İşgalciler halkın ekmeğini hedef alıyor
İşgalci Türk ordusunun 13 Ocak'ta Kuzey ve Doğu Suriye'ye gerçekleştirdiği saldırılar, su ve enerji altyapısında derin tahribat yarattı ve 23 Ekim’de bir kez daha altyapı tesisleri hedef alındı.
İşgalci Türk ordusunun 13 Ocak'ta Kuzey ve Doğu Suriye'ye gerçekleştirdiği saldırılar, su ve enerji altyapısında derin tahribat yarattı ve 23 Ekim’de bir kez daha altyapı tesisleri hedef alındı.
İşgalci Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yönelik saldırılarla altyapıyı hedef alarak bölgedeki yaşamı tehdit eden bir politika izlemeye devam ediyor. Bu saldırılar, su, enerji ve eğitim hizmetleri başta olmak üzere yaşamın her alanını etkileyerek sivil yaşamı olumsuz etkiliyor ve halkın temel ihtiyaçlarını karşılamasını zorlaştırıyor. Türk devletinin 13 Ocak’ta Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarda ortaya çıkan tablo 23 Ekim’de başlatılan saldırılarla devam ediyor.
İşgalci Türk ordusunun 13 Ocak’ta Kuzey ve Doğu Suriye’nin alt yapısına dönük başlattığı saldırılarda elektrik istasyonları tümden devre dışı kaldı. Dirbêsiyê elektrik santrali 2 kez, Amûdê elektrik santrali bir kez, Qamişlo elektrik santrali 2 kez, Tirbêspiyê elektrik santrali 2 kez saldırıya uğradı. Bu saldırılar sonucunda 4 elektrik istasyonu tümden devre dışı kaldı.
Elektrik istasyon merkezi olan Siwêdik elektrik istasyonunun 12 tribününün tümü kullanılmaz hale gelirker her bir tribünde bulunan trafolar ve tribünlerin çalışmasına yardımcı olan küçük istasyonlarda tümden devre dışı kaldı.
İşgalci Türk devletinin dört kez saldırı düzenlediği Siwêdik gaz istasyonu da tümden devre dışı kaldı. Bu şekilde LPG gazı üretimi de tamamen durdu.
Türk devletinin saldırılarının neden olduğu yıkım sonucunda Dêrîk, Girkê Legê, Rimêlan, Çilaxa, Tirbêspiye, Qamişlo, Amûdê, Til Koçer ve Til Hemis’e bağlı 2 bin 230 köye elektrik verilemedi. Fırat Kantonu’nda bağlı Eyn Îsa’nın 300 köyüne elektrik götüren elektrik istasyonunun da hizmet dışı kalması bu köylerin karanlığa gömülmesine neden oldu.
Kobanê kent merkezini elektrik istasyonunun hedef alınması sonucu ise 30mW elektrik sağlayan ve Kobanê’nin 360 köyüne elektrik götüren istasyon da hizmet dışı kaldı. Eyn Îsa ve Kobanê’nin yanı sıra bu merkezlere bağlı 660 köyde elektrik elektriksiz kaldı.
Bu saldırılardan olumsuz etkilenen diğer bir şehir ise Tirbespiye’ydi. Maşuk beldesinde 45 köy, Hilwa beldesinde 23 köy, Ebu Ferah beldesinde 63 köy, Til Maruf beldesinde 45 köy ilçeye bağlı Beyazê Biçûk-Mezin, Gir Şêran, Gir Dahol, Ebu Hecara, Girkê Şamo 6 köy olmak üzere toplam 182 köyü olan Tirbêspiyê elektriksiz ve susuz kaldı. Büyük jeneratörleri olan mahallelerde ise günde sadece 5 saat elektrik verildi.
Elektrikle çalışan su istasyonu ve kuyular da saldırılar nedeniyle durdu. Cîzre Kantonu’ndaki 450 içme suyu kuyusundan sadece 124’ü aktif kalabildi. Cizre kantonunun su ihtiyacını karşılayan Sefan İstasyonu da saldırılar nedeniyle devre dışı kaldı. Bu su istasyonu Dêrazor, Girkê Legê, Çil Axa, Tirbêspiyê ve Qamişlo halkına su ulaştıran istasyondu. Qamişlo halkının yüzde 75’ine hizmet veren Hilêliyê su istasyonu da elektrik istasyonunun hedef alınması nedeniyle çalışamaz hale geldi. Şehrin su ihtiyacını karşılayan Ceqceq ve Uwecê su istasyonları da elektrik olmaması nedeniyle su pompalayamadı.
