GÖRÜNTÜLÜ

Türk ordusunu şaşkına çeviren devrimci operasyonlar

2023 yılı boyunca işgalci Türk ordusuna ağır darbeler vuran gerilla güçlerinin Kasım ayından bugüne eylemsel açıdan yakaladığı ivme dikkat çekiyor. Gerilla güçlerinin devrimci operasyonları devam ediyor.

DEVRİMCİ OPERASYONLAR DOSYASI

Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın işgalci Türk ordusuna yönelik devrimci operasyonları hız kesmeden devam ediyor. PKK’nin 45. kuruluş yıl dönümü olan Kasım ayında yoğunlaşan ve Aralık, Ocak, Şubat, Mart aylarında Zap, Xakurkê ve Metîna’da devam eden devrimci operasyonlar PKK’ye ömür biçenlerin heveslerini kursaklarında bırakırken, AKP-MHP faşist yönetimini adeta şoke etti. Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı (HSM), 20 Mart günü ise Newroz müjdesi olarak bir gelişmeyi kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada, “Kurdistan Özgürlük Gerillası, Türk devleti ve ordusunun her gün suikastlarla katliamlar gerçekleştirdiği SİHA’ları etkisizleştirme imkanını yakalamıştır. Güçlerimiz toplam 15 adet SİHA düşürmüştür” denildi. Bu açıklamadan hemen sonra Gerîla TV, SİHA’ların düşürülme anlarını gösteren görüntüleri peş peşe yayınladı.

Savaş sahasından gelen görüntüler ve yayınlanan bilançolar, KDP’nin desteğine rağmen işgalci Türk ordu güçlerinin gerilla karşısında tutunamadığını ve Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın savaşta inisiyatifi ele aldığını gösteriyor. 17 Şubat’ta Zap’ta gerçekleştirilen Şehîd Doğa Viyan Devrimci Operasyonu’na ait görüntülerde gerillaların askerlere “teslim ol” çağrıları yapması, “Karayılan’ın talimatıdır öleceksin asker” şeklinde seslenmesi, “Burası Zap, buradan çıkış yok”, “Kaçıyorlar, üzerlerine gidin”, “Bijî Serok Apo” sloganı atması savaş alanındaki atmosferi de yansıtıyordu.

HSM Karargah Komutanlığı'nın 2023 yılı bilançosuna göre, Kurdistan Özgürlük Gerillası 1712 eylem gerçekleştirirken, 7'si rütbeli 928 işgalciyi cezalandırdı. İşgalciler, kimyasal silah ve yasaklı bombalar da dahil 2969 kez saldırdı. 179 gerilla şehit düştü. Sadece Kasım ayında Türk ordu güçlerine karşı 193 eylem gerçekleştirildi, 124 işgalci cezalandırıldı. Çok sayıda askeri mühimmat ele geçirildi veya imha edildi, savaşta 4 gerilla şehit düştü.

Gerilla güçleri pusu, saldırı, sızma, koordineli gerilla eylemi, sabotaj, suikast, ağır silah eylemi, çatışma-darbeleme-müdahale eylemleri gibi çok zengin savaş taktikleri uygularken, gerçekleştirdikleri devrimci operasyonlar ise direnişe damga vurdu. Gerçekleştirilen onlarca eylemin görüntüsü Gerîla TV tarafından yayınlandı.

2023’ün Kasım ayından bugüne kadar Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın gerçekleştirdiği devrimci operasyonlar şu şekilde:

ŞEHÎD LEYLA SORXWÎN AMED DEVRİMCİ OPERASYONU

PKK’nin 45. Kuruluş yıl dönümü direniş alanlarında etkili eylemlerle karşılanırken Metîna’da 26 Kasım 2023’te Şehîd Leyla Sorxwîn Amed Devrimci Operasyonu’nun gerçekleştirildiği duyuruldu. HPG konuya dair yaptığı açıklamada “Güçlerimiz, Metîna’da Şehîd Leyla Sorxwîn Amed Devrimci Operasyonu’nu gerçekleştirerek 18 işgalciyi cezalandırıp 12 cenazenin bizzat üzerine giderek çok sayıda silah ve askeri malzemeye el koydu” denildi.

  
Kayıplarını gizleyen işgalci Türk ordusu ve özel savaş medyası Piyade Astsubay Üstçavuş Necdet Çalış ile piyade sözleşmeli erler Emrah Gündüz ve Fevzi Kızıltaş’ın öldürüldüğünü duyurdu. Ancak daha sonra konuya dair açıklama yapan HPG, bu devrimci operasyonda ölümü gizlenen bazı askerlere ait çanta ve malzemeleri gösteren bir video yayınlayarak Samet Kulaç, Mustafa Akalp, İsmail Yılmaz ve Mücahit Gökyer isimli askerlerin cezalandırılarak çantalarına el konulduğunu ve Türk devletinin bu askerlerin ölümünü gizlediğini duyurdu.

