Yüzde 90 engelli Emin Güler de açlık grevinde

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talebiyle başlatılan dönüşümlü açlık grevine yüzde 90 engelli tutsak Emin Güler de katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğün sağlanması talebiyle Türkiye ve Kurdistan’da bulunan cezaevlerinde başlatılan dönüşümlü açlık grevi 5’inci gününe girdi. PKK ve PAJK’lı tutsaklarca 27 Kasım'da başlatılan eylem, 15 Şubat 2024 tarihine kadar devam edecek. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, Urfa 1 ve 2 Nolu T Tipi kapalı cezaevlerinde tutsaklara yaptıkları ziyaretlerde yaşanılan sorunları ve açlık grevine giren tutsakların son durumunu raporlaştırdı.  

Raporda, Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde tutsaklarla yapılan görüşmede, 3 tutsağın açlık grevinde olduğu, açlık grevinde tutsakların talebi doğrultusunda hapishane yönetimi tarafından verilmesi gereken iaşelerin bir kısmında sorun yaşandığı kaydedildi.

Yaklaşık 60 siyasi tutsağın bulunduğu Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevinde bulunan bir koğuşun 27 Kasım'da başlayan 10 günlük dönüşümlü açlık grevinde olduğu, 2 Nolu T Tipinde her koğuştan 2 tutsağın 10'ar gün arayla açlık grevinde olacağının aktarıldığı raporda, açlık grevinde olan grup içerisinde yüzde 90 engelli tutsak Emin Güler'in de olduğu belirtildi. 

AYNI ZAMANDA HUKUKSUZ UYGULAMALARA KARŞI

Güler'in ağabeyi Ahmet Güler’in kardeşi ile yaptığı telefon görüşmesine dair şunları söyledi: "Kardeşim Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle açlık grevinde olduğunu söyledi. Ayrıca cezaevlerinde uygulanan hukuksuz uygulamaların, infaz yakmaların sona ermesi için greve başladığını söyledi. Kardeşimi açlık grevine girdiği için hücreye götürmek istemişler. Hücreye kadar da götürmüşler sonra, 'Hücreler dolu' diyerek koğuşuna geri göndermişler. Hücreye götürecekleri zaman da, açlık grevine girdiklerinde kendilerine verilmesini talep ettikleri gıdaları ondan alıp sadece tuz ve su ile onu hücrede tutacaklardı. Kardeşim, 'Eğer götürülseydim muhtemelen 10 günlük süreç dolana kadar orada tutulacaktım' dedi."