Türk devletinin katlettiği Mübariz ve Aydınlar için buluştular

Kayıp yakınları, gözaltında katledilen Kemal Mübariz ve Cüneyt Aydınlar için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde 782'nci oturma eylemini gerçekleştirdi.
Bu haftaki eylemde 1 Şubat 1994 tarihinde Şirnex'in Cizîr (Cizre) ilçesinde gözaltında kaybedilen Kemal Mübariz'in akıbeti soruldu.

 Mübariz'in hikâyesini İHD Amed Şube Üyesi Fırat Akdeniz okudu.

Akdeniz, "Kemal ve Ömer Mübariz, Nusaybin İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürülür. Onları jandarma komutanlığına götürenler üç gün içinde 100 bin lira getirmesi ve hiçbir yere şikâyette bulunmaması durumunda kardeşi Kemal'in serbest bırakılacağını, aksi halde öldürüleceğini söyleyerek Ömer Mübariz'i serbest bırakır. Aile parayı denkleştirdikten sonra, Ömer Mübariz ve bir kardeşi parayı evde gözaltı işlemini yapan kişilerden birine teslim eder. Parayı teslim alan kişi 'Burada bekleyin, kardeşinizi getirmeye gidiyoruz' der. Ama Kemal Mübariz getirilmez ve o günden sonra kendisinden bir daha haber alınamaz" dedi.


ÊLIH
İHD Êlih Şubesi ve kayıp yakınları da eylemlerinin 618'incisini Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. İHD Şube Yöneticisi Rezan Baytar, 20 Şubat 1994 tarihinde İstanbul'un Bakırköy ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Cüneyt Aydınlar’ın hikâyesini anlattı.

Baytar, şunları söyledi: "7 gün kayıt dışı gözaltında tutulduktan sonra 27 Şubat 1994 tarihinde gözaltı kaydı yapıldı. 28 Şubat 1994 günü akşam saatlerinde, Terörle Mücadele Şubesinde görevli polisler Cüneyt’i Beyoğlu Çukurcuma Kadirler Yokuşu’na getirdi. Mahalle sakinleri 30 kadar polis eşliğinde elleri kelepçeli olarak getirilen Cüneyt’in kanlar içinde olduğunu, bir bacağının kırık olduğunu ve ayakta duramadığını gördüler. Mahalle sakinlerinin 'yürüyemez halde' olduğunu söyledikleri Cüneyt’in yer gösterme esnasında 'Dur' ihtarına uymayarak kaçtığına ve arkasından koşmalarına rağmen yakalanamayıp firar ettiğine dair bir tutanak düzenlendi" diye konuştu.
Aydınlar ile birlikte gözaltında tutulan 14 kişinin tutuklanıp cezaevine gönderildi. Bu kişiler 17 Mart 1994 tarihinde avukatları aracılığıyla kamuoyuna yaptıkları açıklamada Cüneyt Aydınlar’ın 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltına alındığını ve onu 2 Mart 1994 tarihine kadar gözaltında gördüklerini söylediler. Ağır işkence gören Cüneyt’in 2 Mart 1994 tarihinde, kendisine 'Ölmeye hazır mısın? Ölmeye gidiyorsun!' diyen altı polis tarafından sürüklenerek bulunduğu hücreden götürüldüğünü ve kendisini bir daha görmediklerini açıkladılar."