 

ŞEHÎD AHMED RÛBAR DEVRİMCİ OPERASYONU

22 Aralık 2023 günü ise devrimci operasyon haberi bu sefer Xakurkê’den geldi. HPG açıklamasında bu operasyonda 27 işgalcinin cezalandırıldığı, 17’sinin cenazesinin üzerine gidildiği, birçok silah ve askeri teçhizata el konulduğu belirtildi. Metîna’da da koordineli olarak yapılan bir diğer eylemde 9 işgalcinin cezalandırıldığı duyuruldu.


Kayıplarını sistematik olarak kamuoyundan gizleyen Türk ordusu, bu eylem ardından teğmen Ramazan Günay, uzman çavuş Mehmet Serinkan, uzman onbaşı İsmail Yazıcı ve paralı askerler Emre Taşkın, Yasin Karaca ve Çağatay Erenoğlu’nun öldüğünü kabul etmek zorunda kaldı.


GIRÊ AMEDIYÊ DEVRİMCİ OPERASYONU

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) Xakurkê ve Metîna’da işgalci Türk ordusuna hezimet yaşatan Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın ertesi gün ise (23 Aralık) Zap’ta Girê Amediyê Devrimci Operasyonu’nda 34 işgalciyi cezalandırdığını, 3 gerillanın da şehit düştüğünü açıkladı.


Bu eylemden yaklaşık bir ay önce (20 Kasım günü) de Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki işgalcilere yönelik kapsamlı bir devrimci operasyon gerçekleştiren Kurdistan Özgürlük Gerillası Girê Şehîd Cesur, Şehîd Cemre ve Girê Şehîd Pirdoğan’daki işgalci ordu güçlerini vurmuştu. Kapsamlı devrimci operasyonun üç ayrı yerde, birçok operasyon kolu ile farklı taktikler iç içe kullanılıp eş zamanlı olarak gerçekleştirildiği belirtilen HPG açıklamasında 49 işgalcinin cezalandırıldığının netleştirildiği, ayrıca 21 çadır ve 12 mevzinin imha edildiği duyurulmuştu.

MELSA MÛŞ DEVRİMCİ OPERASYONU

23 Aralık’ta bir devrimci operasyonun adresi de Kurojahro olarak kayda geçti. HPG BİM, 23 Aralık akşamı Kurojahro Direniş Alanı’ndaki iki tepeye konumlanan işgalcilere yönelik üç koldan Şehîd Melsa Mûş Devrimci Operasyonu’nun gerçekleştirildiğini, üç koldan sızma taktiği ile gerçekleştirilen devrimci operasyonda 18 işgalcinin cezalandırıldığını ve 1 işgalcinin de yaralandığını açıkladı. Eylemde öldürülen askerlere ait silahlara ve mühimmata el konulduğu ayrıca 6 mevzi, 4 çadır, 1 kamelya ve 1 mobesse kamera sisteminin imha edildini açıkladı. Açıklamada iki tepedeki işgal gücünün tamamen tasfiye edildiği ve asker cenazelerinin gerilla kontrolüne girmemesi için tepelerin Türk ordusu tarafından bombalandığı bilgisi paylaşıldı.

 

Gerilla TV’nin askerlerin öldürülme anlarına ilişkin görüntüleri ve askerlere ait bilgileri paylaşmasından kaynaklı olarak asker ölümlerini tümden gizleyemeyen Türk devlet yetkilileri gerilla eylemlerinde 22 Aralık’ta 6, 23 Aralık günü de 6 olmak üzere 2 günde 12 askerin öldürüldüğünü açıklamak zorunda kaldı.  

ŞEHİD HELMET DÊRALUK DEVRİMCİ OPERASYONU

Kurdistan Özgürlük Gerillası, 12 Ocak 2024 akşamı saat 17:10’da Şehit Delîl Batı Zap bölgesine bağlı Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki işgalci Türk askerlerine yönelik Şehîd Helmet Dêrelûk adını taşıyan bir Devrimci Operasyon daha gerçekleştirdi. Gerilla güçleri işgalci Türk askerlerini konumlandığı yerlerden tamamen temizledi. HPG BİM’in konuya dair yaptığı açıklamada gerillaların asker mevzilerine tek tek girerek imha ettiği, operasyonda 61 işgalci cezalandırılırken, 20 cenazenin üzerine gidildiği kaydedildi. Gerilla güçlerinin işgalcilere ait birçok silaha el koyduğu, mevzi, konteyner, silah ve askeri malzemeyi ise ateşe vererek imha ettiği belirtildi.