12 ŞEHİT, 27 YARALI
Qamişlo’da, tahıl ve sivil bir merkez silahlı insansız hava araçları tarafından bombalandı. Tirbespiyê’de, Ûdê Petrol sahası keşif uçakları tarafından üst üste 6 kez, Seîde Petrol İstasyonu ise savaş uçakları tarafından 3 kez bombalanırken, Babasî Petrol İstasyonu üst üste 5 kez bombalandı ve bir benzin istasyonu SİHA’lar tarafından hedef alındı. Amudê’de elektrik istasyonu, fırın ve 2 kez Hasad köyü insansız hava araçları tarafından bombalandı. Dêrîk’te, Siwêdiyê'deki gaz fabrikaları 2 kez, bir sivil fabrika ise 4 kez SİHA’lar tarafından hedef alındı. Rimêlan'daki petrol kuyuları 11 kez bombalanırken sivil tarım projesi de insansız hava araçları tarafından hedef oldu. Til Temir’de, Til Werd Xerbî, Xirbet El Şaîr, Rebîat, El Tewîle, Til Tewîl, Um El Kêf, El Ewce, Qebir Kebîr a Xerbî ve Dawûdiyê köyleri 70 top ve 15 havan topuyla bombalandı.
Kobanê'deki elektrik santrali SİHA’larla 3 kez hedef alınırken bir fırın 3 kez insansız hava araçlarıyla bombalandı ve hizmet dışı kaldı. Eyn Îsa’da, Mişêrfa Şerqî, Eyn Îsa Kampı, Dewalib, Sîdon ve Muelek köyleri bombalandı. Efrin-Şehba Kantonu’nda bağlı Til Rıfat’ın Şealê, Xirbet Şealê, Hirbil, Um El Qura, Um El Hoş, Şêx İsa, Miniq ve Tinibê köyleri 160'ın üzerinde havan topuyla sistematik olarak hedef alındı. Türk devletinin 24 saat içerisinde gerçekleştirdiği saldırılarda 2'si çocuk 12 kişi şehit düşerken 3 yaşında bir kız çocuğunun dahil olduğu 27 kişi ise yaralandı,
865 BİN 380’İ AŞKIN ÖĞRENCİNİN EĞİTİMİ TEHLİKEDE
İşgalci Türk devleti, 23-25 Aralık’ta bölgeye dönük gerçekleştirdiği saldırılarda Cizîrê Kantonu’na bağlı 5 okulu da hedef aldı. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Eğitim ve Öğrenim Kurulu’nun 28 Aralık 2023’te yaptığı açıklamaya göre; Cîzre, Firat ve Efrîn-Şehba Kantonları’nda 712 okul eğitime ara verdi. Böylelikle 89 bin 418 öğrenci eğitimden mahrum kaldı.
2024-2025 eğitim ve öğretim yılı ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için 8 Eylül’de başlarken, üniversite öğrencileri içinde 6 Ekim’de başladı. Kuzey ve Doğu Suriye’deki üniversitelerde yaklaşık 4 bin 775 öğrenci eğitim görürken, Kuzey ve Doğu Suriye Eğitim ve Öğretim Kurulu'na bağlı Qamişlo, Hesekê ve Şehba Öğretmen Okullarına 494, Şehba ve Hesekê Tıp Akademileri'ne 45 ve Sanat Yüksekokulu’na ise 66 öğrenci olmak üzere 605 kişi akademilerde farklı farklı dallarda uzmanlık eğitimlerine kayıt yaptırdı. 41 bin öğretmenin görev yaptığı okullarda 860 binden fazla ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri eğitim hayatına başladı. Bölgede 3 bin 63 ilkokul, 179 ortaokul, 46 lise ve çeşitli birleştirmelerle toplam 4 bin 120 okul bulunuyor. Ancak savaşta zarar gören ve kullanılamayan okullar nedeniyle aktif okul sayısı 4 bin 100. Dolayısıyla Türk devletinin bölgenin alt yapısına dönük saldırılar nedeniyle bölgenin istikrarı ve güvenliği hedef alınıyor. Bu saldırılar nedeniyle 865 bin 380’i aşkın öğrenci, Türk devletinin işgal saldırıları altında eğitim hayatına devam ediyor. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde eğitim göremiyorlar.
FIRINLAR DA HEDEF
13 Ocak işgalci Türk devleti saldırılarında elektrik ve susuz kalan bölge halkı, fırından çıkan sıcak ekmeğe ulaşma sorunuyla da karşı karşıya kaldı. Yakıt merkezlerinin de hedef olduğu saldırılar sonucu elektriksiz kalan fırınlar, mazotla çalışan jeneratörleri kullanmak zorunda kaldı. Yakıtın teminatının kıt olması nedeniyle Qamişlo şehrinin en büyük fırını da halkın ekmek ihtiyacını gidermekte zorlandı. O dönemlerde günde 27 ton un kullanan fırın, yaklaşık 31 bin poşet ekmek hazırlıyordu, yani yaklaşık 279 bin ekmek pişiriyordu. 23 Ekim’de başlayan saldırılar nedeniyle bölgede faaliyet gösteren fırınlar halka iyi bir hizmet sunamama kaygısı yaşıyor. Bu saldırılar sonucunda doğrudan Kobonê’de bulunan bir fırın 3 kez hedef alınarak hizmet dışı kalırken Amûdê’nin doğusunda bulunan fırında da büyük tahribatlar oluştu.