Yürüyüşçüler, 'Güneşimizi Karartamazsınız' şehitlerini andı

Özgürlük Yürüyüşü'nü sürdüren heyet, 'Güneşimizi Karartamazsınız' şehitlerini andı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için 1 Şubat’ta başlatılan "Büyük Özgürlük Yürüyüşü"nün Wan kolu, Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde binlerle gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından programını mezarlık ziyaretleri ile sürdürdü.
İlk olarak insanlık dışı işkencelere karşı Amed Zindanında bedenini ateşe veren PKK'nin öncü kadrolarından Ferhat Kurtay'ın mezarını ziyaret eden heyet, burada saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından DEM Parti Milletvekili Onur Düşünmez konuştu.

Ardından heyet, 2006 yılında Kurdistan kentlerinde gerçekleştirilen serhildanlarda katledilen Özgür Basın çalışanı Ahmet Araç'ın mezarını ziyaret etti. Ziyarette konuşan DEM Parti Mêrdîn İl Eşbaşkanı Mehmet Mihdi Tunç, anılarına sahip çıkacaklarını belirtti.  

Heyetin bir sonraki durağı 1993 yılında katledilen DEP Mêrdîn Milletvekili Mehmet Sincar'ın mezarı olurken, burada konuşan DEM Parti Milletvekili Saliha Aydeniz, Sincar'ın bıraktığı demokrasi mücadelesini miras olarak aldıklarını dile getirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu üçüncü yol çizgisinin neferlerinden birinin Mehmet Sincar olduğunu belirten Saliha Aydeniz, 10 gündür devam eden Özgürlük Yürüyüşü ile bu mücadeleyi daha da ileri taşıyacaklarını ifade etti.

Heyet bir sonraki ziyaretini ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük 15 Şubat 1999'da gerçekleştirilen Uluslararası komploya karşı "Güneşimizi Karartamazsınız" diyerek, tutulduğu cezaevinde bedenini ateşe veren ilk isim olan Mehmet Halit Oral'ın mezarı oldu. Saygı duruşunun ardından heyet adına Mêrdîn Milletvekili George Aslan söz alarak, özgürlük mücadelesini büyüteceklerinin sözünü verdi.

'ŞEHİTLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Qoser’e bağlı Mêrga Erba (Akçapınar Aşağı Çimenli mezrası) köyünde aile tarafından karşılanan Özgürlük Yürüyüşçülerinin bir kolu, ardından aile ile birlikte köy mezarlığındaki Medya Çınar’ın mezarını ziyaret etti.

MEBYA-DER Eşbaşkanı Hanım Kaya, "Bu yürüyüşün amacı Medya ve arkadaşlarını artık toprağa vermemek için, Önderliği özgür bırakmak içindir. Önderlik üzerindeki tecrit kadın ve gençler üzerindedir, tüm Kurdistan üzerindedir. Medya Heval de bu tecridi kabul etmedi ve 2019 yılında eylem gerçekleştirdi. Sonuna kadar şehitlerimizin takipçisi olacağız. Özgür Kurdistan’ı yaratana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Şehîd namirin” dedi.
Yapılan ziyaretlerin ardından Özgürlük Yürüyüşçüleri Dêrîk ilçesine geçti.