15 Şubat Komplosu: Cizre bölgesinde on binlerce kişi alanlara çıktı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun 24’ncü yıldönümünde Cizre bölgesinde on binlerce kişi alanlara çıktı.

15 Şubat 1999’da Kürt Halk Önderi Abdullan Öcalan’ın esaret altına alınmasına yol açan uluslararası komplonun yıldönümünde Cizre Bölgesi’ne bağlı Qamişlo ve Hesekê kantonlarında on binlerce Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni yurttaş kitlesel alanlara çıktı.

Eylemler “Halkın mücadelesiyle İmralı sistemini yıkacağız” şiarıyla düzenlendi.

QAMIŞLO

Qamişlo’da yürüyüş Soni Kavşağı’ndan başlayıp Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’ne kadar sürdü.

Yürüyüşte Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının yanı sıra Kürtçe ve Arapça yazılı "Bê serok jiyan nabe" yazılı döviz ve pankartlar taşındı.

Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde kitle adına konuşma yapan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, işgalci, uluslararası ve bölgesel güçlerin katıldığı 15 Şubat komplosunu kınadı.

Asya Abdullah, “Kürt sorununu çözüp Ortadoğu’da barış sağlamak istiyorsanız bunun kilidi İmralı’dadır. Kürt sorununun çözülmesini isteyen tüm çözüm yanlıları Önder Öcalan üzerindeki tecridi kırmalıdır" dedi.

Asya Abdullah İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve uluslararası hukuk örgütlerine Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatlarıyla görüşmesi için Türk devletine baskı yapması çağrısında bulundu.

GIRKÊ LEGÊ

Qamişlo Kantonu’na bağlı Girkê Legê ilçesindeki yürüyüş Şehit Xebat Derik Meydanı’nda başladı.

Eylemciler Azadi Meydanı’na ulaşıncaya kadar Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep eden sloganlar attı.

Meydanda Arap halkları adına konuşma yapan Salih Sefo, “Önderliğe yönelik tecrit Uluslararası Komplo’nun devam ettiğinin göstergesidir” dedi.

Sefo, “Önder Öcalan’ın kaçırılmasının meşru olmadığı bunun işaretidir. Mevcut gelişmeler sessiz kalan uluslararası örgütlerin çalışmalarından uzaktır. Çünkü bu durum onların çıkarlarına hizmet ediyor” diye ekledi.

Ardından söz alan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eş Başkanı Rûken Ehmed, bölgedeki Kürt, Arap ve Süryani halklarının birliğinin komployu yenilgiye uğrattığını belirtti.

DÊRİK

Dêrik ilçesi ile Berav ve Koçerat bölgelerinden binlerce kişi komployu bir yürüyüşle protesto etti.

Özgürlük Meydanı’nda hareket eden eylemciler, ilçedeki ana sokaklara doğru ilerlerlken, sık sık “Bijî berxwedana rêbertî" ve "Hilweşe komploya navneteweyî” sloganlarını attı.

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Şehid Bawer Merkezi’ne ulaşan eylemciler burada bir miting düzenledi.  Mitingde kısa bir konuşma yapan TEV-DEM Eş Başkanı Xerib Hiso, komployu kınadı.

Hiso, “Komplo amacına ulaşamadı çünkü halklar Önder Öcalan'ın fikir ve felsefesini benimsiyor. Önder Öcalan demokratik ulus kavramını Suriye'de gerçekleştirdi ve tüm Suriye halklarını birleştirdi” dedi.

HESEKÊ

Hesekê Kantonu’na bağlı Til Temir, Hol ve Sedadê ilçelerinde de binlerce Kürt, Arap ve Süryani yurttaş komploya karşı yürüdü.

Hesekê’nin Til Hecer Mahallesi’ndeki Sinalko Kavşağı’ndan başlayan yürüyüş, Nasira Mahallesi’ndeki Önderlik Parkı’na kadar sürdü.

Eylemde bir konuşma yapan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, komplocu güçleri kınayarak buna karşı gösterilen direnişe vurgu yaptı. Müslim, “En büyük başarı, halkların Önder Öcalan’ın düşüncesini sahiplenmesidir. Dolayısıyla Türk devleti demokratik projemizi yenilgiye uğratmaya çalışıyor” dedi.  Müslim, “Uluslararası komploya karışan herkes hesap verecek” diye kaydetti.

Kongra Star Hesekê Koordinasyonu Üyesi Fatima Elî, “Barışın Önder Öcalan’ın özgürlüğüyle sağlanacağına inanıyoruz. Önderliğim fiziki özgürlüğü gerçekleşene kadar direnmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Hesekê Kanaat Önderleri Meclisi adına konuşan Ekrem Mehşûş, “Türk devleti, Önder Öcalan’ı kaçırarak fikirlerini yok edemez. Bu fikir daha fazla yayılmış ve demokrasiye inanan tüm halklar bunu desteklemiştir” diye belirtti.