Wan’da 9 bin bağımlı tedavi için başvurdu

Wan’da devlet destekli çetelerin yürüttüğü uyuşturucuyu yayma politikası, binlerce kişiyi etkisi altına almış durumda. Şehirde 9 bin kişi madde bağımlılığı tedavisi görmek için başvurdu.

AKP-MHP iktidarı, Kurdistan illerinde uyuşturucu ve fuhuşu teşvik ediyor. 16 bin uyuşturucu madde bağımlısı olduğu ifade edilen şehirde polis uyuşturucu tedarik eden torbacılara dokunmuyor.

Wan’da sadece 2023’te Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyetlerine başlayan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi’ne (AMATEM) 9 bin bağımlı başvurarak tedavi talebinde bulundu.

KORUCU VE İŞBİRLİKÇİLER ELİYLE

Bir önceki Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde başlayan uyuşturucu ve fuhuşu teşvik politikası artık bir devlet politikasına dönüştü. Wan’da uyuşturucu ticaretinde tedarikçiliği korucular yapıyor. Bu yüzden herhangi bir aramaya ya da kontrole tabi tutulmadan istedikleri kadar uyuşturucuyu il merkezi ve ilçelerine dağıtabiliyorlar. Devlet yanlısı birkaç aile de devletin kendilerine tanıdığı bu dokunulmazlık zırhıyla uyuşturucu ve fuhuş ticaretinde önemli rol oynuyor. AKP’li Çatak Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan ve ona bağlı bazı korucuların uyuşturucu tedarik ettiği daha önce de basına yansımıştı.

SANKİ WAN’DA UYUŞTURUCU SERBEST

Uyuşturucu ticareti ile fuhuş bir arada yapılıyor. Birbirini besleyen iki kirli dünyanın Wan’da toplandığı çeşitli kafeler mevcut. Uyuşturucunun dolaşımı ise fuhuş ağına düşürülen kadınlar üzerinden yapılıyor. Bu amaçla özellikle kafe ve otoparklar kullanılıyor. Wan’da uyuşturucu okul önlerinde ve Wan’ın bazı sokaklarında rahatlıkla satılabiliyor.

POLİS VE KAYYUM DA ORTAK

Fuhuş ticareti, masaj salonları adı altında yapılıyor. Polislerin öncülüğünde masaj salonları adı altında legal olarak hayata geçirildi. Gaspçı kayyum belediyelerinin yönettiği Wan ve ilçelerinde bu tür yerler rahatlıkla ruhsat alabiliyor. Belediye tarafından denetime tabi tutulmadığı için de kadınları ve gençliği düşürmeye çalışan bataklıklar olarak devam ediyor. Geçen yıl anlaşmazlık yüzünden İpekyolu ilçesinde bir masaj salonuna yapılan baskında ‘Fuhuş, fuhuşa aracılık, teşvik, yer ve imkan sağlama’ suçlarını işlediği iddiasıyla 2’si polis 6 kişi gözaltına alındı.

DEVLET BİR ARAÇ OLARAK KULLANIYOR

DEM Parti Wan Milletvekili Sinan Çiftyürek, sadece Wan’da değil, neredeyse tüm Kürt illerinde benzer durumun yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Kurdistan kentlerinde uyuşturucu, toplumu uyuşturmada, hafızasızlaştırmada, siyasetten koparmada araç olarak kullanılıyor. Uyuşturucuyu bitirme gibi bir dertleri yoktur, yapılanların hepsi göz boyamadır. Wan, Urfa, Diyarbakır hattında toplumu, gençleri, halkımızı, halklarımızı sarıp sarmalayan bu uyuşturucuyla nasıl mücadele edeceğiz? Gençlerimizi uyuşturucu belasından kurtarmak için partilerimizi, STK’lerimizi, kanaat önderlerimizi, annelerimizi bu suç çetelerine karşı ortak ve uzun erimli bir mücadele yürütmeye çağırıyoruz.”