 

Birçok kez asker ölümlerini gizleyen Türk Savunma Bakanlığı bu eylemde önce 5 askerin öldüğünü açıklarken daha sonra öldürülen asker sayısının 9, yaralı asker sayısının ise 4 olduğunu itiraf etmek zorunda kaldı.

Devrimci operasyona dair bir kutlama mesajı yayınlayan Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı (HSMKK), Zap’ta işgalcilere karşı gerçekleştirilen devrimci operasyonu kutlayarak, “Mücadelemiz açısından sıradan bir yıl olmayacağı şimdiden belli olan 2024 yılında tarihsel bir sürece girdiğimiz kesindir” dedi.

ŞEHİD DOĞA VİYAN DEVRİMCİ OPERASYONU

Şehid Helmet Derelûk Devrimci Operasyonu’nun yankıları sürerken 17 Şubat’ta yeni bir devrimci operasyonun gerçekleştiği bilgisi ajanslara son dakika olarak düştü. HPG BİM operasyona dair şu bilgileri paylaştı: “17 Şubat saat 12:50’de Şehîd Delîl Batı Zap bölgesine bağlı Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki temel bir üs alanına konumlanan işgalcilere yönelik Şehîd Doğa Viyan Devrimci Operasyonu gerçekleştirildi. Saldırı taktiği ile başlatılan devrimci operasyonda, birçok koldan hedeflenen düşman mevzileri düşürülüp ele geçirildi. Apocu fedai ruhla düşmanın üzerine giden profesyonel operasyon gücü hızlı bir biçimde üs alanını işgalcilerden alarak, cenazelerinin üzerine gidip silahlarına el koydu.”

1’i yüzbaşı olmak üzere 37 Türk askerinin cezalandırıldığı devrimci operasyonda bir gerillanın şehadete ulaştığı açıklandı.

Gerilla TV’de yayınlanan görüntülerde HPG ve YJA Star gerillaların savaş inisiyatifini ele aldığı, büyük bir cesaret, moral güç ve coşkuyla işgalcilere ait mevzileri nasıl düşürdüğü ve tepedeki çadır, konteyner, ağır silahlar ve askeri teçhizatın yakılarak yok edildiği görülüyor.  


YJA Star gerillalarının devrimci operasyonda aktif rol oynadığına dair görüntüler: 

 

ŞEHÎD CİWAN-ŞEHÎD ANDOK DEVRİMCİ OPERASYONU

Newroz arefesinde de yeni bir devrimci operasyon haberi geldi. Kurdistan Özgürlük Gerillası, Zap alanında 19 Mart günü Şehîd Ciwan-Şehîd Andok Devrimci Operasyonu adıyla etkili bir operasyon daha gerçekleştirdiklerini duyurdu. Açıklamada 41 işgalci Türk askerinin cezalandırıldığı, ayrıca çok sayıda silah ve askeri malzemeye el konulduğu veya imha edildiği bilgisi paylaşıldı.

19 Mart günü sabah saatlerinde 3 ayrı alanda (Şehîd Cemre, Şehîd Cesur ve Şehîd Pirdoğan) etkili gerilla eylemlerinin geliştiği bilgisini paylaşan HPG BİM, bu operasyonda özel bir taktik ve tekniğin kullanıldığını açıkladı.

BİM şu detayları paylaştı: “Devrimci operasyon özel bir taktik ve teknikle güçlerimizin inisiyatifinde başladı ve ilk etapta Şehîd Cemre’deki işgalciler vuruldu. Yapılan etkili vuruşta 2 konteynır, 1 çadır, 1 mevzi imha edildi, 15 işgalci cezalandırıldı ve 9 işgalci de yaralandı.

Şehîd Cesur’da konumlanan işgalciler 4 koldan hedeflenerek etkili şekilde vuruldu. Burada toplam 24 işgalci cezalandırıldı ve 1 işgalci de yaralandı. Devrimci operasyon gücü 7 işgalcinin cenazesinin üzerine giderek işgalcilere ait silahlara ve mühimmata el koyan profesyonel gerilla gücümüz, işgalcilerin silahını işgalcilere karşı kullandı. İşgalcilere ait B7 roketi ile vurulan panzer darbelendi.”