Almanya üst üste ikinci resesyonda: Ekonomide belirsizlik hakim
Almanya, üst üste ikinci kez resesyona girerek Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki endüstriyel durgunluğu ve yapısal sorunları gözler önüne serdi.
Almanya, üst üste ikinci kez resesyona girerek Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki endüstriyel durgunluğu ve yapısal sorunları gözler önüne serdi.
Destatis’in verilerine göre, 2024 yılında GSYİH %0,2 oranında daraldı. Bu, 2023'te enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle kaydedilen %0,3’lük düşüşün ardından geldi.
Almanya, 2019’daki Covid öncesi seviyelerine ulaşamayan tek büyük Avrupa ülkesi olarak Euro bölgesinde zayıf bir konumda bulunuyor.
Destatis Başkanı Ruth Brand, ülkenin sanayi sektöründe yüksek maliyetler, azalan talepler ve Çin ile ABD gibi ticaret partnerlerindeki zorlukların etkili olduğunu belirtti.
Volkswagen’in 2030 yılına kadar Almanya’da 35 bin kişiyi işten çıkarma planı, endüstriyel krizin boyutunu gözler önüne seriyor. Özellikle otomotiv, kimya ve makine sektörlerindeki düşüş, Çin’in küresel pazardaki payını artırmasına neden oldu.
ABD ile olası ticaret savaşları ve Çin’in AB’ye karşı misilleme tehditleri, ihracatta yaşanan düşüşü daha da derinleştirdi. İç tüketimde toparlanma beklentilerine rağmen hane halkları, artan gelirlerine rağmen harcamaktan kaçınıyor.
Ekonomistler, Euro bölgesinin eski güç merkezinin hızlı bir toparlanmaya güvenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Zira, 2025'in art arda üçüncü resesyon yılı olacağına inanmak için her türlü nedenin olduğu belirtiliyor.
Bu endişenin altında özellikle Almanya'nın en büyük ihracat pazarı olan Donald Trump'ın ABD'si ile bir ticaret savaşı olasılığı yatıyor. Ayrıca Almanya’nın, 23 Şubat'taki genel seçimlerin ardından yapılacak müzakereler nedeniyle birkaç ay boyunca yeni bir hükümet seçemeyeceği ifade ediliyor.