Halklar Meclisi’nden Suriye Anayasası için altı ilke

Kuzey ve Doğu Suriye Halklar Meclisi, “Deneyimlerimizle, Suriyeli tüm ulusal taraflarla işbirliği yapmaya, diyalog ve inşa çalışmalarına katılmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz” diyerek altı ilke ortaya koydu.

Reqa’daki Özerk Yönetim binası önünde Suriye’deki yeni süreç ve anayasa hazırlıklarına ilişkin bir basın açıklaması yapıldı. 

Açıklama Kürtçe ve Arapça, Özerk Yönetim Çevre Komitesi Eşbaşkanı İbrahim Esed ve Demokratik Halklar Meclisi Eşbaşkanı Sîham Qeryo tarafından okundu.

Açıklamada Suriye’nin geleceği ve demokratik bir ülke inşası için şu altı ilke sıralandı:

“1) Suriye’nin egemenliğinin korunması: Bu ilke bugün Türk devleti ve çeteleri tarafından ihlal edilmektedir. Türk işgalciliğinin Tişrîn Barajı’na ve Suriye’nin diğer bölgelerine dönük saldırıları uluslararası hukuk ve kanunların açık ihlalidir, Suriye halkına saldırıdır. Bu nedenle Şam hükümeti sorumluluklarını yerine getirmeli ve işgali sınırlandırmalı, Suriye topraklarına dönük saldırılara karşı tutumu göstermelidir. Böylece Türk devleti tarafından işgal edilmiş bölgeler kurtarılmalı, bu bölgelerin asli sakinleri ve yurtlarından göç etmek zorunda kalarak çadırlarda yaşamaya mahkum edilenlerin evlerine dönmesi gerçekleştirilmelidir.

2) Suriye’nin diğer bölgelerinde meydanlardaki ölümler ve suçlar, Suriye halkı için büyük bir oluşturmaktadır. Bu durum kendisiyle beraber yeni bir iç savaşı ve Suriye’nin geleceği için kötü sonuçları doğurabilir. Yurttaşların güvenlik ve korunmasını sağlamak Şam hükümetinin görevidir ve konu hakkında ivedilikle tedbirler alınmalıdır.

3) Yapılması planlanan Ulusal Diyalog Kongresi’nin Suriye’nin tüm halklarının iradesini ortaya çıkarmalı, Suriye bileşenleri dışlanmamalıdır. Adil temsiliyetin gerçekleşmesi için siyasi, toplumsal örgütler, etnik, dini ve kültürel bileşenler ortak toplumsal sözleşme oluşturmalıdır. Bunun için de halk meclisleri ve partilerin katılımı, söz konusu kongrenin başarı için bir ölçüdür.

4) Suriyeli kadınlar devrime öncülük yapmış, büyük bedeller ödemiş, ülkelerini savunmak için savaşmış, göçe zorlanmış ve son dönemde ise krizlerle yüz yüze kalmıştır. Kadınların bu kongreye katılımı, erkeklerle adil ve eşit bir şekilde olması adına yüzde 50 oranla olmalıdır. Yapılması planlanan ulusal diyalog, geçiş hükümeti ve anayasa komitesinde kadın katılımının yüzde 50 olması, kadınların hakkıdır.

5) Gençlik ülkemizin sütunudur ve yıllar içinde toplumda en çok bedel veren kesimlerdendir. Gençlik, Suriye’nin geleceğinde söz sahibi olmalıdır. Bu temelde gençlik hareketlerinin katılımı ve adil temsiliyetinin gerçekleşmesi, Suriye’nin geleceğinde gençlerin haklarının güvenceye alınması için önemlidir.

6) Bu temelde Ulusal Diyalog Kongresi için, kongrede ele alınacak konuların hazırlıkları ortak bir şekilde sağlamak ve yol haritası hazırlamak adına, yukarıda temsilinin bulunmasının gerekliliğine vurgu yaptığımız güçlerinden oluşan hazırlık komitesi kurulmalıdır.”

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi:

“Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Halklar Meclisi olarak, deneyimlerimizle, Suriyeli tüm ulusal taraflarla işbirliği yapmaya, diyalog ve inşa çalışmalarına katılmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Hataları ve eksiklerine rağmen özyönetim deneyimi, tüm alanlarda öncülük etmiş, Suriye’nin tüm halklarının durumunu ortaya koymuş ve yeni Suriye’nin temelini oluşturabilecek çok başarılı bir deneyimdir.

Bu temelde istikrar, barış, özgürlük, adalet ve demokrasinin tesisi için üzerimize düşen sorumlulukları üstlendiğimizi; Suriye halkları arasında ayrım gözetmeden herkesin haklarını güvenceye alan demokratik ulusal anayasa için çalışacağımızı tüm halkımıza beyan ediyoruz.

Ayrıca tüm Suriyeli tarafları, ülkemizi güven ve istikrara kavuşturmak için işbirliği, koordinasyon ve diyaloğa davet ediyoruz.

Son olarak QSD ve YPJ’nin kahramanlığını anıyor, işgalci Türk devletine karşı Suriye topraklarını koruma mücadelesi ve tarihi direnişlerini selamlıyoruz.”