. İşgalci devletin medyayı sansürleme girişimi sırasında bu filmin yayınlanmasının önemi çok büyüktür. Film, en zor koşullarda Gerilla bölgelerindeki savaş durumunu ve bunun nasıl gerçekleştiğini gösteriyor. Filmde araştırma merkezlerinin çalışmalarına güçlü bir temel oluşturan birçok detay var. Film, izleyicinin Kurdistan dağlarındaki gerçek tabloyu görmesine olanak tanıyan canlı ve gerçekçi sahneleri gösteriyor. Fantastik ya da özel savaş senaryolarıyla hazırlanan diğer filmlerden farklı olarak bu film, sahadaki gerçeği gösteren eksiksiz bir belgedir.


Diğer filmlerde yönetmen ve yüzlerce işçi heyecan yaratmaya çalışıyor. Son olarak da birçok yalanı halkın ayağına getiriyorlar ve binbir kılıf uydurduları sahneler yaratıyorlar. Ama gerilla filminde sanatçı, yönetmen, senarist ve kurgucu gerillanın kendisidir. Bu film kurgu bir çalışma değildir ve oyuncuların rollerine dayanmamaktadır, bu film tamamen gerçektir, her anı bir savaş, gerçek ve yürekten yurtseverlik duyguları içerir. Bu film Kurdistan'daki savaşın en doğru belgesidir. Filmin başında Ankara'da düşmanın kalbinde volkan gibi patlayan şehit Rojhat ile Erdal'ın tarihi eylemine dikkat çekiliyor. Bu eylemle işgale karşı yeni bir direniş sürecinin başlatıldığı gösterilmekte ve önemli bir aşama olarak görülmektedir. Filmin devamında eylemin ne kadar stratejik olduğu daha net anlaşılıyor. Bu düzeyde bir eylem, halka ve gerillaya moral ve güç kazandırdığı gibi, işgalci güçlere de çok güçlü bir mesaj vermektedir.

Filmin en öne çıkan içeriği Meyda Savunma Alanlarında gerçekleştirilen devrim niteliğindeki operasyonlardır. Bu operasyonlarla, kısıtlı imkanlarına ve zorlu şartlarına rağmen insanlarda yaratıcılık, askeri bilgi, ideolojik bağ ve başarı arzusu deneyimleniyor. Bu sahnelerde izleyiciler gerillaların emeğini ve işgal planlarını boşa çıkarma çabalarını görebiliyor. Yine öyle bir durumda amaca bağlı kalındığı çok açık bir şekilde belli oluyor. Bu film, gerillaların sadece askeri direniş grupları olmadığını, çok örgütlü ve etkili eylemler yürütebilen güçlü bir örgüt olduğunu gösteriyor. Filmde ayrıca işgalci ordunun SİHA uçaklarının çeşitli görüntüleri de yer alıyor. Gerilla güçlerinin hava savaşında büyük kazanımlar elde ettiği mesajı var. Türk ordusunun sürekli övdüğü SİHA’ların düşürülmesi, düşmana askeri, siyasi ve ekonomik alanda büyük bir darbedir.

GERİLLA HER ALANDAKİ ASKERİ GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR

Ankara'nın göbeğinde gerçekleştirilen eylem, devrim operasyonları ile SİHA'ların düşürülmesi sıradan bir durum değil. Yani gerilla, her alandaki askeri gücünün genel bir resmini göstermek istiyor. Aynı zamanda gerillanın ve işgalci ordunun performansı arasındaki farkları da ortaya koyuyor. Film, insan iradesinin başarısını, direniş teknolojisinin gelişimini ve HPG'deki değişimi gösteriyor. Film özgürlük hareketinin konuşmalarını ve açıklamalarını doğrulayan tutarlı bir görsel anlatımdır. Her halükarda kamuoyuna, dosta, düşmana ve komploculara Kürt halkının Ortadoğu'da etkili bir stratejisi olduğuna ilişkin siyasi bir mesaj veriliyor.

Bu düzeydeki görüntülerin yayınlanması işgalci Türk ordusunun nasıl bir çıkmazda olduğunu gösteriyor. Şu ana kadar Türk askerinin gerilla güçleriyle savaştığı bir fotoğrafa rastlayan olmadı. Yayınladıkları görüntülerin tamamı hava saldırılarına ait. Peki, gerillaya yönelik saldırılar ne kadar? Bölgedeki durum izlendiğinde Kurdistan kırsalının gelişigüzel bombalandığı anlaşılıyor. Yani propagandalarını belirsiz görüntüler üzerinden yapmaya çalışıyor ve sahada olup biteni saklıyorlar. Bunun amacı gerçekleri gizlemek. Askeri alanda ise sürekli yalan propaganda yaparak askerlerinin moral ve motivasyonunu yükseltmeye çalışıyor.

Askerlerin savaşma performansının oldukça zayıf olduğu buradan anlaşılmaktadır. Performansı olmayan, psikolojik üstünlüğü olmayan, inancı olmayan askerlerin savaşması ve halka görüntü sunması mümkün müdür? Bu olmadığı için Türk ordusunun belgeleri de yok. Sonuç olarak bu filmde onlarca önemli mesaj var. Kahramanları Kurdistan evlatları olan bu film en büyük ödülleri almayı hak ediyor. En yerinde ödül ise bu mücadeleye sahip çıkmaktır. Bu film Türk ordusunun yenilgisinin ve tüm planların boşa çıktığının en gerçek kanıtıdır. Bu film, filmin kahramanlarının ilhamını, enerjisini İmralı direnişinin başarısından aldığının kanıtıdır. Yapay zekadan uzak, yalan senaryolardan uzak bir Kurdistan filmidir bu. Bu film şehitlerin kanıyla hazırlanmıştır.